American History X (Geçmişin Gölgesinde)

TÜR: Suç, Dram. Süre: 119 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1998. imdb: 8,5. Rottentomatoes: %83.

Konudan bağımsız olarak, “birilerinin” maşası olmayı kendi hayatının önüne koymayı çok iyi anlatan Geçmişin Gölgesinde oldukça başarılı bir suç, dram filmi.

Filmde Edward Norton’un performansı göz kamaştırıcı.

Konu

1990’lı yılların ortasında, Venice Beach yaşayan Derek Vinyard (Edward Norton) çok zeki bir öğrencidir. İtfaiyeci babası siyahi bir uyuşturucu satıcısı tarafından öldürüldükten sonra beyninde neonazist fikirler büyümeye başlamıştır ve bu da onun okuldaki performansını düşürmeye başlamıştır. Derek, bir süre sonra Venice Beach’teki Neonazi çetesinin liderinin sağ kolu olmuştur. Bir gece üç siyahi, Vinyardlar’ın evinde durur ve Derek’in babasından kalan arabasını çalmaya çalışır. Bunu öğrenen Derek, silahı ile dışarı çıkar.

Hakkında

Senaryosunu David McKenna’nın yazdığı Geçmişin Gölgesinde’yi Tony Kaye yönetiyor.

Yapım En İyi Erkek Oyuncu (Edward Norton) dalında Oscar’a aday gösterildi.

Geçmişin Gölgesinde imdb’nin en iyi 250 film listesinde üst sıralarda yer alıyor.

20 milyon dolar bütçesi olan film, 24 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Edward Norton bu filmde oynamak için Er Ryan’ı Kurtarmak’ı (Saving Private Ryan) reddeti.

Derek Vinyard karakteri esnek olarak gerçek hayattaki eski dazlak Frank Meeink’dan esinlenilmiş.

Çekimlerden önce Edward Norton ve Edward Furlong rolleri için saçlarını kazıttı ve Norton yaklaşık 20 kilo verdi.

Edward Furlong ve Edward Norton tarafından senaryoda yapılan sürekli değişiklikler, Tony Kaye’in projeden hayal kırıklığına uğramasına ve projeyi bırakmak istemesine neden oldu. Kaye, senaryoyu kurcalamalarının senaryoyu kendi vizyonundan kökten değiştirdiğini iddia etti. Ayrıca Norton’un performansından o kadar memnun olmadığı ve bugüne kadar hala filmin bitmemiş olduğunu düşündüğü konuşuldu.

Seth, basketbol maçı sırasında 88 numaralı formayı giyiyor. Bu, HH veya “Heil Hitler” için bir Nazi dazlak kodu, H alfabenin 8. harfidir. Ayrıca neo-nazi lideri David Lane tarafından yazılmış bir dizi 88 kurala atıfta bulunuyor. 88 kural, tüm Beyaz Üstünlükçülerin yaşadığı kurallar ve kavramlardır.

Senaryo yazarı David McKenna, San Diego’da bir çocukken yaşadığı olaylardan etkilenerek filmin senaryosunu yazdı ve  senaryodan çok etkilenen New Line Cinema’ya sattı. Filmin yönetmeni Tony Kaye, bu filme kadar hiç uzun metrajlı bir film yönetmemişti. Filme 20 milyon dolar bütçe ayrıldı ve 1997’de çekimler yapıldı. Filmin çıkışından önce yapımcı şirket ve Tony Kaye, kurgu hakkında anlaşmazlıklar yaşadı. Yapımcı şirketin istediği şekilde yapılırsa film, Kaye’in istediğinden çok daha uzun olacaktı. Kaye de bunu kabul etmedi ve filmden çekildi. Bu olay Kaye’in yönetmenlik kariyerini kötü yönde etkiledi.

Film kısa sürede sinema tarihinin efsaneleri arasına girse de eleştirmenler, filmde çok fazla gereksiz vahşet içeriği olduğunu söyleyerek filmi eleştirmiştir.

Parti sahnesi sırasında Seth’in ceketinin arkasındaki gamalı haç saat yönünün tersinedir. Dazlak dünyasında, saat yönünün tersine gamalı haç, onu taşıyan kişinin takip etmediğini, yönettiğini gösterir.

Cameron Alexander’ın karakteri, Güney Kaliforniya merkezli aşırılık yanlısı bir beyaz üstünlük grubu olan Beyaz Aryan Direnişi’nin (WAR) lideri Tom Metzger’e dayanmaktadır.

Joaquin Phoenix’e Derek Vinyard rolü teklif edildi, ancak filmin konusunu tatsız buldu ve projeyi kabul etmedi.

Danny ve Derek’in sabah okula gitmeden önce kahvaltı etmeye gittikleri lokanta, Büyük Lebowski’de (The Big Lebowski) meşhur “ayak parmağı” sahnesinde kullanılan lokantanın aynısıdır. Los Angeles’ta Wilshire ve Fairfax’ta bulunur ve Johnie’s Coffee Shop olarak adlandırılır ve yalnızca çekimlere açıktır.

Marlon Brando, Cameron Alexander rolü için düşünülmüştü.

Edward Furlong, beyaz bir üstünlükçü oynamasına rağmen aslında yarı Meksikalı. Babasının Rus-Yahudi asıllı olduğu söyleniyor.

Film 1997’nin başlarında bitse de post prodüksiyon ve düzenleme süreçlerindeki çakışmalar nedeniyle yayınlanması uzadı.

Yapımda 214 kez s’li kelime kullanılıyor.

Punk grubu Anti-Heroes, grubun yer aldığı bir karakterin dövmesi nedeniyle New Line Cinema’ya dava açtı. Grup, hiçbir şekilde Nazilerle, hatta kurgusal olanlarla bile ilişkilendirilmek istemedi. Grup, film stüdyosunu küçük düşüren “NLC” adlı bir şarkı kaydetti.

Bir neo-Nazi olmasına rağmen, Fairuza Balk Yahudi kökenlidir.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Danny’nin makalesini sonlandıran alıntı, Abraham Lincoln’ün 1861’deki ilk Açılış Konuşmasının kapanış sözlerindendir.

Filmden;

– Bir zamanlar ben de herkesi, her şeyi suçluyordum. Çektiğim tüm sıkıntılardan, acılardan, başıma gelenlerden, yakınlarımın başına gelenlerden ötürü. Herkesi suçlardım, beyazları suçlardım, toplumu suçlardım, tanrıyı suçlardım. Cevap bulamadım çünkü yanlış sorular soruyordum. Doğru soruyu sormalısın.

– Ne Gibi?

– Yaptıkların sana daha iyi bir yaşam sundu mu?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.