The Old Man and the Sea (Yaşlı Adam ve Deniz)

TÜR: Macera, Dram. SÜRE: 86 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1958. imdb: 7,0. rottentomatoes: %88.

Ernest Hemingway’in Nobel Edebiyat Ödülü kazanan ve sadece ihtiyar bir balıkçı ile avlamaya çalıştığı yelken balığını konu alan nefis romanından uyarlanan Yaşlı Adam ve Deniz, başarılı bir drama filmi.

Konu

Santiago, Kübalı yaşlı bir balıkçıdır. 84 gün boyunca balık tutamayıp, ona yardım eden çocuğa para veremeyince, artık tek başına avlanmaya başlamıştır. 85. gün bir kere daha balığa çıkar ve bu sefer büyükçe bir yelken balığı zokasını yutar.

Hakkında

Ernest Hemingway’in aynı adlı kısa romanından Peter Viertel’in uyarladığı Yaşlı Adam ve Deniz’in yönetmen koltuğunda John Sturges oturuyor.

3 dalda Oscar’a aday olan film, En İyi Müzik ödülünün sahibi oldu. Spencer Tracy filmdeki performansıyla Oscar ve Altın Küre’de En İyi Erkek Oyuncu ödülüne aday gösterili.

Yapımın bütçesi 5 milyon dolardı.

Film, rottentomatoes’da %88 taze olarak değerlendiriliyor.

Ivır Zıvır

Ernest Hemingway, ilk başlarda filmin yapım sürecinde bizzat yer aldı. Hatta Peru kıyılarında avlanmaya çıkarak filmde kullanılmak üzere romandaki gibi bir yelken balığı yakalamaya çalıştı. Fakat Hemingway kabul etmese de, yapımcılar plastikten yapılmış bir balık ve arşiv görüntülerini kullanmaya karar verdiler. Filmi izledikten sonra Hemingway, hayal kırıklığına uğradığını ifade etti ve Spencer Tracy’nin Kübalı yerli bir balıkçıdan çok zengin ve yaşlı bir oyuncuya benzediğini söyledi.

1952’de ünlü oyuncu Humphrey Bogart, yapım şirketi Santana adına romanının haklarını satın alma girişiminde bulundu. Yaşlı adamı kendisi oynayacak ve yönetmen koltuğuna Nicholas Ray oturacaktı. Fakat ünlü oyuncu film haklarını korumakta başarılı olamadı ve 1957’de hayatını kaybetti. Bir yıl sonra yaşlı balıkçı rolünü yakın arkadaşı Spencer Tracy oynadı.

Filmin senaryosu, neredeyse kelimesi kelimesine romanla aynı olarak yazıldı.

Ernest Hemingway’in 4. eşi Mary Hemingway, filmin sonunda, karşıdan karşıya geçen ve kafeye oturan sarışın turisti canlandırdı.

İlk başlarda yönetmen koltuğunda Fred Zinnemann oturuyordu fakat sonradan değişikliğe gidildi ve John Sturges koltuğu devraldı.

Dip Not: 27 Mayıs 2012’de yayımlandı, 3 Nisan 2015’de güncellendi.

Filmin ilk 4:29 dakikası.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.