I, Tonya (Ben, Tonya)

TÜR: Biyografi, Komedi, Dram. SÜRE: 120 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2017. imdb: 7,5. Tomatometer: %90…

Korkunç bir anne ve korkunç bir eşle mücadele ederek ayakta durmaya çalışan, tek bildiği buz pateni olan bir kadın sporcunun kara komedi vari hayat hikâyesini konu edinen Ben, Tonya, ilgi çekici bir biyografik komedi, dram filmi.

Konu

3 yaşından beri buz pistinde kayan Tonya Harding’in (Margot Robbie) annesiyle ilişkileri oldukça kötüdür. Adeta evden kaçmak için evlendiği eşi ise çoğunlukla annesinden daha da beterdir. Hayatta nefes aldığı tek yer olan buz pateninde önemli işlere imzasını atsa da, hem geçmişi, hem de etrafındakiler onun yükselmesinde hep köstek olacaklardır.

Hakkında

Steven Rogers’ın senaryosunu yazdığı Ben, Tonya’nın yönetmen koltuğunda Craig Gillespie oturuyor.

3 dalda Oscar, 2 dalda Altın Küre ve 5 dalda BAFTA’da ödüle aday gösterilen yapım, En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu (Allison Janney) dalında 3 farklı ödül töreninde de mutlu sona ulaştı.

11 milyon dolar bütçesi olan yapım 48 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

3 büyük ödül töreninde En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu ödülünün sahibi olan Allison Janney’in tüm çekimleri sadece 8 günde yapıldı.

Tonya’nın annesini canlandıran Allison Janney, çocukluk ve ergenlik döneminde buz pateni yaptı. 17 yaşındayken kayan bir cam kapıdan içeri girerken sağ bacağından ağır bir şekilde yaralanarak kariyerine son vermek zorunda kaldı. Oyuncu bir röportajında bu olayı ,“vücudumdaki kanın 3’te 1’ini kaybettim. Atardamar ve tendonum kesildi. 8-9 hafta hastanede yattım ve belki de bacağımı kaybedebilirdim” diye anlattı.

Margot Robbie rolü için çok sıkı bir şekilde eğitildi. Fakat her şeye rağmen üçlü axel sıçrayışını yapması imkânsızdı. Aynı zamanda dublör olarak bu atlayışı yapacak bir kadını bulmak da imkânsızdı. Bu konuda yapımcı Tom Ackerley, “Tonya’ya kadar bu atlayışı yapabilen sadece 6 kadın oldu. Bugünlerde bunu yapabilen biri varsa bile muhtemelen Olimpiyatlara hazırlanıyordur ve çekimlerde kendini riske etmek istemez” dedi. Bu yüzden ilgili atlayış sahneleri görsel efekt kullanarak yapıldı.

Allison Janney, omzunda bir kuşun olduğu sahnelerin çekiminde zorlandı. Yapım ekibi “Küçük Adam” adını verdikleri kuşu seçmek için 3 tane kuşu teste aldılar ve en az hiperaktif olanını seçtiler.

Senaryo yazarı Steven Rogers, LaVona rolünü çok eski arkadaşı olan Allison Janney’i düşünerek yazdı.

Yapımın senaryosu, 2016’da Blacklist’te yılın en sevilen, filmi çekilmemiş senaryo seçildi.

En İyi Kadın Oyuncu Oscar’ına aday gösterilen Margot Robbie, bu dalda, En İyi Film ödülüne aday gösterilmeyen bir filmde oynayan tek oyuncuydu.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Tonya Harding filmi izlediğinde, paten jürisine söylediği “benimkini yala!” repliğini beğendi ve kendisini oynayan Margot Robbie’ye “bunu söylemiş olmayı gerçekten isterdim” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.