Jan Steen (1626-1679)

16, 17 veya 18. yy’a ait birçok film/dizi izliyoruz. Bir gün, o dönemlerle ilgili, insanların giyimleri, yaşantıları ya da ortamların “gerçekten” nasıl olduğunu merak ederseniz, dönemin, günlük yaşam resmi (Tür/Janr) yapan artistlerin eserlerine bakmanızı öneririm. 17. yy’da yaşayan Hollandalı ressam Jan Steen de bunlardan biri. Sanatçının özellikle 1650 ile 1670 yılları arasında yaptığı birçok tablo var. Bu tablolardaki insanlar, giysiler, içecekler, yiyecekler, ortam, kısacası her şey son derece enteresan. Ama bana asıl ilginç gelen bunların “gerçek” olması. 1920’lere ait siyah/beyaz bir fotoğrafta hiç tanışmadığınız dedenizin babasını gördüğünüzde yaşayacağınız şaşkınlık gibi. Çünkü hayal bile edemeyeceğiniz kadar uzakta yaşanmış bir kareye bakıyorsunuz…

Jan Steen’in çalışmaları ile ilgili olarak şöyle bir bilgi var; “Eserlerinin karakteristik özellikleri psikolojik derinlik, mizahi öğeler ve aşırı renk kullanımıdır.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.