Inception (Başlangıç)

Inception aka Baslangic

TÜR: Aksiyon, Gizem, Bilim Kurgu. SÜRE: 148 Dk. ÜLKE: İngiltere, Amerika. YAPIM YILI: 2010. imdb: 8,8. rottentomatoes: %86.

Konu, anlatım, oyunculuklar, müzikler ve her ayrıntısıyla Başlangıç, Christopher Nolan’ın başyapıtlarından biri.

Konu

Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) çok yetenekli bir hırsızdır. Uzmanlık alanı, zihnin en savunmasız olduğu rüya görme anında, bilinçaltının derinliklerindeki değerli sırları çekip çıkarmak ve onları çalmaktır. Cobb’un bu ender mahareti, onu kurumsal casusluğun tehlikeli yeni dünyasında aranan bir oyuncu yapmıştır. Ancak, aynı zamanda bu durum onu uluslararası bir kaçak yapmış ve sevdiği her şeye mal olmuştur.

Hakkında

Başlangıç’ı Christopher Nolan yazıp yönetti.

Toplamda 330 dalda ödüle aday gösterilen ve bunlardan 158 tanesini kazanan yapım, En İyi Sinematografi, En İyi Ses Miksajı, En İyi Ses Kurgusu ve En İyi Görsel Efekt dallarında Oscar ödüllerinin sahibi oldu.

Film, 8,8 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alıyor.

160 milyon dolar bütçesi olan Başlangıç, 826 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmin, Japonya’daki televizyon yayını sırasında, izleyicilerin kafalarının karışmasını önlemek için, sol üst köşeye ekrandaki sahnenin rüyanın hangi aşamasına ait olduğu yazıldı.

5 ana karakterin (Dom, Robert, Eames, Arthur, Mal ve Saito) baş harfleri “Dreams” yani filmin konusu olan “Rüyalar” anlamına geliyor. Eğer bir de buna diğer 3 karakterin (Peter, Ariadne ve Yusuf) baş harflerini eklerseniz, “Dreams Pay” yani “Başlangıç Ekibi”nin yaptıkları iş karşılığında aldıkları ücret anlamına ulaşıyorsunuz.

Christopher Nolan, Entertainment Weekly’e verdiği röportajda, filmdeki “Inseption Ekibi”nin film yapım ekibiyle benzer rolleri olduğunu söyledi. Buna göre; Cobb yönetmen, Arthur yapımcı, Ariadne is the yapım tasarımcısı, Eames oyuncu, Saito film stüdyosu ve Fischer seyirciydi.

Filmdeki karakterlerin rüyada olduklarını anımsatmak için Édith Piaf’ın “Non, Je Ne Regrette Rien” şarkısı çalınıyor. Film sona erdikten sonra kayan yazıların sonunda da, aynı şarkı çalınıyor ki bu; seyircilere artık “uyanmaları” için bir çağrı.

Joseph Gordon-Levitt, karakteri hakkındaki kısa özeti okudu ve “her ihtimale karşı” diyerek bir takım elbise giydi ve rol testine katıldı. Sonrasında, karakterin de film boyunca takım elbise giydiğini öğrenip şaşıracaktı.

Christopher Nolan, karlarla kaplı rüyanın üçüncü aşamasını kaleme alırken, en sevdiği James Bond filmi olan 1969 yapımı Kraliçenin Hizmetinde’den (On Her Majesty’s Secret Service) esinlendiğini ifade etti.

Yerçekimsiz ortam, Penrose Merdivenleri ve çığ sahnesi gibi birçok sahnede görsel efekt yerine pratik çekim teknikleri kullanıldı. Benzer filmlerde 2000’den fazla görsel efekt çekimi yapılırken, Başlangıç için sadece 500 görsel efekt çekimi yapıldı.

Joseph Gordon-Levitt, sadece eğilen koridor sahnesinde dublör kullandı.

Yapım aşaması sırasında filmle ilgili detaylar oldukça gizli tutuldu. Senaryo yazarı Christopher Nolan filmi, “düşüncenin mimarisini oluşturmakla ilgili” diyerek tanımladı.

Sinematograf Wally Pfister, WB’nin filmi 3D olarak çekilmesini önerdiğini ama Christopher Nolan’ın bu fikri, “filmin ana teması olan Başlangıç deneyiminin seyirciye anlatımını baltalayacağını” düşünerek geri çevirdiğini söyledi.

