Entre Les Murs (The Class / Sınıf)

Entre Les Murs aka The Class aka Sinif

TÜR: Dram. SÜRE: 128 Dk. ÜLKE: Fransa. YAPIM YILI: 2008. imdb: 7,5. rottentomatoes: %96.

Paris’te yaşayan düşük bütçeli ve çoğu farklı ülkelerden gelen ailelerin çocuklarının eğitim gördüğü bir okulda yaşananları, olabildiğince sade ve belgesel kıvamında aktaran Sınıf, eğitim sistemine göndermeler yapan başarılı bir drama filmi.

İzlerken akla, Doğu Anadolu’daki bir köy okulunda, öğretmen, öğrenci, ebeveynler ve hayat şartları arasında yaşanan zorlukların anlatıldığı İki Dil Bir Bavul (On the Way to School) geliyor.

Konu

Film, genelde alt sınıf ve yabancı ailelerin çocuklarının okuduğu Paris’teki bir devlet okulunda Fransızca öğretmeni olan François Marin’in (François Bégaudeau) üzerinden, öğrenciler, ebeveynler ve öğretmenlerle olan “zorlu” ilişkileri oldukça yalın bir dille anlatıyor.

Hakkında

Filmin başrolünde oynayan François Bégaudeau’nun aynı adlı yarı-otobiyografik romanından uyarlanan Sınıf’ın yönetmen koltuğunda Laurent Cantet oturuyor.

Cannes’da Altın Palmiye ödülünü kazanan yapım, Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına aday gösterildi fakat ödülü Japonya yapımı Son Veda’ya (Okuribito / Departures) kaptırdı.

2,5 milyon Euro bütçesi olan film 13 milyon Euro gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmde, farklı ırk, dil, din, kültürden gelen öğrencilerin aynı çatı altında yaşadıkları gerilimler, Fransızca konuşurken, yazarken, öğrenirken yaşadıkları zorluklar, futbol üzerinden milli duygularını ön plana çıkartma çabaları, disiplinsizlikler, uyumsuzluklar ve öğretmenlerin olaylar karşısındaki tavırlar konu ediliyor.

Filmin orijinal adının anlamı “duvarlar arasında.”

Sınıf, 21 yıllık aradan sonra Cannes’da Altın Palmiye’ye kazanan ilk Fransız filmi olmayı başardı. Jüri başkanı Sean Penn, seçimin oybirliğiyle yapıldığını ifade etti.

Müziğin hiç kullanılmadığı film, tamamen diyaloglar ve mimikler üzerine kurulu. Öğrencilerin tamamına yakını kendi adını kullanıyor ve onlardan biri de Fransa’da yaşayan 15 yaşındaki Burak Özyılmaz.

Dip Not: 5 Şubat 2014’de yayımlandı, 5 Temmuz 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.