The Reader (Okuyucu)

TÜR: Dram, Romantik. Süre: 124 Dk. ÜLKE: Almanya, Amerika. YAPIM YILI: 2008. imdb: 7,6. Tomatometer: %63.

Etik olmayan bir aşk hikayesi üzerinden II. Dünya Savaşı sonrası Almanya’sının günah keçileri yaratarak apar topar Nazizmle hesaplaşmasını konu alan Okuyucu, Kate Winslet’in göz kamaştırıcı oyunculuğuyla başarılı bir romantik dram filmi.

Konu

II. Dünya Savaşı sonrası, 1958 yılında Almanya’da, 15 yaşındaki Michael Berg (David Kross) hastalanır ve yoldan geçmekte olan 36 yaşındaki Hanna Schmitz (Kate Winslet) ona yardım eder. Genç, bu kadına teşekkür etmek için evine gider ve ilişkilerinin yönü hızlıca değişir, yaş farkını aldırmaksızın birlikte olmaya başlarlar. Artık her okul çıkışı Michael, Hanna’yı rutin olarak ziyaret eder. Zamanla, Hanna çocuktan ona kitap okumasını ister ve Michael onu aklından çıkaramayacak duruma gelir.

Hakkında

Bernhard Schlink’in aynı adlı romanından David Hare tarafından uyarlanan Okuyucu’nun yönetmen koltuğunda Stephen Daldry ooturuyor.

Yapım En İyi Film dahil 5 dalda Oscar, 4 dalda Altın Küre ve 5 dalda BAFTA’da ödüle aday gösterildi. Kate Winslet Oscar ve BAFTA’da En İyi Kadın Oyuncu,, Altın Küre’de ise En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünün sahibi oolarak büyük bir başarıya imza attı.

32 milyon dolar bütçesi olan yapım 109 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Yasal sorunlarla karşılaşmamak adına David Kross’un seks sahneleri 18. Doğum günü olan 4 Haziran 2008’den sonra yapıldı.

Yönetmen Stephen Daldry’ın başrol kadın oyuncu için ilk adayı Kate Winslet’ti. Fakat Winslet Hayallerin Peşinde (Revolutionary Road) çekimleri nedeniyle teklifi geri çevirdi. İbre Nicole Kidman’a döndü ve rolü kabul etti. Yapımcılar onun Avustralya (Australia) filminin çekimleri nedeniyle bir boşluk yarattılar fakat oyuncunun hamile kalması üzerine ibre tekrar Winslet’e döndü ve oyuncu bu sefer oynamayı kabul etti.

David Kross özellikle bu film için İngilizce öğrendi.

Michael Berg’in Yahudi soykırımından kurtulan hukuk hocasını canlandıran Bruno Ganz, 2004 yapımı Çöküş’te (Der Untergang / Downfall) Hitler’i canlandırıyor.

David Kross’un annesi film çekimleri için oğlunun 4 ay okuldan uzak kalmasını istemiyordu. Sonunda sınavlarını geçmesi halinde oğluna izin verdi.

Ralph Fiennes yetişkin Michael rolü için ilk tercihti.

Romanın yazarı Bernhard Schlink filmin İngilizce çekilmesi için ısrar etti.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

2005’te yayınlanan İngiliz komedi dizisi Extras’ın bir bölümünde Kate Winslet canlandırılıyor. Winslet karakteri yeni bir Yahudi soykırımı filminde oynamayı reddediyor ve, “bir başka Yahudi soykırımı filmine ihtiyacımız olduğunu düşünmüyorum. İhtiyacımız var mı? Yeterince çok yok mu ortalıkta? Ben 4 kez Oscar’a aday gösterildim ama kazanamadım. Ama eğer bir Yahudi soykırımı filminde oynarsanız Oscar almanız garanti! Schindler’in kahrolası listesi…”diyor. Gerçekten de Winslet, Auschwitz’de çalışan bir gardiyanı canlandırdığı Okuyucu’daki rolüyle Oscar’a ulaştı.

Winslet’in yaşlı hali için toplam 7 saat makyaj yapıldı.

Filmde Michael’ın Sophie’nin yanında oturup ayaklarını suya soktukları sahnede Michael birden ayağa kalkıp koşmaya başlıyor. Kitapta bunun nedeni olarak Michael’ın arkadaşlarıyla birlikteyken Hanna’nın onlara baktığını fark etmesi neden oluyor.

Kitapta Michael Hanna’ya ismini 6 veya 7. buluşmalarında sorarken filmde 3. buluşmalarında

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.