Rocky

TÜR: Dram, Spor. SÜRE: 120 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1976. imdb: 8,1. Tomatometer: %92…

İlk kez “ezik” bir karakteri beyaz perdeye taşıyan ve yoğun tepki beklerken büyük övgüler kazanarak sinema dünyasının gidişatını değiştiren Rocky, oldukça başarılı bir spor dram filmi.

Konu

1975’te, Dünya ağır siklet boks şampiyonu Apollo Creed (Carl Weathers), yaklaşmakta olan ABD’nin kuruluşunun ikiyüzüncü yılında Philadelphia’da Dünya Ağır Siklet Boks Şampiyonluğu unvan maçı düzenlemeyi planladığını duyurur. Ancak, dövüş tarihinden beş hafta sonra, dövüşeceği rakibinin elini sakatlaması nedeniyle dövüşemeyeceği konusunda bilgilendirilir. Creed, diğer tüm olası yedek boksörlerin elendiği ve başka müsait boksör bulunamaması yüzünden adı-sanı hiç duyulmamış yerel bir boksöre kendisine meydan okuma şansını vererek maçı renklendirmeye karar verir.

Hakkında

Senaryosunu Sylvester Stallone’nun yazdığı Rocky’i John G. Avildsen yönetti.

Yapım 1977’de En İyi Film, Yönetmen ve Kurgu dallarında Oscar ödülünün sahibi oldu. Yapım Altın Küre’de de Dram dalında En İyi Film ödülünü kazandı.

Rocky, İmdb’nin En İyi 250 Film listesinde yer alıyor.

860 bin dolar bütçesi olan yapım dünya genelinde 225 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Sylvester Stallone senaryosuyla birçok yapım evi ve prodüktöre başvurmuş, içlerinden bazıları senaryoya ilgi duysa da Stallone’un başrolde kendisinin oynaması şartına sıcak bakmamıştır. En sonunda şans eseri bir yapımcı Stallone’u kabul etmiştir. Yapımcı Stallone’u oynadığı The Lord’s of Flatbush adlı filmdeki rol arkadaşı Perry King zannedip Rocky rolünü kendisine vermiştir, böylece kendisini büyük başarı ve şöhrete taşıyacak olan yolun kapısı küçük bir yanlışlıkla da olsa açılmıştır.

Yapımcılar Irwin Winkler ve Robert Chartoff senaryoyla ilgilenmeye başladıktan sonra, hakları için Sylvester Stallone’a 350.000 dolar teklif ettiler. Bankada sadece 106 doları olan, arabası olmayan ve onu beslemeye gücü yetmediği için köpeğini satmaya çalışan Stallone, filmde rol almasına izin verilmediği sürece senaryosunu satmayı reddetti. Sonunda yapımcılar Stallone’un yazar olarak ücretsiz çalışmaya devam etmesi ve oyuncu olarak asgari ücretle çalışması şartıyla anlaşmayı kabul ettiler. Winkler ve Chartoff filmin haklarını satın aldıktan sonra, bunu United Artists’e götürdüler. Robert Redford, Ryan O’Neal, Burt Reynolds, Nick Nolte veya James Caan olmak üzere tanınmış bir yıldızın başrolde oynaması için 2 milyon dolarlık bir bütçe öngören United Artists, Stallone’un başrolde oynaması durumunda bütçeyi 1 milyon dolara düşürdü ve filmin bütçeyi aşması durumunda kişisel olarak sorumlu olacaklarına dair yapımcılarla anlaşmalar yaptı. Nihai maliyet 1,1 milyon dolardı. Chartoff ve Winkler evlerinin son 100.000 dolarını ipotek ettirdiler.

Sylvester Stallone, Mickey’nin menajeri olma teklifini geri çevirdikten sonra Rocky’nin bağırarak ve kapıyı yumruklayarak yaptığı konuşmanın doğaçlama olduğunu söyledi. Stallone sonraları, çekimlerin yapıldığı küçük dairenin banyosunun gerçekten çok kötü koktuğunu söyledi.

Sylvester Stallone, 24 Mart 1975’teki Chuck Wepner – Muhammed Ali dövüşünü izledikten sonra senaryoyu yazmaya başladı. 36 yaşındaki Wepner orta derecede bir yetenek olarak görülüyordu ancak kimse onun Ali’ye karşı üç turdan fazla dayanabileceğini beklemiyordu. Mücadele uzadıkça insanlar daha da şaşırıyordu. Wepner dokuzuncu turda Ali’yi devirmeyi bile başardı. Ali sonraki altı turda Wepner’a acımasızca yumruk attı, burnunu kırdı ve her iki gözünün üzerinde de büyük yarıklar açtı. Ali ona ne kadar sert vurursa vursun Wepner ilerlemeye ve savaşmaya devam etti. Sonunda 15. ve son turun bitimine 19 saniye kala Ali teknik nakavtla maçı kazandı.

