Michael Collins (Özgürlüğün Bedeli)

TÜR: Biyografi, Dram, Gerilim. SÜRE: 133 Dk. ÜLKE: İrlanda, İngiltere, Amerika. YAPIM YILI: 1996. imdb: 7,1. Tomatometer: %78…

İrlanda bağımsızlık mücadelesi kahramanlarından olan ve İrlanda Bağımsızlık Savaşı’nın şiddetlendiği sıralarda yürüttüğü kentsel gerilla savaşı stratejisiyle tanınan Michael Collins’in 1916-1922 yılları arasındaki yaşantısını konu alan Özgürlüğün Bedeli, başarılı bir biyografik dram gerilim filmi.

Konu

12. yüzyıldan beri Britanya İmparatorluğu’nun yönetimi altında olan İrlanda’da Protestan İngilizler dışındaki Katolik İrlandalılar açlık ve sefalete terk edilmişlerdi. 1800’lerin sonunda küçük bir kulübede dünyaya gelen Michael Collins (Liam Neeson) 20. yüzyılın başlarında ancak reşit oldu ve İrlanda’nın Britanya karşısındaki esaretinin bitmesi için çabalıyordu.

Hakkında

Özgürlüğün Bedeli’ni Neil Jordan yazıp yönetti.

Yapım En İyi Müzik ve En iyi Sinematografi dallarında Oscar ödülüne aday gösterildi. Ayrıca Alan Rickman BAFTA’da En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ve Liam Neeson Altın Küre’de En iyi Erkek Oyuncu ödülüne aday oldu.

25 milyon dolar bütçesi olan yapım 27,5 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Michael Collins, İkinci Boer Savaşı (1899-1902) sırasında Boers tarafından kullanılan gerilla taktiklerini benimsedi.

Yapım İrlanda’da şimdiye kadar yayınlanan en başarılı ikinci film oldu.

Acımasız şiddet sahneleri içermesine rağmen, filme İrlanda’da tarihsel bağlamından dolayı çok yumuşak bir “PG” derecesi verildi. Sheamus Smith, kararını savunan bir basın açıklaması yaparak, filmin İrlanda sinemasında bir dönüm noktası olduğunu ve “konusu nedeniyle ebeveynlerin, çocuklarının filmi izleyip izlememesi konusunda kendi kararlarını verme seçeneğine sahip olması gerektiğine” inandığını iddia etti.

Yönetmen Neil Jordan, Collins’in “daha sonra dünya çapındaki “İsrail’deki İzak Şamir” ve “Çin’deki Mao Tse-tung” gibi bağımsızlık hareketleri tarafından kopyalanan gerilla savaşı teknikleri geliştirdiğini” söyledi. Ayrıca, “Collins’in asla bugün uygulandığı gibi çağdaş terörizmin savunucusu olmayacağını” da sözlerine ekledi.

David Geffen, Vampirle Görüşme (Interview With The Vampire) adlı bir hiti stüdyosuna teslim ettikten sonra, Neil Jordan’a bundan sonra ne yapmak istediğini sordu. Jordan, on iki yıl önce yazdığı bir senaryoyu ortaya çıkardı Özgürlüğün bedeli.

Michael Collins, Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) ve Küba Devrimi üzerinde büyük bir etkiye sahipti.

Son zamanlarda yayınlanan belgeler, Michael Collins’in Dublin Savaşı sırasında (28 Haziran-5 Temmuz 1922) IRA’ya karşı eski Black and Tans’ı (Kraliyet İrlanda Yedek Kuvvetleri) kullandığını gösteriyor. Collins’in bu takviye kuvvetleri talep edip etmediği veya Birleşik Krallık hükümetinin bunları Ulusal Ordu’nun Antlaşma karşıtı güçleri Dublin’den çıkarabileceğine inanmadıkları için mi sağladığı belli değil.

Film yapım aşamasındayken IRA, Londra’daki Canary Wharf’ta bir bomba patlattı ve böylece Kuzey İrlanda ihtilafındaki ateşkesi sona erdirdi.

Neil Jordan, Julia Roberts’tan rolle ilgilendiğini belirten bir telefon aldığında, Mary-Louise Parker, Kitty rolü için imzalanmak üzereydi.

Film 1916 ile 1922 yılları arasında geçiyor.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Film, Eamon De Valera’nın Michael Collins’in suikast emrini verdiğini öne sürüyor. De Valera, gerçek hayatta cinayet emrini verdiğini her zaman reddetti, ancak emri verdiğine inanılıyordu.

Denis “Sonny” O’Neill adında bir anlaşma karşıtının domdom kurşunu ile Michael Collins’i öldürdüğü varsayılıyor. O’Neill 1950’de öldü.

31 yaşında hayatını kaybeden Collins’i 43 yaşındaki Liam Neeson canlandırdı.

Ned Broy karakteri, poliste çifte ajan olan Ned Broy ile IRA’nın Dublin Tugayı Komutanı ve Collins ile istihbarat operasyonlarının planlanmasında merkezi bir figür olan Dick McKee’nin bir bileşimidir. McKee, İngiliz ajanlarına yapılan saldırıdan önceki gece yakalandı ve söylendiğine göre kaçmaya çalışırken vuruldu. Dublin Büyükşehir Polisinde Çavuş olan Broy, savaştan sağ çıktı ve daha sonra Özgür İrlanda Devleti’nin yeni ulusal polis ulusal gücü Garda’nın başına geçti. İronik bir şekilde, eski İrlanda Kraliyet Polis Teşkilatı memurlarını yeni güce katılmaya teşvik ederek, işe almada onlara öncelik verdi ve Dublin Büyükşehir Polisini yeni organizasyona dahil etti.

Harry Boland, nehirde değil, Skerries, Kuzey Dublin’de bir otelden çıkarken vurularak öldürüldü.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.