Jagten (The Hunt / Onur Savaşı)

Jagten aka The Hunt  aka Onur Savasi

TÜR: Dram. SÜRE: 115 Dk. ÜLKE: Danimarka. YAPIM YILI: 2012. imdb: 8,3. rottentomatoes: %93.

2014’de hem Oscar, hem Altın Küre, hem de BAFTA’da “en iyi yabancı dilde film” ödüllerine aday olan Danimarka yapımı Onur Savaşı, cinsel istismarla suçlanıp, toplumsal histeriye maruz kalan bir anasınıfı öğretmenin konusunu anlatıyor.

Son zamanlarda Amerikan film ve dizilerinde de bolca rol alan, Danimarkalı oyuncu Mads Mikkelsen’in filmdeki performansı göz kamaştırıcı.

Konu

Danimarka’daki küçük bir kasabada kreş öğretmeni olan Lucas’ın (Mads Mikkelsen), öğrencilerinden Klara (Annika Wedderkopp) tarafından cinsel istismarla suçlanması ve akabinde öğretmenin yaşadığı “mahalle baskısını” konu alan filmde, Kuzey Avrupa ülkelerinde güçlü bir şekilde savunulan bireysel haklar ile her an kopmaya hazır arkadaşlık/dostluk ilişkileri masaya yatırılıyor.

Hakkında

Onur Savaşı’nı Thomas Vinterberg yönetti ve senaryosunu Tobias Lindholm ile birlikte yazdı.

Film, “Yabancı Dilde” kategorisinde, Oscar, Altın Küre ve BAFTA’da ödüle aday gösterildi. Oscar’ı İtalyan yapımı La Grande Bellezza’ya kaptırdı.

Galası 2012 Toronto Uluslararası Film Festivali’nde yapılan Onur Savaşı, 2012’de Altın Palmiye ödülü için yarıştı ve Mads Mikkelsen’a En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandırdı.

Film dünya genelinde 93 ödüle aday olup 41 tanesini kazandı.

Şu anda 8.3 oy ortalamasıyla imdb en iyi 250 film listesinde 125. sırada bulunan film, rottentomatoes.com’da hakkında yazılan 122 eleştirinin 114 tanesinde olumlu yorum alarak %93 taze olarak değerlendiriliyor.

3.45 milyon dolarlık bütçesi olan film 17 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Onur Savaşı, Thomas Vinterberg’in 1998’de yönettiği Şölen’den (Festen / The Celebration) sonra imdb 250 listesine giren 2. film.

Filmde birkaç tane çekim devam hatası var. Bunlardan en göze batanı; Lucas’ın Theo’ya kilisede yumruk attığı sahnede Lucas’ın gözü morarsa da, aynı gece Klara’yı ziyaret ettiği sahnede gözünün normal. Bir sonraki sahnede ise Theo’nun gözünün mor hali ekrana yansıyor.

Dip Not: 24 Nisan 2014’de yayımlandı, 01 Ocak 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.