Yapım İtalyan asıllı yenilgisiz dünya ağır siklet boks şampiyonu Amerikalı boksör Rocky Marciano’nun boks maçlarından esinlenmiştir. Marciano, gençlik yıllarında kömür dağıtım şirketinin kamyonlarında nakliyecilik yaptı, hendek kazdı ve demiryolu işçiliği yaptı. II. Dünya Savaşı’nda ABD ordusunda savaş malzemeleri taşıdı. 31 Ağustos 1969’da bir uçak kazasında ölen boksör. 49 maçta 49 galibiyetle yenilgi almadan kariyerini tamamlayan tek ağır sıklet dünya şampiyonu boksördür.

Çok sayıda yayın tarafından tüm zamanların en iyi filmlerinden biri ve gelmiş geçmiş en ikonik spor filmlerinden biri olarak gösterilen Rocky, dünya çapında yaklaşık 225 milyon dolar kazanarak 1976’nın en çok hasılat yapan filmi oldu.

Filmin başrolünde kendisi oynamak istediği için defalarca yapımcı şirketlerinden ret yiyen Stallone daha sonraları, filmin başrolünde başka biri olup başarılı olsaydı kendini asla affetmeyeceğini söyledi.

Başlangıçta Adrian’ı oynaması için Carrie Snodgress seçilmişti, ancak para konusunda anlaşamayan yapımcılar başka oyunculara bakmak zorunda kaldılar. Susan Sarandon rol için seçmelere katıldı ama karakter için fazla güzel bulundu. Talia Shire’ın devam eden seçmelerinden sonra, Chartoff ve Winkler ve yönetmen John Avildsen, onun rolü oynaması konusunda ısrar ettiler.

Filmin nispeten düşük bütçesi nedeniyle, Stallone’nin ailesinin üyeleri küçük rollerde oynadı. Babası, bir raundun başladığını ve bittiğini belirten zili çalmış; erkek kardeşi Frank bir sokak köşesi şarkıcısını oynamış ve ilk karısı Sasha, set fotoğrafçısı rolünde görünmüştür.

Çekimler sırasında hikâyenin bazı unsurları değiştirildi. Orijinal senaryoda daha koyu bir ton vardı: Mickey ırkçı olarak tasvir edilmişti ve senaryo Rocky’nin profesyonel boks dünyasının bir parçası olmak istemediğini fark ettikten sonra dövüşü atmasıyla sona eriyordu.

Çekimler sırasında, Stallone ve Weathers sövüş öekimleri sırasında yaralandları; Stallone’nun kaburgaları çürüdü ve Weathers sahip olduğu yaralanmalara ek olarak hasarlı bir buruna sahip oldu.

Rocky ve Adrian arasındaki ilk buluşma’da, Rocky’nin bir buz pateni pistinin boş saatlerini satın alıp paten yapmalarına izin vermesi için bir hademeye rüşvet verdiği sahne, sadece bütçe baskıları nedeniyle bu şekilde çekildi. Bu sahnenin başlangıçta normal çalışma saatlerinde bir buz pateni pistinde çekilmesi planlanmıştı. Ancak yapımcılar, o sahne için gerekli olabilecek yüzlerce ekstraları kiralayamayacaklarına karar verdiler.

Rocky’nin köpeği Butkusi Stollone’nin gerçek köpeği.

Çekimler bittikten sonra Stallone, “Cuff” ve “Link” adlı iki kaplumbağayı aldı. Haziran 2019 itibarıyla kaplumbağalar hâlâ hayatta ve sağlıklı bir şekilde yaşıyorlar.

Rocky’nin Philadelphia’da koşu yaptığı sahnelerin çoğu gerilla tarzında, hiçbir izin, hiçbir ekipman ve hiçbir ekstra olmadan çekildi. Örneğin, demirlemiş teknenin yanından geçtiği çekimde, çekim ekibi sadece rıhtımın yanından geçiyordu ve John G. Avildsen tekneyi gördü ve bunun iyi bir çekim alanı olacağını düşündü, bu yüzden Sylvester Stallone’un minibüsten inmesini sağladı. Avildsen yan kapıdan çekim yaparken Stallone koşuyordu. Benzer bir hikaye, Rocky’nin pazarda koşarken çekilmiş ünlü fotoğrafıyla ilgilidir. Koşarken tezgâh görevlilerinin ve kaldırımlardaki insanların ona şaşkınlıkla baktığı açıkça görülüyor. Bu, film bağlamında Rocky’ye baktıklarını düşündürse de, gerçekte bu adamın bir minibüsten filme alınırken neden yolda bir aşağı bir yukarı koştuğuna dair hiçbir fikirleri yoktu. Bu sahnede, tezgah sahibinin Rocky’ye portakal fırlattığı ünlü çekim, bir filmin çekildiğinden ve kendisinin de filmde yer alacağından haberi olmayan tezgah sahibi tarafından tamamen doğaçlama olarak yapıldı.

