Qahremaan (A Hero / Kahraman)

TÜR: Dram. Süre: 127 Dk. ÜLKE: İran, Fransa. YAPIM YILI: 2021. imdb: 7,5. Rottentomatoes: %97.

Siyah ve beyazların olmadığı herkesin aslında biraz beyaz biraz da siyah olduğunu çok güzel resmeden İranlı yönetmen Asghar Faradi’nin yazıp yönettiği Kahraman, oldukça başarılı ve izleyici için seçim yapmanın çok zor olduğu başarılı bir dram filmi.

Konu

150 bin toman borcu olduğu için hapiste olan Rahim Soltani (Amir Jadidi), kız arkadaşından gelen haberle heyecanlanır. Kız arkadaşı 17 tam altının olduğu bir çanta bulduğunu ve bunu bozdurup borcunun bir bölümünü ödeyip hapishaneden çıkabileceğini söyler. Rahim önce alacaklısını arayıp ağzını yoklasa da sonrasında vicadanı el vermez ve ilan asıp çantanın sahibini aramaya başlar.

Hakkında

Kahraman’ı Asghar Faradi yazıp yönetti.

2021 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye için yarışan yapım, ikinci büyük ödül olan Cannes Film Festivali Büyük Ödülü’nü kazandı. Ayrıca Altın Küre’de İngilizce Olmayan En iyi Film ödülüne aday gösterildi.

Ivır Zıvır

Filmin senaryosu, bulduğu para dolu bir çantayla Şiraz’da borcu nedeniyle yattığı hapishaneye dönen Mohammad Reza Shokri’nin gerçek hikayesinden esinlenilerek kaleme alındı.

Asghar Farhadi’ye göre bu, onun “gizli hiçbir şeyin olmadığı”, ortaya çıkarılacak hiçbir sırrın olmadığı ilk filmi.

Filmin hikayesinin dayandığı Mohammad Reza Shokri, Farhadi’ye hakaretten dava açtı, ancak bu mahkeme tarafından reddedildi.

Film İran’ın 94. Oscar’da En iyi Yabancı Dilde Film adayıydı. Fakat finallere kalamadı.

Kahraman’ın Cannes’dakş gösterimi sonrası 5 dakika ayakta alkışlandı.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

The Hollywood Reporter’a göre, Asghar Farhadi’nin eski öğrencilerinden biri olan Azadeh Masihzadeh, Farhadi’nin film dersinde yaptığı “All Winners, All Losers” adlı bir belgeselden konsepti çaldığı gerekçesiyle Farhadi’ye dava açtı. Masihzadeh’in ve Farhadi’nin Rahim karakterleri aynıydı. Rapora göre Masihzadeh, “Tüm Kazananlar” fikrini 2014 yılında Tahran’daki Karnameh Enstitüsü’ndeki bir belgesel film yapımı dersinde ortaya attı. ,” cezaevi izni sırasında bir kese altın buldu ve iade etmeye karar verdi. “Tüm Kazananlar, Tüm Kaybedenler” 2018 yılında Şiraz Sanat Festivali’nde gösterildi.

Filmin başında yer alan kazı alanı Persopolis’e 12 km uzaklıktaki Pers kralı I. Serhas’ın mezar alanı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.