Toy Story 2 (Oyuncak Hikayesi 2)

Toy Story 2 aka Oyuncak Hikayesi 2

TÜR: Animasyon, Macera, Komedi. SÜRE: 92 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1999. imdb: 7.9. rottentomatoes: %100

Pixar’ın 1995’te vizyona giren ve animasyon konusunda çığır açan Oyuncak Hikayesi’nin devam filmi, Oyuncak Hikayesi 2, film eleştirileri konusunda referans kabul edilen rottentomatoes’un 2007’den 2014’e kadar uyguladığı film sıralama standartlarına göre, sinema tarihinin gelmiş geçmiş en iyi film olarak değerlendirildi. (2014’te sitenin, sıralama kriterlerinde yaptığı değişiklik sonucu şu anda 21. Sırada yer alıyor.)

Pixar’ın animasyon ekibi, (bir kere daha) animasyon yapmanın inceliklerini sergiliyor. Mimikler, renkler, kıyafetler, objeleri insanlaştırmalardaki kusursuzluk, kısacası her şey dört dörtlük.

Animasyon bittikten sonra rol alan kişi isimlerinin aktığı ekranda yer alan “çekim hataları” çok akıllıca!

Konu

Andy’nin tatil için bir kovboy kampına gitmesi sonucu oyuncakları kendi başına kalırlar. Bu sırada paradan başka bir şey düşünmeyen Al McWhiggin adlı koleksiyoncu, Woody’yi kaçırır. Kaçırılan Woody geçmişine ilişkin bazı gerçeklerle yüz yüze gelerek eski ve yeni arkadaşları arasında bir seçim yapmak zorunda kalır.

Hakkında

Andrew Stanton, Rita Hsiao, Doug Chamberlin ve Chris Webb’in senaryosunu yazdığı Oyuncak Hikayesi 2’yi, John Lasseter yönetti.

Animasyon, Güzel ve Çirkin (Beauty and the Beast) (1991) ve Aslan Kral’dan (The Lion King) (1994) sonra En İyi Film (Komedi/Müzikal) Altın Küresi’ni kazanan üçüncü Disney animasyonu oldu.

Animasyon, rottentomatoes’un en iyi 100 film listesinde yer alıyor.

90 milyon dolar bütçesi olan film 511 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Randy Newman’ın animasyon için bestelediği When She Loved Me adlı şarkı, En İyi Şarkı dalında Oscar’a aday gösterildi. Newman bu ödülü kazanamasa da, Oyuncak Hikayesi 3 (Toy Story 3) için bestelediği şarkıyla Oscar’a ulaştı.

Ivır Zıvır

Disney devam filmini ilk başta sadece video medyası olarak yayınlamayı tasarlamıştı. Fakat sonraları hikayenin güzel gittiğini düşünerek projeyi sinema filmine çevirdi. Pixar ekibi bir yandan A Bug’s Life’ı hazırlağı için Oyuncak Hikayesi 2’yi yapabilmek için ikiye bölündüler. Yönetmen ve hikaye ekibi, senaryonun sinema için yetersiz olduğunu düşünerek, 1 hafta gibi rekor kısa bir sürede tüm hikayeyi yeniden yazdılar ve çekim ve yayınlanma tarihlerinde hiçbir sapma yapmayarak önemli bir başarıya imzalarını attılar.

Animasyonda, Jessie, Woody’i (Tom Hanks) ilk gördüğü an, “Abraham Lincoln’ün tatlı annesi aşkına!” diye bağırıyor. Bu göndermenin sebebi, Tom Hanks’in, Lincoln’ün annesi Nancy Hanks’in amcası soyundan geliyor.

Al’ın Oyuncak Ambarı’nda, Mr. Patato Head’in, dinazor Rex’in aynadaki yansımasını görüp şaşırdığı sahne, Jurassic Park’ta T-rex’in cipi kovaladığı ve “aynadaki objeler göründüklerinden daha yakındır” bilgisine gönderme yapılan sahneye bir gönderme.

Woody’nin gördüğü kabusun ardından, kafasını dağıtmak için oyuncaklar iskambil oynarken, tüm kartlar maça valesi. Falcılara göre maça valesi “ölüme” işaret ediyor.

Koleksiyoncu Al, Woody oyuncaklarını toplama konusunda takıntılı olsa da, animasyon boyunca “Woody” kelimesini hiç telaffuz etmiyor.

Serinin ilk filminde yer alması düşünülen ama eklenmeyen Woody’nin kabusu, bahçe satışı gibi sahneler bu filme eklendi.

Oyuncaklar Woody’yi kurtarma planı yaptıkları sahnede ekrana gelen Al’ın Oyuncak Ambarı’nın adresi, Pixar’ın Kaliforniya’daki adresiydi.


Teaser

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.