Filmde, Rocky’nin Apollo ile dövüşmesi öncesinde ringin üstündeki posterde Rocky’nin beyaz şeritli kırmızı şort giydiği halde aslında kırmızı şeritli beyaz şort giydiği görülüyor. Bu olay aslında büyük bir hataydı ve Sylvester Stallone, Rocky’nin hatayı bizzat işaret ettiği sahne fikrini ortaya attı. Tıpkı müsabakaya çıkarken giydiği bornozun çok bol olması ve Rocky’nin bunu dillendirmesi gibi.

Oyuncu seçmeleri sırasında Carl Weathers, Sylvester Stallone’e ile dövüşürken yanlışlıkla çenesine bir yumruk attı. Stallone, Weathers’a sakin olmasını söyledi. Bunun üzerine Weathers, karşısına dublör değil de gerçek bir aktör olursa daha iyi rol yapabileceğini söyledi. Yönetmen John G. Avildsen gülümseyerek Stollone’nin hem oyuncu hem de senaryo yazarı olduğunu söyleyince Weathers, bir süre düşünceli bir şekilde Stallone’ye baktı ve “belki o daha iyisini yapar” dedi. Stallone, hiç düşünmeden ona rolü teklif etti.

Stallone film çekimleri sırasında haftalık 36 dolar alıyordu.

Sylvester Stallone bu filmi çekerken nefes nefese kaldığı için sigara içmeyi bıraktı.

Rocky, En İyi Film Oscar ödülünü alan ilk spor filmi oldu.

Rocky’nin “İtalyan Aygırı” lakabı Sylvester Stallone’a bir göndermedir. İtalyanca’daki “aygır” kelimesi Stallone’dur.

Film 28 günde çekildi.

Filmin DVD’sinde Sylvester Stallone, Rocky’nin alametifarikası olan siyah çıtçıtlı fötr şapka ve deri ceket, çekimlerin yapıldığı mahalledeki yerel bir ikinci el mağazadan alındığını söyledi.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Sylvester Stallone, prodüksiyonun çok gerisinde kalmasına ve yapımcıların bunu atlamak istemesine rağmen, dövüşten önceki gece Adrian’a korkularını ve şüphelerini itiraf ettiği sahnenin çekilmesi konusunda ısrar etti. Stallone, filmin en önemli sahnesi olduğunu düşünmesine rağmen bu sahneyi yalnızca bir kere çekmişti.

Rocky’nin mutfağında Rocky ve Adrian’ın öpüştüğü sahne, senaryoda yazıldığı şekilde çekilmemişti. Talia Shire grip olduğu için ve Sylvester Stallone’u hasta etmekten endişe duyduğu için sahnede tereddüt etti. Bu tereddüt, senaryoda planlanan sahneden daha etkileyiciydi ve bu nedenle bu halini korumaya karar verdiler. Bu sahne, Stallone’un tüm Rocky serisindeki en sevdiği sahne haline gelmiştir.

Kaynaklar, Sylvester Stallone ve John G. Avildsen’in filmin sonu konusunda neredeyse kavga ettiklerini söylediler. Stallone, Rocky’nin müsabaka dışında başka zaferleri olduğunu göstermenin bir yolu olarak Creed’in dövüşün açık galibi olmasını istedi, ancak Avildsen son bölümü öyle bir kurguladı ki filmin test gösteriminde izleyicileri kimin şampiyon ilan edildiğinden emin olamadılar. Fakat ikili Rocky – Adrian hikâyesinin çözümü konusunda anlaştılar. Kaba kurguya bakıldığında bir şeylerin eksik olduğu açıktı. Odak noktası Apollo Creed’le olan büyük kavgaya kayarken, Adrian filmden az çok uzaklaşmıştı. Bu yüzden yeniden çekim planlandı ve bu sefer maçın son turlarını izlemek için arenaya eldi. Bittiğinde kalabalığın gürültüsü arasında birbirlerine seslenirler ve Rocky onu bulmak ve elini tutmak için ring kenarındaki çılgınlıktan uzaklaşır. Stallone’un kahramanı için istediği iyimser son buydu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.