Manchester By The Sea (Yaşamın Kıyısında)

TÜR: Dram. SÜRE: 137 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2016. imdb: 7,8. Tomatometer: %95.

Abisinin ölümü üzerine Massachusetts’e giden ve abisinin vesayeti yeğenine bakmak zorunda olan boşanmış bir adamın hikayesini konu alan Yaşamın Kıyısında, güzel konusu, katıksız anlatımı, gerçekçi çekimleri ve başarılı oyunculuklarıyla oldukça iyi bir dram filmi.

Çekim tekniği nedeniyle filmin oldukça gerçekçi bir atmosferi var. Bu yüzden birçok sahnede oyuncuları değil de gerçek insanları izliyor hissine kapılıyorsunuz. Bu da izleyicinin hikayeyi sahiplenmesini sağlıyor.

Konu

Sessiz ve sakin bir kapıcı olan Lee Chandler (Casey Affleck), abisi Joe’nun (Kyle Chandler) kalp krizi geçirdiğini öğrenip hastanenin yolunu tutar. Fakat vardığında abisi hayatını kaybetmiştir. Lee, yeğeni Patrick’e (Lucas Hedges) babasının ölüm haberini vermek için daha önce yaşadığı Manchester-by-the-Sea’ye gider.

Hakkında

Yaşamın Kıyısında’yı Kenneth Lonergan yazıp yönetti.

Yapım, Oscar, Altın Küre ve BAFTA’da aralarında En İyi Film ve En İyi Erkek Oyuncu ödüllerine aday gösterildi. Her üç törende de Casey Affleck, En İyi Erkek Oyuncu ödülünün sahibi oldu.

8,5 milyon dolar bütçesi olan film, 75 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Morg sahnesinin çekimlerinde Casey Affleck, senaryoda olmamasına rağmen beklenmedik bir şekilde ağladı. Yönetmen çok beğendi ve kurguda bu sahneyi kullanmaya karar verdi.

Matt Damon ve Casey Affleck sürekli olarak Lee’nin dünyadaki her şeyden kendisini soyutlamasına rağmen, abisiyle arasındaki duygusal bağlantının ne kadar derin olduğu konusunda görüştüler.

Lee ile Patrick’in atıştığı ve yanlarından geçen bir adamın, “bravo nefis ebeveynlik” diye laf attığı sahne, yönetmenin kızıyla gerçek hayatta yaşadığı benzer bir olaydan alınma.

Yönetmen Lonergan, sorgu sahnesini çıkarmak istiyordu. Fakat Casey Affleck, olay gecesine ait önemli ayrıntıları içereceği için bu sahnenin olması konusunda ısrar etti.

Orijinal senaryoda sedyenin ayaklarının bir türlü toplanamaması ve Casey Affleck dahil oyuncuların müdahalesi yoktu. Fakat yönetmen çekimi kesmedi ve kurguda bu halini kullanmaya karar verdi.

Senaryo yazarı ve yönetmeni Kenneth Lonergan, film fikrinin temelde kendinine ait olmadığını söyledi. Ana karakterin ölüm sonrası aile üyelerinden birine bakması düşüncesi, Matt Damon ve John Krasinski’nin önerisiydi. Buna göre Lonergan senaryoyu yazacak, Damon ise yönetecekti. Fakat çekim programın Marslı’yla (The Martian) çakışması nedeniyle yönetmen koltuğuna Lonergan oturdu, Damon yapımcı oldu ve onun önerdiği Casey Affleck’e başrol verildi.

Filme ev sahipliği yapan Manchester-by-the-Sea kasabasının 1989’a kadar adı Manchester’dı. Yöre sakini Edward Corley’in yürüttüğü oldukça tartışmalı bir kampanyanın ardından kasabanın adı resmi olarak bugünkü haliyle değiştirildi.

Yaşamın Kıyısında, bir streaming servisinin, bu filmde Amazon, yayıncı ya da yardımcı yayıncı olduğu ve En İyi Film Oscar’ına aday gösterilen ilk yapım olma özelliği taşıyor.

Film afişinde yer almasına rağmen Michelle Williams film süresinin sadece %10’u kadar, 12 dakika, beyaz perde boy gösteriyor.

Filmde işçi sınıfı ve mavi yakalılar resmedilse de Macnhester-by-the-Sea aslında oldukça varlıklı ve üst sınıflıların yaşadığı bir kasaba.

Yaşamın Kıyısında’nın senaryosu 2014’de filme çekilmemiş en iyi senaryolar listesinde yer alıyordu.

Rock grubundaki oyuncuların hiçbirinin müzik geçmişi yoktu.

Film 32 günde çekildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.