Water (Su)

Water aka Su

TÜR: Dram, Romantik. SÜRE: 117 Dk. ÜLKE: Kanada, Hindistan. YAPIM YILI: 2005. imdb: 7,8. rottentomatoes: %91.

1930’lar Hindistan’ında, çocuk yaşta, oldukça yaşlı erkeklerle evlendirilen ve dul kaldıktan sonra toplumdan soyutlanarak ve hayatlarının geri kalanını inziva evlerinde geçirmek zorunda kalan kadınların hayatlarını anlatan Su, ilgi çekici ve başarılı bir romantik drama filmi.

Film, Gandhi’nin “sıra dışı” düşüncelerine inanan ve hayatlarında uygulamaya çalışanlar insanların bakış açılarını da konuya dâhil ediyor.

Konu

7 yaşında kocası ölen Chuyia (Sarala Kariyawasam), ebeveynleri tarafından, saçları kesilip, beyaz bir sari giydirilerek, hayatının geri kalan kısmını geçirmek üzere dullar için kullanılan bir inziva evine verilir. Oldukça bakımsız evde farklı yaşlarda 14 kadın yaşamaktadır. 70’lerindeki Madhumati (Manorama) tarafından yönetilen evdin giderlerini karşılamak için, güzel ve genç olan kadınlar nehrin karşı tarafına hayat kadını olarak gönderilmektedir. 9 yaşından beri burada yaşayan Kalyani (Lisa Ray) de onlardan biridir.

Hakkında

Bapsi Sidhwa’nın aynı adlı romanından Anurag Kashyap ve Deepa Mehta tarafından uyarlanan filmin yönetmen koltuğunda Deepa Mehta oturuyor.

Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına aday gösterilen yapım, ödülü Alman yapımı Başkalarının Hayatı’na (Das Leben Der Anderen / The Lives Of Others) kaptırdı.

Film, 10 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Su, Hindistanlı kadın yönetmen Deepa Mehta’nın elementler üçlemesinin, Ateş (Fire) ve Yeryüzü’nden (Earth) sonraki son filmi.

Deepa Mehta, filmin çekimlerine bambaşka bir kadro ile 2000 yılının şubat ayında başlamayı planlasa da, Hindistan’daki aşırı tutucuların, özellikle üçlemenin ilk filmi olan Ateş’e gösterdikleri tepkiler ve yaklaşık 2000 kişinin film setine saldırıp yangın çıkartmaları nedeniyle çekimleri iptal etmek zorunda kaldı. Bu olaylardan 3 yıl sonra bambaşka bir kadroyla Sri Lanka’da çekimlere yeniden başlandı. Fakat bir kere daha olayların çıkmasını engellemek için, herkese Dolunay (Full Moon) adında başka bir film çektiklerini söylediler. Yönetmenin kızı Devyani Saltmaz sonraları, filmi annesiyle beraber çekerken yaşadıkları zorlukları konu edinen Shooting Water: A Mother-Daughter Journey and the Making of the Film adında bir kitap yayınladı.

Chuyia karakterini canlandıran Sri Lanka’lı oyuncu Sarala Kariyawasam, Hintçe ve İngilizce bilmediği için, replikleri hatırlama konusunda oldukça zorlandı.

Filmin müzikleri ünlü Hindistanlı besteci A. R. Rahman ve Kanadalı besteci Mychael Danna’nın imzalarını taşıyor.

George Lucas, Deepa Mehta’nın filmi çekmek için gösterdiği mücadeleye destek vermek için, Variety’de bir sayfa reklam yayınladı.

Film, Yabancı Dilde En iyi Film Oscar’ı kategorisinde yapılan değişiklikle Kanada adına ödüle aday gösterildi. Daha önceki kurallara göre, konunun aday gösterilen ülkeye özgü olması şartı aranıyordu.

Ünlü Hindistanlı oyuncular Shabana Azmi ve Nandita Das, Shakuntala ve Kalyani rolü için kamera karşısına geçtiler fakat Hindistan’da tutucular tarafından yapılan saldırılardan ötürü proje rafa kalktı ve çekimler boşa gitti.

Lisa Ray, anadili Hintçe olmamasına rağmen, rolüne hazırlanmak için diksiyon dersleri aldı.

Deepa Mehta’nın annesi John Abraham’ı Vücut (Jism / Body) filminde görüp beğendi ve kızından ona bir rol teklif vermesini önerdi. Kızı da annesinin isteğine uydu.

Chuyia rolü için yönetmen 50 kızı rol testine aldı ve sonunda Sarala Kariyawasam’ı seçti.

Film, hem Hintçe hem de İngilizce çekildi fakat sinemada Hintçe versiyonu yayınlandı.

Dip Not: 18 Mart 2014’de yayımlandı, 5 Temmuz 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.