Diego Maradona

TÜR: Dram, Gizem. SÜRE: 130 Dk. ÜLKE: İngiltere. YAPIM YILI: 2018. imdb: 7.6. Tomatometer: %88…

Senna ve Amy’nin yönetmeni Asif Kapadia’nın hazırladığı ve futbol hayatı, golleri, hırsı, savaşçılığı, çapkınlığı ve çalkantılı yaşantısıyla, kimisinin nefret ettiği, kimisinin ise taptığı dünyanın en iyi futbolcularından biri olarak değerlendirilen Diego Armando Maradona’nın hayatını konu alan Diego Maradona, doküman zenginliği ve akıllıca kullanımıyla oldukça başarılı ve hüzünlü bir belgesel filmi.

Senna ve Amy’deki gibi yönetmen oldukça hüzünlü, gerçekçi ve “yakın çekim” bir belgesele imzasını atmış. Bu yüzden bir yandan Maradona’nın efsanevi başarılarıyla heyecanlanıyor, bir yandan da çalkantılı yaşantısından ve seçimlerinden ötürü hüzünleniyorsunuz.

Konu

Yapım Maradona’nın mitleşmesini sağlayan futbol hayatını ve çalkantılı yaşamını oldukça güzel bir sunumla beyaz perdeye taşıyor.

Hakkında

Diego Maradona’nın yönetmen koltuğunda Asif Kapadia oturuyor.

Yapım Cannes’da Altın Göz ve BAFTA’da En İyi Belgesel dalında ödüle aday gösterildi. Ayrıca Bağımsız İngiliz Film Ödüllerinde ise 5 dalda ödüle aday gösterildi.

Belgesel 2,6 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Belgeselde daha önce hiç yayınlanmamış birçok görüntü ve fotoğraf kullanıldı. Bunların arasında Maradona’nın eski eşi Claudia’nın evinde 30 yıldır dokunulmamış görüntüler de var.

Belgeselin ilk fikri 2015’de Amy’nin yayınlanmasının ardından geldi. Hikâyenin başı ve sonuna dair bir hikâye bulma zorluğu yaşandığı için yönetmen futbolcunun Napoli dönemine odaklanmaya karar verdi. Bunun en büyük sebeplerinden biri de Napoli’deki iki Arjantin’li kameramın elinde bulunan Maradona’nın Napoli’deki maçlarına, yaşantısına dair yüzlerce saatlik video görüntülerini keşfetmeleri oldu.

Eski İngiliz kaleci Peter Shilton, diğer eski İngiltere Milli Takım oyuncularıyla birlikte, filmin İngiltere galası için gelen daveti, “dart oynuyorduk” diyerek geri çevirdiklerini ifade etti.

Peter Shilton 1982, 1986 ve 1990 Dünya Kupalarında İngiltere’nin kalesini korumuş ve Maradona’nın çeyrek finalde takımına kazandırdığı “Tanrının Eli” ve 6 kişiyi çalımlayarak attığı meşhur golleri filesinde görmüştür.

Belgeselde daha önce hiç yayınlanmamış birçok görüntü ve fotoğraf kullanıldı.

rottentomatoes’da yer alan 52 yorumdan %87 taze olarak değerlendirilen belgesele yapılan yorumların ortak noktası, Diego Maradona’nın standart bir spor belgeseli olduğu fakat konunun olağanüstü bir derinlik ve netlikle beyaz perdeye aktarılmış olduğu yönünde.

Yapımın ilk gösterimi yarışma dışı olarak 2019 Cannes Film Festivali’nde yapıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.