Seven Psychopaths (Yedi Psikopat)

Seven Psychopaths - 7 Psikopat

TÜR: Komedi, Suç. SÜRE: 110 Dk. ÜLKE: İngiltere, Amerika. YAPIM YILI: 2012. imdb: 7,2. rottentomatoes: %83.

Tarantino’nun bol kanlı tarzı ve Guy Ritchie’nin garip geçişleri olan, uçuk anlatım tarzının harmanlandığı Yedi Psikopat, oldukça eğlenceli bir komedi suç filmi.

Filmde Christopher Walken’ın oyunculuğu göz kamaştırıcı.

Konu

Marty (Colin Farrell) ilham perisini kaybetmiş bir senaryo yazarıdır. Arkadaşı Billy’nin (Sam Rockwell) bir psikopat hakkında anlattığı olaydan esinlenerek Yedi Psikopat adını koyduğu ama bir türlü ilerletemediği senaryo üzerinde çalışmaktadır. Billy ise Hans (Christopher Walken) ile birlikte zenginlerin köpeklerini çalıp ödül karşılığında onlara geri vermektedir. Bir gün ünlü gangster Charlie’nin (Woody Harrelson) köpeğini çalarlar.

Hakkında

Yedi Pskiopat’ı Martin McDonagh yazıp yönetti.

Yapım, Toronto Film Festivali’nde Halkın Seçimi ödülünün sahibi oldu.

13,5 – 15 milyon dolar bütçesi olan yapım, 19 – 33 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmdeki, “…filmlerde hayvanları öldüremezsin, en fazla kadınları öldürebilirsin” repliği, Kadın Film Eleştirmenleri Çemberi’nde En İyi Replik ödülünün sahibi oldu.

Woody Harrelson’ın karakteri Hans için en başta Mickey Rourke düşünüldü. Fakat yönetmenle anlaşamadığı için kadrodan çıkartıldı.

Mezarlık sahnesinde, bir numaralı psikopat Jack of Diamonds’ın saklandığı mezar taşında “Rourke” adı yazılı. Bu daha önce kadroda yer alan ama yönetmenle anlaşamayarak kadrodan çıkartılan Mickey Rourke’a bir gönderme.

Filmde ufak bir rolde görünen Crispin Glover’ın adı mezar taşlarından birinin üstünde yer alıyor.

Kanser koğuşu sahnesindeki, “Dr. Blair, Dr. Jane Hamilton, Dr. Jane Hamilton” anonsu doğrudan Queensryche’in “Eyes of a Stranger” şarkısından alındı. Bunun sebebi albümün ve filmdeki kiralık katilin (hitman) işledikleri konunun uyuşuyor olmasıydı.

Billy Bickle (Sam Rockwell), Robert De Niro’nun Taksi Şoförü (Taxi Dirver) filmindeki karakteri Travis Bickle’a fena halde benziyor. Soyadlarının aynılığı yanında akıl hastalıkları ve şiddet arzuları da benzerlik gösteriyor.

Christopher Walken bir röportajda karakteri Hans’ı, “filmdeki herkes bir şeyler istiyor. Hans güzel bir hayat istiyor. Biliyorsunuz ki onun geçmişi oldukça zorluymuş. Bence onun amacı herkesin iyi olması. Bilirsiniz onun karısı ölmüş ve her şeyi daha kötüye gitmiş” diye tanımladı.

Filmin senaryosu 2006’da “filmi yapılmamış en sevilen senaryo” seçildi.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Orijinal senaryoya göre köpek shi-tzu’nun final sahnesinde ağır bir şekilde öldürülmesi gerekiyordu ama film yapımcıları buna karşı çıktılar ve senaryo değiştirildi. Billy, mezarlık sahnesinde buna bir gönderme yaparak, “…ama tavşanı, kaçmayı başarıyor çünkü bir filmde, hayvanların ölmesine göz yumamazsın. En fazla kadınlar ölebilir” sözünü eklendi.

Hans’ın rüyasında Vietnam’lı psikopatın intiharına, kırmızı elbise giymiş bir hayat kadını ve Petraeus isimli bir asker tanıklık ediyor. Bu isim, 6 Eylül 2011 – 9 Kasım 2012 tarihleri arasında görev yapmış CIA eski başkanı David Petraeus’a bir gönderme.

Dip Not: 10 Ağustos 2013’de yayımlandı, 11 Haziran 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.