Filmin 2 saat 28 dakika uzunluğunda olması, filmde bolca kullanılan 2 dakika 28 saniye uzunluğundaki Edith Piaf’ın “Non, Je Ne Regrette Rien” şarkısına bir gönderme.

Christopher Nolan, Batman Başlıyor’da (Batman Begins) yeterince ekranda görünmediğini düşündüğü için, Saito rolünü doğrudan Ken Watanabe’yi düşünerek yazdı.

Christopher Nolan’ın Tom Hardy’ye Eames rolünü vermesinin nedenlerinden biri oyuncunun RocknRolla’daki performansıydı. Fakat Hardy, seçilme sebebinin Bronson’daki performansı olduğunu düşünüyordu. Sonraları Nolan’ın Branson’ı hiç izlemediğini öğrendi.

Mal rolü için Kate Winslet düşünülmüştü fakat sonradan Winslet, karakterin kendisine uygun olmadığını düşündüğü için rolden çekildi.

Filmde bolca Édith Piaf’ın “Non, Je Ne Regrette Rien” şarkısı kullanılıyor ve filmin başrol kadın oyuncusu Marion Cotillard birkaç yıl önce Kaldırım Serçesi’nde (La Môme / La Vie En Rose) Édith Piaf’ı canlandırmıştı. Nolan bunun tamamen tesadüf olduğunu söyledi. Ayrıca Nolan, Cotillard kadroya dâhil edildikten sonra spekülasyonları önlemek için şarkıyı değiştirmek istedi ama Hans Zimmer onu ikna etti.

Cobb ismi, gökdelen tasarımlarıyla tanınan Amerikalı mimar Henry N. Cobb’a bir gönderme. Filmde Cobb ve Mal’ın araftaki dünyasında da bolca gökdelen yer alıyor.

Aldığı büyük paraya rağmen Michael Caine, sadece üç dakika beyaz perdede yer alıyor.

Nolan, filmin senaryosunu yaklaşık 10 yılda yazdı.

Fischer’in yer aldığı rüyanın ilk katmanındaki araba plakalarında, “Alternatif Eyalet” yazıyor.

Cobb rolü Brad Pitt ve Will Smith’e teklif edildi ama her iki oyuncu da kabul etmedi.

Başlangıç, Christopher Nolan’ın ilk filmi olan Takip’ten (Following) sonraki ilk orijinal çalışması. Zira aradaki tüm çalışmalar, çizgi roman, roman ya da kısa hikâyelerden uyarlanma.

Penrose Merdivenleri sahnesi, meşhur Hollandalı grafik sanatçısı M.C. Escher’e bir gönderme.

Başlangıç, Leonardo DiCaprio’nun imdb’de en yüksek puan alan filmi.

Michael Caine, Batman üçlemesi ve Prestij’den sonra 5. kez Nolan’ın bir filminde yer aldı.

Christopher Nolan, Başlangıç’ın senaryosunu yazarken esinlendiği filmlerden birinin de Karanlık Şehir (Dark City) olduğunu söyledi.

Cobb soyadı, Christopher Nolan’ın ilk uzun metrajlı filmi olan Takip’te (Following) kullanılmıştı.

Başlangıç, Christopher Nolan’ın imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alan 7 filminden biri. Diğer altı film şöyle; Yıldızlararası (Interstellar), Kara Şövalye (The Dark Knight), Kara Şövalye Yükseliyor (The Dark Knight Rises), Akıl Defteri (Memento), Prestij (The Prestige) ve Batman Başlıyor (Batman Begins).

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Christopher Nolan bir röportajında, “Cobb’un evine döndüğüne inanıyorum” dedi. Ama elbette bunun izleyicilerin yorumuna açık olduğunu belirtti. Ayrıca, topacın durup durmadığının görünmemesinin, Cobb’un rüyalara karşı artık takıntılı olmadığını gösterdiğini ifade etti.”

Rüyanın ikinci aşamasında Ariadne’nin saçlarının topuz olmasının sebebi, film yapımcılarının yer çekimsiz ortamda uzun saçlarının nasıl hareket etmesi gerektiği sorusuna karşılık buldukları bir çözümdü.

Cobb’un Ariadne’den bir labirent çizmesini istediği sahnenin sonunda Ariadne, Kral Minos’un Labirenti’ni çiziyor. Ariadne, aynı mitolojik hikâyeye göre Kral Minos’un kızının adı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.