The Martian (Marslı)

The Martian aka Marsli

TÜR: Macera, Drama, Bilim Kurgu. SÜRE: 144 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2015. imdb: 8,1 rottentomatoes: %92.

Sınırlı yiyecek ve ekipmanla Mars’ta tek başına kalan bir astronotun yaşadıklarını anlatan Marslı, başarılı konusu ve görselliğiyle Ridley Scott imzası taşıyan başarılı bir bilim kurgu filmi.

Konu

2035 yılında Marsta araştırma görevinde bulunan Ares III ekibi, yakalandıkları şiddetli fırtına yüzünden görevi iptal edip dünyaya dönmeye karar verirler. Botanikçi Mark Watney (Matt Damon) fırtına sırasında ekipmanlardan birinden kopan parçanın kendine çarpması sonucu gözden kaybolur. Ekip üyeleri bir süre bekledikten sonra öldüğünü düşünerek dünyaya doğru hareket ederler. Fakat Watney mucize eseri hayatta kalmıştır.

Hakkında

Andy Weir’in aynı adlı romanından Drew Goddard tarafından uyarlanan filmin yönetmen koltuğunda Ridley Scott oturuyor.

Altın Küre’de En iyi Film (Komedi veya Müzikal), En iyi Erkek Oyuncu (Komedi veya Müzikal) ödüllerinin sahibi olan yapım yapım 7 dalda Oscar’a aday gösterildi.

108 milyon dolar bütçesi olan yapım 624 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Film, 8,1 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 filmi arasında yer alıyor.

Ivır Zıvır

Filmin uyarlandığı romanın yazarı Andy Weir, kitabı ilk önce kişisel blogunda yayınladı. Çok sayıda okuyucudan romanın indirilebilir bir halini yayınlaması isteği alan Weir, kitabı minimum ücret olan 0,99 dolardan Amazon’a koydu.

Ridley Scott, Matt Damon’un tekli sahne çekimlerinin hiç ara vermeden 5 haftada yapıldığını ve oyuncunun çekim planından çıkartıldığını söyledi. Bu yüzden Damon, birçok başrol oyuncusunu filmin promosyon çalışmalarında gördü.

Film, kırmızı renkteki çölü nedeniyle Ürdün’ün Ay Vadisi (The Valley of the Moon) olarak da bilinen Wadi Rum’da çekildi. Yine Marsı konu alan 2000 yapımı Kırmızı Gezegen (Red Planet) de burada çekilmişti.

Uzayın görünüşü, uzay yolculuğu ve özellikle Mars konusunda NASA’dan görüş alındı.

Matt Damon karakterinin aşırı derecede zayıfladığı sahneler için kilo vermeyi önerdi fakat yönetmen Ridley Scott buna karşı çıktı ve ilgili sahnelerde vücut dublörü kullanıldı.

Stüdyoda gerçek bir patates çiftliği kuruldu ve büyümelerinin tüm aşamaları filmde kullanıldı.

Filmde Watney’in GPS ve pusulası olmadan (Mars’da yer çekimi olmadığı için pusula kullanılmıyor) yönünü nasıl tayin ettiği anlatılmıyor. Kitapta Watney’in Mars’ın iki uydusundan biri olan Phobos’un konumuna göre yönünü tayin ettiği anlatılıyor.

Beth’in Beck’e dikkatli olmasını söyledikten sonra ağzından dökülen ve yarım kalan “uzayda” repliği, Ridley Scott’ın Yaratık (Alien) filmindeki meşhur “uzayda senin çığlığını kimse duymaz” repliğine bir gönderme.

Filmin Amerika’da yayınlanmasından 4 gün önce NASA, Mars’ta sıcak aylarda akan tuzlu su bulunduğuna dair çok güçlü kanıtlara ulaşıldığını duyurdu.

Filmde Mark Watney’in sadece botanik doktorası yaptığından bahsedilse de, kitapta hem botanik hem de makine mühendisliği konusunda master yaptığı anlatılıyor. Aslında bu da, filmde Watney’in mühendislik çalışmalarına yatkınlığının sebebini ortaya koyuyor.

Marsta yapılan görevin adı olan Ares Yunan mitolojisinde savaş tanrısının adı. Roma mitolojisinde savaş tanrısının adı ise Mars. Dünya ile Mars arasında yolcu taşıyan uzay gemisinin adı olan Hermes de Yunan mitolojisinde Zeus’a haber taşıyan tanrının adı.

Filmde sol olarak tanımlanan Marstaki bir gün, dünyadaki 1 günden yaklaşık 43 dakika daha fazla.

İlk başlarda filmin uyarlamasını yapan Drew Goddard aynı zamanda yönetmen koltuğuna da oturacaktı fakat Belalı Altılı (The Sinister Six) filmini çekmek için yönetmenlikten vazgeçti. Sonrasında senaryoyu okuyan Ridley Scott, Prometheus’un devam filmini yapma fikri yerine Marslıyı çekmeye karar verdi.

Film için 20 tane sahne inşa edildi. Yönetmen Scott’ın, Exodus: Tanrilar ve Krallar (Exodus: Gods and Kings) için 70 ve Amerikan Gangsteri (American Gangster) için 100’den fazla set kullandığı düşünülürse rakam düşük gelebilir ama bunların teknik açıdan daha gelişmiş oldukları bir gerçek.

Mars’ın panaromik görüntülerinden birinde ekrana, Güneş Sistemi’de bilinen en yüksek volkan ve dağı olan Olympus Mons geliyor. Olympus Mons yaklaşık olarak Everest’ten 3 kat daha büyük.

Filmde işlenen Marsa yolculuk fikri doğrudan NASA’nın gelecekte yapmayı planladığı Mars yolculuğundan esinlenildi.

Filmin çekimleri 70 günde yapıldı.

Uzay giysileri dâhil, Prometheus için yapılan araştırmaların birçoğu bu filmde kullanıldı.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

NASA ve Watney’in ilk kez iletişim kurdukları sahnede Watney bol küfürlü bir dil kullanıyor. NASA yetkilileri de yazışmaları herkes gördüğü için kelimelerine dikkat etmesini istiyorlar. Sonrasında yazılanlar filmde kullanılmıyor ama kitapta Watney, “Look! A pair of boobs! -> (.Y.)” Bak bir çift meme! -> (.Y.) yazıyor.

Andy Weir, uzay gemisinin dünyada ve marstaki ulaşma zamanını tam olarak hesaplayabilmek için bir bilgisayar yazılımı kodladı.

Filmin sonunda Watney’in uzay boşluğunda hareket sağlamak için elbisesini deldiği sahne, kitapta sadece bir fikir olarak Watney tarafından söyleniyor ama komutan Lewis tarafından kabul edilmiyor.

Kitapta Watney kurtarıldıktan sonra, “bu olay bir Hollywood filminde olsaydı tüm ekip hava geçirmez odada toplanır ve ‘çak bir beşlik’ yaparlardı” diyor. Bu sahne gerçekten de filmde kullanılıyor.

Kitapta Mark Watney’nin Ares 4’e yolculuğu daha çetrefilli bir şekilde ilerliyor. Mesela kum fırtınasına yakalanıyor ve güneş panelleri etkileniyor.

Kitapta Watney’i Beck kurtarıyor ama filmde Lewis.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.