Nirvana – MTV Unplugged (LP)

Antenli TV günlerinden birinde hayatıma giren ve beni oldukça değiştiren MTV ile tanıştığım yıllar. Daha net, vurgulu müzik tonlarını sevmeme rağmen bir grup beni benden alıyordu. Adı Nirvana olan grubun Unplugged albümü ise efsaneviydi.

Yıllar sonra plağını görüp arşivime eklemiştim.

US Bilboard 200’e bir numaradan giriş yapan ve Amerika Birleşik Devletleri’nde şarkıcıların sattığı albüm ve single sayısına göre verilen RIAA sertifikasını 8 kez alan albüm, 1996’da En İyi Alternatif Müzik Performansı Grammy’sini kazandı. Albüm ayrıca tüm zamanların en iyi canlı müzik albümlerinden biri olarak kabul ediliyor.

1989’dan beri düzenlenen MTV Unpluuged programında Nirvana’nın da yer alması için birçok girişimde bulunulmuş ve sonunda Kurt Cobain, Meat Puppets ile turnede oldukları dönemde teklifi kabul etmiş.

Davulcu Dave Grohl’un söylediğine göre Nirvana birçok grubun Unplugged performansını izlemiş ama beğenmemiş. Çünkü onların sanki Madison Square Garden’da konser veren rock yıldızı gibi davrandıklarını düşünmüşler. Bu yüzden de grup olarak farklı bir şeyler yapmak istemişler.

Grup Mark Lanegan’ın 1990 albumü olan The Winding Sheet’den ilham almış. David Bowie’nin The Man Who Sold the World şarkısını yorumlamak fikri belirmiş. Ayrıca sahneye Meat Puppets’in üyelerini de almaya karar vermişler.

Nirvana 2 gün prova yapmış. Fakat provalarda oldukça sancılı geçmiş. Birçok şarkıda sorunlar olmuş. Cobain ile MTV birçok konusunda anlaşamamışlar.

Yapımcı Alex Coletti, MTV’nin hit Nirvana şarkılarının eksikliğinden ve Meat Puppets’ın konuk olarak seçilmesinden mutsuz olduğunu hatırlatarak şunları söylemiş: “‘Doğru’ isimleri duymak istediler – Eddie Vedder veya Tori Amos veya Tanrı bilir kimdi?”

Çekimlerden bir gün önce Cobain çalmayı reddetmiş. Ama neyse ki sonraki öğlen stüdyodaymış. Cobain’in uyuşturucu yoksunluğu çektiği ve sinirli olduğu gözleniyormuş. Bir gözlemci performans hakkında, “şaka yoktu, gülümsemiyordu bile. Herkes performansı konusunda endişeliydi” demiş.

Cobain, sahnenin yıldız lilyumları, siyah mumlar ve kristal bir avize ile süslenmesini önermiş. Yapımcı Coletti ona “Cenaze gibi mi demek istiyorsun?” diye sorduğunda Cobain, “Aynen öyle. Cenaze gibi” yanıtını vermiş.

Ayrıca konserin akustik tarzına rağmen, Cobain akustik gitarını amplifikatör ve efekt pedalları aracılığıyla çalıştırmakta ısrar etmiş. Yapımcı Coletti, The Man Who Sold the World şarkısında akustik gitarın bir amfiden geçtiğini duyabilirsiniz demiş.

Gösteriye katılan birçok grubun aksine Nirvana tüm şarkıları bir kerede kaydetmiş. İlk albümleri olan Bleach’den (1989) bir, ikinci albümleri Nevermind’dan (1991) dört, In Utero’dan (1993) üç ve 6 tane cover şarkı çaldılar.

Konser, Cobain’in şarkıdan önce “şimdiye kadar en sevdiği sanatçı” olarak nitelendirdiği blues müzisyeni Lead Belly’nin tarzında geleneksel şarkı “Where Did You Sleep Last Night”ın performansıyla sona eriyor. Grup şarkıları tamamladıktan sonra gösteri yapımcıları bir tekrar istemiş ama Cobain bunu reddetmiş.

Where Did You Sleep Last Night, 1870’lerde Amerika’nın güneyinde kim tarafından bestelendiği bilinmeyen iki şarkısının bir birleşimi. In the Pines ve The Longest Train.

Kısacası bunca sıkıntıya rağmen albüm tüm zamanların en iyi canlı albümlerinden biri olmayı başardı. MTV Unpluuged Cobain’in intiharından 7 ay sonra yayınlandı.

Albümden birkaç öneri;

Come As You Are

About A Girl

The Man Who Sold The World

Where Did You Sleep Last Night



On A Plain



All Apologies

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.