Chernobyl (Çernobil)

TÜR: Dram, Tarih. Süre: Mini Dizi, 330 Dk. ÜLKE: Amerika, İngiltere. YAPIM YILI: 2019. imdb: 9,6. Tomatometer: %96.

1986 Nisanında meydana gelen Çernobil nükleer santralindeki patlama ve ardından yaşananlar ile eşi benzeri görülmemiş temizleme çalışmalarını konu alan Çernobil, oldukça başarılı bir tarih, dram dizisi.

Konu

Dizi Sovyetler Birliği’nin sınırlarında yer alan Ukrayna’daki Çernobil’de yaşanan nükleer patlamanın sonunda görevli, otorite ve bilim insanlarının yaptıklarını konu alıyor.

Hakkında

Craig Mazin’in yarattığı ve senaryosunu yazdığı Çernobil’in yönetmen koltuğunda Johan Renck oturuyor.

Yapım imdb’nin en iyi TV şovu listende bir numarada yer alıyor.

Ivır Zıvır

Besteci Hildur Guðnadóttir dizi için eşsiz bir ses/müzik altyapısı oluşturmak adına, şu anda kapalı olan ve birçok film, dizi, belgesel için çekimlere ev sahipliği yapmış olan Litvanya’daki Ignalina Nükleer Santraline gitti ve sesler kaydetti. Dizide kullanılan seslerin birçoğu bu kayıtlardan oluşturuldu.

Dizinin her bölümü yayınlandıktan sonra “Çernobil Podcast” adında bir bölüm yayınlanarak dizi yapımcısı Craig Mazin ve Peter Sagal bölüm hakkındaki detayları, karakterleri, tarihi gerçekleri ve olayları anlattılar.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Yapımdaki bazı karakter ve olaylar gerçekte yoktu ya da farklı zamanlarda gerçekleşmişti. Ulana Khomyuk karakteri tamamen hayal ürünüydü ve doğruyu arayan Sovyet bilim insanlarına bir saygı duruşu için yaratıldı.

Birçok Çernobil uzmanı dizide anlatılan “ölüm köprüsü”nün şehir efsanesi olduğunu söylediler.

Dramatik helikopter kazası ise anlatılandan aylar sonrası gerçekleşmişti.

Doğum konusu dahil yaşanan sağlık sorunları konusunda net durum ve rakamlar bulunmuyor

Rus belgesel yapımcısı Oleg Voinov, “çekimler, efektler ve kurgu nefis ama konu gerçekten çok uzak” diyerek yapımı eleştirdi.

Eleştirilerden biri de Boris Shcherbina ve Valery Legaso’nun helikopterle Moskova’dan Çernobil’e uçmasının imkansız olduğu ve Shcherbina’nın Rusya Bilimler Akademisi üyesi Legaso’yu helikopterden atma tehditinin gerçek dışı olması. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.