Druk (Another Round / Körkütük)

TÜR: Komedi, Dram. Süre: 117 Dk. ÜLKE: Danimarka, Hollanda, İsveç. YAPIM YILI: 2020. imdb: 7,8. Tomatometer: %92…

Artık hayattan tat almayan 4 lise öğretmeninin, mesai saatlerinde belirli bir oranda alkol alarak hayata nasıl baktıklarını araştırmaya başlamalarını konu alan Körkütük, konusu, anlatımı, doğal atmosferi ve nefis oyunculuklarıyla oldukça başarılı bir komedi dram filmi.

Filmin bence en özel yanı bıçak sırtı olan bir konuyu, alkolizmi, nefis bir dozda sunması…

Konu

Monotonlaşan ya da iyice zorlaşan hayatları nedeniyle artık mutlu olmayan 4 lise öğretmeni bir doğum günü yemeğinde bir araya gelirler. 40 yaşına basan Nikolaj (Magnus Millang) yemek sırasında ünlü bir yazarın her gün kanda 0,5 promil alkol olmasının insanı daha fazla yaratıcı ve rahat yaptığını söylemesi üzerine denemeye karar verirler.

Hakkında

Thomas Vinterberg ve Tobias Lindholm’in senaryosunu yazdığı Körkütük’ün yönetmen koltuğunda Thomas Vinterberg oturuyor.

Yapım Oscar ve BAFTA’da En İyi Yabancı Dilde Film ödülünün sahibi oldu.

5,7 milyon dolar bütçesi olan film korona salgınının da etkisiyle olacak 2,2 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Mads Mikkelsen’in canlandırdığı karakterin filmde 2 oğlu olsa da orijinal senaryoya göre bir erkek bir de kız çoğu olacaktı ve kız çocuğunu yönetmen Thomas Vinterberg’in kızı Ida Maria Vinterberg oynayacaktı. Fakat Ida çekimlerine 4 gün kala Belçika’da geçirdiği bir trafik kazasıyla hayata gözlerini yumdu. Yapım da ona ithaf edildi.

Filmin çekimlerinin yapıldığı sınıf ve öğrenciler hayatını kaybeden Ida’nın gerçek sınıfı ve arkadaşları.

Yapım konusunu yönetmen Vinterberg’in Viyana’daki Burgtheater tiyatrosunda çalışırken yazdığı bir oyundan ve kızı Ida’nın Danimarka gençliğinin alkol kullanımıyla ilgili anlattıklarından esinlenerek senaryolaştırıldı. İlk başta fikir, “alkolsüz bir dünya tarihinin çok farklı olacağı tezine dayanılarak bir alkol kutlaması” yapmaktı. Fakat yönetmenin kızı Ida’nın trafik kazasında ölmesinin yarattığı trajediyle senaryo üzerinde tekrar çalışılarak daha hayata olumlu bakan bir hale çevrildi. Konuda
yönetmen, “film sadece alkol içmekle alakalı olmamalı, hayata uyanmakla alakalı olmalı” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü raporlarına göre 15 yaşındaki Danimarkalılar Avrupa ortalamasının 2 katı kadar alkol tüketiyorlar. Bu konuda ülkedeki alkol satın alma yaşının 16’dan 18’e çıkartılması isteği çok büyük bir dirençle karşılaştı. Çünkü yetişkin Danimarkalılar kendi gençlik dönemlerindeki sarhoşlukları sevgiyle anımsıyorlar.

Korona salgınına rağmen filmin açılış haftasında 102,366 bilet satılarak Danimarka’da son 7 yılın en iyi dram filmi açılışını yapmayı başardı.

Mads Mikkelsen çekimlerde alkol kullanılmadığını söyledi. Başlangıçta 0,5 – 0,8 promil alkolle konuşma ve hareketlerin nasıl değişeceğini gözlemlemek için “küçük bir eğitim kampı” yapıldığını, “çılgın Charlie Chaplin” seviyesi için ise çok fazla youtube videosu izlendiğini söyledi.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Mads Mikkelsen filmin sonundaki çılgın dans sahnesini bizzat kendisi oynadı. Yaklaşık 30 yıldır profesyonel olarak dans etmemiş olan Mikkelsen bir koreograf ve bir arkadaşı ile pratik yaparak çekime hazırlandı. Ayrıca sahnenin yönetmen Thomas Vinterberg’in Mikkelsen’in hala dans edip edemeyeceğini görmek istediği için yazıldığını da belirtti.

Son dans sahnesi için yönetmen Martin’in karışık duygular yaşadığını ve eşi ile olanlardan ötürü bir yandan uçmayı arkadaşının ölümü ile ilgili olarak da bir yandan da boğulmak istediğini söyledi.

Dans sahnesi 2 günde ve Mikkelsen’in günlük 4-5 saat dans etmesiyle çekildi.

Yönetmen son dans sahnesi için film boyunca yaptıkları şeyin yok olmasıyla sahilde dans eden 2 erkeğin yer aldığı meşhur Zorba “İki Arkadaş” filminin son sahnesinden esinlenildiğini söyledi. Körkütük’te de Martin arkadaşının ölümü üzerine dans ediyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.