The Lord of the Rings: The Return of the King (Yüzüklerin Efendisi: Kralın Dönüşü)

The Lord Of The Rings - The Return Of The King (2003)

TÜR: Macera, Fantazi. SÜRE: 201 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2003. imdb: 8,9. rottentomatoes: %95.

Üçlemenin finali ve Yüzük Kardeşliği ile İki Kule’nin devam filmi olan Kralın Dönüşü, aralarında En İyi Film, Yönetmen ve Senaryo’nun da bulunduğu 11 dalda Oscar ödülünü kazanarak büyük bir başarıya imzasını attı ve üçlemenin başarısını ispatladı.

Kralın Dönüşü, Oscar tarihinde En İyi Film ödülünü alan ilk fantezi türü film oldu. Ayrıca ben-Hur ve Titanic’in 11 dalda ödül kazanma rekorlarına da ortak oldu. Ve The Godfather Part II’den sonra En İyi Film ve En İyi Yönetmen ödülünü kazanan ikinci devam filmi olmayı başardı.

Konu

Filmin olay örgüsünde Sauron (Sala Baker), Orta Dünya’yı ele geçirmek için son fetihleri başlatmasıyla Büyücü Gandalf (Ian McKellen) ve Rohan Kralı Théoden’in (Bernard Hill) Gondor’a yardıma gitmesi, Aragorn’un (Viggo Mortensen) Gondor’u savunması ve hayalet orduyu bulmaya gitmesi, Frodo (Elijah Wood) ve Sam’in (Sean Astin) Gollum tarafından ihanete uğraması ve Mordor’a gidip Yüzük’ü yok etmeye çalışmaları anlatılıyor.

Hakkında

J.R.R. Tolkien aynı adlı romanının ikinci ve üçüncü bölümlerinden Fran Walsh, Philippa Boyens ve Peter Jackson tarafından uyarlanan filmi Peter Jackson yönetti.

2004 Oscar’larında En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Sanat Yönetmeni, En İyi Kostüm Tasarımı, En İyi Film Kurgusu, En İyi Makyaj, En İyi Film Müziği, En İyi Özgün Şarkı, En İyi Uyarlama Senaryo, En İyi Görsel Efekt, En İyi Ses Kurgusu ödüllerinin sahibi olan film, rottentomatoes’da hakkında yazılan 261 eleştirinin 247’sinden geçer not alarak %95 taze olarak değerlendirildi ve 8.9 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 listesinde 9. sırada yer alıyor.

94 milyon dolar bütçesi olan film 1 milyar 120 milyon dolar gişe hasılatı elde ederek, hem üçleme rekorunu kırmış, hem 2013’ün en çok gişe yapan filmi oldu, hem de tüm zamanların en çok gişe hasılatı elde eden 8. filmi olmayı başardı.

Ivır Zıvır

Viggo Mortensen (Aragorn), üçlemenin tümünde her bir dublörü yaklaşık 50’şer kez öldürdü.

Peter Jackson, çekimler tamamlandıktan sonra Elijah Wood (Froodo) ve Andy Serkis’e (Gollum), güç yüzüklerinden birini hediye etti. Her iki oyuncu da ilk başlarda, sadece kendisine yüzüğün verildiğini düşündüler.

Çekimlerin son gününde anı olması için oyunculara rollerine uygun bir hediye verildi. Miranda Otto, Eowyn’nin elbisesini ve kılıcını, Liv Tyler Arwen’in “ölüm elbisesi”ni, Orlando Bloom ise Legolas’ın yayını aldı.

John Rhys-Davies’e Gimli rolü için yapılan ağır makyaj oyuncuyu oldukça zorladı. Bu yüzden çekimlerin son gününde makyaj ekibi, Davies’in maskesini ateşe atıp yakmasını önerdiler. Davies, maskesini çıkartıp, kısa bir süre tereddüt ettikten sonra ateşe fırlattı.

Araknofobisi olan Peter Jackson, dev örümcek Shelob’un sahnesini çalışırken oldukça korktu.

Normal büyüklükte bir sinema filminde ortalama 200 özel efekt çekimi yapılırken, Kralın Dönüşü için 1488 tane özel efekt çekimi yapıldı.

Elijah Wood, çekimler sırasında gözünü kırpmadan uzun bir süre bakabildiğimi fark etti. Bu sayede Shelob’un örümcek ağı sahnesinde Frodo’nun yarı baygın halini çekmek oldukça kolay oldu.

Atlarla saldırının gerçekleştirildiği Rohirrim çekimleri sırasında bir binici dengesini kaybedip, atının arkasından yere düştü. Arkasından hızla gelen atlar mucizevi bir şekilde ya yanından geçtiler ya da çarpmamak için uğraştılar. Böylece binici yaralanmadan kurtulmayı başardı.

Filmin, Yeni Zelanda’nın Wellington şehrindeki galasının ardından şehirde sabaha kadar parti düzenlendi. Şehir meclisi, sokak gösterileri, ekranlar ve gerçek ölçülerinde dev bir Nazgul’ün sinema salonunun üstünde uçması gibi gösteriler için 400 bin dolar harcadı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.