Paradise Now (Vaat Edilen Cennet)

Paradise Now aka Vaat Edilen Cennet

TÜR: Suç, Dram, Gerilim. SÜRE: 90 Dk. ÜLKE: Hollanda, Filistin, İsrail, Almanya, Fransa. YAPIM YILI: 2005. imdb: 7,5. rottentomatoes: %89.

Filistin ile İsrail arasında “yıllardır yaşanan savaşın” küçük bir kesitini, Filistin tarafından beyaz perdeye aktaran Vaat Edilen Cennet, iki taraf arasında sıkışan, nefretle yoğrulan ve çoğu zaman seçim şansı olmayan insanların yaşadıklarını anlatan, başarılı bir suç drama filmi.

Konu

Çocukluk arkadaşı olan Said (Kais Nashif) ile Khaled (Ali Suliman) aylardır planları yapılan ve Tel Aviv’de gerçekleştirilecek olan bir bombalama eylemi için intihar bombacısı olarak seçilmişlerdir. İki arkadaşın da farklı çelişkileri olsa da amaçları aynıdır.

Hakkında

Senaryosunu Hany Abu-Assad ve Bero Beyer’in yazdığı Vaad Edilen Cennet’in yönetmen koltuğunda, Abu-Assad oturuyor.

En İyi Yabancı Dilde Film Altın Küre’sini kazanan film, Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına aday olmasına rağmen ödülü Güney Afrika yapımı Tsotsi‘ye kaptırdı.

Ivır Zıvır

Abu-Assad film hakkında, “film politik konuya sanatsal bir bakış açısından bakıyor. Politikacılar bu konuyu siyah veya beyaz, iyi ya da kötü olarak görmek isterler fakat sanat bunu beşeri bir şey olarak görmek ister” dedi.

İsrailli yetkililer, Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına aday gösterilen ilk film olan Vaat Edilen Cennet’in Oscar töreninde “Filistin devleti” adına sunulmasını engel olmaya çalıştılar. Bunun üzerine Akademi filmi “Filistin Bölgesi” adına diyerek sundu.

1 Mart 2006’da intihar bombacıları tarafından yakınlarını kaybeden bir grup İsrailli, terör saldırısına ölenlere saygısızlık olduğu gerekçesiyle Akademi’den filmi elemesini istedi.

Bütün dünyanın algılamaya çalıştığı bir ruh haline içerden bir bakış sunan film, gösterildiği ülkelerde büyük bir ilgiyle izlendi.

Jina Sumedi, film için bir müzik besteledi ama sonradan filmde müzik kullanılmamasına karar verildi.

2006’da İsrailli yazar Irit Linur yapımı, “kaliteli Nazi filmi” diye tanımladı.

Dip Not: 3 Mart 2014’de yayımlandı, 5 Temmuz 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.