TÜR: Komedi, Aile, Romantik. SÜRE: 72 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1938. imdb: 8,1. Tomatometer: %97…
Charlie Chaplin’in meşhur Şarlo karakterinin en keyifli ve ünlü filmlerinden biri olan Sirk, oldukça başarılı ve eğlenceli bir komedi filmi.
Yapımı izlerken birçok sahnenin, o günler ışığında, nasıl çekildiğini merak ediyorsunuz!
Konu
Aç perişan bir şekilde sirkte aylak aylak dolaşarak zaman geçiren Şarlo’nun (Charlie Chaplin) başı, bir cep hırsızının polisten kaçmak için cebine koyduğu çalıntı cüzdan yüzünden belaya girer. Polisten kaçarken yolu bir bir çadır sirkine düşen Şarlo bir anda yıldız olur.
Hakkında
Şarlo Sirkte’yi Charlie Chaplin yazdı ve yönetti.
Yapım 1929 Oscar’larında Akademi Onur Ödülü’nün sahibi oldu.
Şarlo Sirkte, dünya genelinde 3,8 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.
Ivır Zıvır
Filmin 1969’daki yeniden yayımında 80 yaşındaki Sir Charlie Chaplin tema şarkısını seslendirdi.
Chaplin, Sirk’te oyunculuk, yazarlık, yönetmenlik ve yapımcılık yaptığı için Oscar’da Akademi Onur Ödülü’nün sahibi oldu. Chaplin’e 19 Şubat 1929 tarihinde Akademi’den gönderilen mektupta şunlar yazıyordu: “Akademi Jüri Kurulu, 1 Ağustos 1928’de sona eren yıl içinde sinema sanatlarında bireysel başarılara verilen liyakat ödülleri konusunda, adınızın yarışma sınıflarından çıkarılmasına ve özel bir birincilik ödülü verilmesine oybirliğiyle karar verdi. Sirk’i yazdığın, oynadığın, yönettiğin ve yapımcılığını üstlendiğin için sana teşekkür ederiz. Böylece sergilenen kolektif başarılar, seni tek başına bir sınıfa yerleştiriyor.”
Yapım, 1928’deki 3,8 milyon dolarlık hasılatı ile gişede en çok para kazanan sessiz filmler sıralamasında 7. Sırada yer aldı.
Filmin çekimleri boyunca meydana gelen film stüdyosunda yangın, filmde kullanılan arabaların çalınması, Chaplin’in sansasyonel boşanma davası gibi sayısız aksaklık nedeniyle Şarlo Sirkte, Chaplin’in en çok güçlük çektiği filmlerden biri oldu. Chaplin’in, karısı Lita Grey’den boşandığı döneme rastladığı için filmin çekimlerine bir yıl kadar ara verilmiştir.
Sör Charles Chaplin çekimlerden önce haftalarca ipte yürüme alıştırması yaptı. Aslında havada 40 feet (13 metre) yükseklikte bir ip üzerinde performans sergiledi. Ancak negatifin çizilmesi nedeniyle görüntüler çöp oldu. Sahne mecbur yeniden çekildi ama filmde yer alan görüntüler Chaplin’e göre kaybolan görüntüler kadar iyi değildi.
Yapım sırasında, iki yıllık evliliğin ardından Lita Gray Sir Charles Chaplin’e boşanma davası açtı. Gray o günlerde 17 yaşındaydı ve 12 yaşındayken Chaplin’le çalışmaya başlamış, kısa süre sonra da Chaplin’le ilişkisi başlamıştı. Evlilikleri sırasında 2 çocukları olsa da, hamile olduğu konusunda yalan söylediği için 15 yaşındayken evlendiler. Gray, mahkeme belgelerinde Chaplin’in imajını ciddi şekilde zedeleyen sansasyonel iddialarla seks hayatını medyaya taşıdı. Daha sonra IRS devreye girdi ve Chaplin’in 1 milyon dolarlık geçmiş vergi borcu olduğunu iddia etti. Chaplin, sinir krizi geçirmemeye çalışarak epey zaman harcadı. Stres o kadar büyüktü ki, yapım başladığında grileşen saçları, çekimler yeniden başladığında tamamen beyazlaştı ve buna uygun olarak boyanması gerekti.
Ekim 2010’da, filmin 1928’deki galasından bir video “zaman yolculuğunun” kesin kanıtını gösterdiğine dair spekülasyonlar nedeniyle çeşitli sabah programlarında gösterildi. Sahnede zebranın yanından geçen bir kadın cep telefonuyla konuşuyor gibi görünüyordu. Cihazın daha sonra 1924 model bir Siemens işitme cihazı olduğu belirlendi.
Şarlo Sirkte, sessiz dönemin son Sir Charles Chaplin filmi oldu. Fakat Chaplin daha sonraları, sese olan eğilimi tersine çeviren iki “sessiz” film daha yapacaktı; ancak hem Şehir Işıkları (City Lights) (1931) hem de Modern Zamanlar (Modern Times / Asri Zamanlar) (1936) yine de sesin dâhil edilmesi konusunda önemli tavizler içeriyordu.
Sir Charles Chaplin, Ekim 1925’te ölen Fransız komedyen Max Linder’in uzun süredir hayranıydı ve Linder’in filmlerinden sık sık espriler ve olay örgüsü ödünç almıştı. Bazı eleştirmenler bu film ile Linder’in tamamlanan son filmi Sirklerin Kralı (Max, der Zirkuskönig / King of the Circus ) (1924) arasındaki benzerliklere dikkat çektiler.
Aslan sahneler için Sir Charles Chaplin 200 kadar çekim yaptı ve bunların çoğunda aslan kafesinin içindeydi. Korku dolu bakışları sadece oyunculuktan ibaret değil.
***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***
Filmin sonuna doğru Merna Kennedy’nin karakteri sirkten ayrıldığında The Tramp’a “sirkten kaçtığını” söyler. Bu, mutsuz gençlerin “evden kaçıp sirke katıldığı” dönemin yaygın kinayesinin tam tersidir.