Saymaca/Düzmece: Taraftar Takıntısının Bir Ucu

Bundan üç buçuk yıl kadar önce kuzenimle bir Gençlerbirliği maçında muhabbet ederken, Gençlerbirliği taraftarları için bir internet sitesi yapma fikri gelmişti aklımıza. Hiç vakit kaybetmeden sitenin nasıl bir İçeriğe sahip olacağını düşünmeye ve siteyi tasarlamaya başladık. Öncelikle site bir “forum” sitesi değil “yorum” sitesi olacaktı. Yani insanlar gelip bir köşe yazarı edasıyla Gençlerbirligi hakkında yazacaklar ve biz de genel bir onaydan geçirdikten sonra sitede yayımlayacaktık. Sitede yorumlar dışında Gençlerbirliği ile ilgili haberler de yer alacaktı ama yorumlar olabildiğince ön plana çıkartılacaktı. Sonuçta taraftarın yaptığı yorumlar, haberler kadar büyük önem taşıyordu. Bu nedenle gençler.org‘un ilk versiyonunda, ana sayfanın en üstünde 2 tane haber, hemen altında da yorumlar yer alıyordu.

Zaman ilerledikçe site hakkında sürekli yeni fikirlerin peşine düşüp onları hayata geçirmeye çalıştık. Takım kadrosu, röportajlar, galeri bölümü, Tanıl Bora’nın da izniyle Gençlerbirliği tarihini anlatan Ankara Rüzgârı: Gençlerbirligi Spor Kulübü Tarihi kitabından bazı bölümler, haftalık anketler, sezonun en başarılı futbolcusu anketi vs. eklendi siteye. İşte bu arada yeni bir fikir geldi aklımıza; bundan sonra Gençlerbirliği maçlarına ait detay bilgilerini de siteye girecektik. 2005-2006 sezonuyla birlikte siteye Gençlerbirliği maçlarının hakem, stad, takım kadrolan, goller, kartlar gibi bilgilerini girmeye başladık. Güzel olmuştu ama rahat duramazdık. “Geçmiş yıllardaki Gençlerbirliği maçlarının bilgilerini de girelim yavaş yavaş” diye düştük yola.

Tabii ilk olarak internet sayfalarında sörfe çıktık. “Atla deve değil ya nasıl olsa bir yerlerde vardır” diye düşünüyorduk. Sonuçta biz bu “işte” çok yeni olsak da birileri bayağı “eski” olmalıydı. Önce internetteki gazete arşivlerini incelemeye başladık ama genelde internette 96 öncesi ne yazık ki hiçbir bilgi yer almıyordu. Bu arada www.turkish-soccer.com adında bir siteyi keşfettik. Ne güzel bir siteydi! 98-99 sezonundan itibaren ligde yapılan tüm maçların detay bilgileri sitede mevcuttu. Uzun yıllardır aradığı parçayı “sonunda” bulmuş bir koleksiyoner gibi içimiz içimize sığmaz oldu. Ama bu arada çok çok önemli bir şey keşfettik! Sitede futbolcu adlarının yanında soyadları da yer alıyordu! Açıkçası jeton düşene kadar çok gereksiz bir uğraş gibi gelse de, siteye ileride oluşturacağımız istatistik veritabanında bu soyadlarının ne kadar büyük önem taşıdığını fark edecektik! Sözün özü bilgiye aç insanlar olarak siteyi hatmetmeye başladık.

Ve böylece 1998-2006 yılları arasında Gençlerbirligi’nin yaptığı lig maçlarının detayları siteye eklenmiş oldu. Siteye bir “teşekkür” bölümü ekleme zamanı gelmişti ve elbette site ekibi dışındaki ilk teşekkür Erdinç Sivritepe’ye yapılmalıydı. Hem bu güzel siteyi oluşturduğu, hem yürütmeye devam ettiği, hem de bize süper fikirler verdiği için… Erdinç abiyle elektronik ortamda yazıştık ve büyük bir keyifle sitenin “teşekkür” bölümüne adını yazdık…

2005’in son çeyreğinde daha da geriye gitmeye karar verdik, 98’den Milli Lig’in yani profesyonel ligin başladığı 58-59 -ya da tek sezonluk olduğu için 59- sezonuna kadar geriye… İnternette 98 öncesine inemeyeceğimizi anladığımızda yapmamız gerekenin kütüphanelere gidip gazete arşivlerini incelemek olduğuna karar verdik. Ama bir sorun vardı ortada… Gençlerbirliği maçlarının oynandığı tarihleri bir yerlerden bulmalıydık yoksa gazeteyi açıp tek tek tarih araştırmak dipsiz gayya kuyusuydu… Bu iş düşündüğümüzden de zor olmaya başlamıştı, fikstür bilgilerine bir türlü ulaşamadık. Ne ilginçti ki, aramadığınız her şeyi bulabileceğiniz internette 89-90 sezonundan öncesine ait hiçbir fikstür bilgisi yoktu. 48 yıllık ligimize ait en genel bilgi olan “fikstür bilgisi” internette hiçbir yerde yer almıyordu!

Fikstürleri, Barış Karacasu’nun sayesinde üyesi olduğum Türkiye Futbolu mail grubuna sormaya karar verdik, Kısaca Gençlerbirliği hakkında bir araştırma yaptığımı ve 1989 öncesine ait fikstür bilgilerine İhtiyacım olduğunu yazdım ve -daha sonra çok iyi arkadaş olacağımız- Cem Pekin’den tokat gibi bir cevap aldım! Kısaca beni, insanların yıllarca uğraşarak vermiş oldukları emeğe “Armut piş ağzıma düş” şeklinde ulaşmaya çalışmakla suçladı, O an, ülkemizde en çok sevilen spor dalına alt bilgilere ulaşmanın ne kadar zor olduğunu anlamış oldum.

Daha sonra özel adresine yazdığım mailde, Cem Pekin’e projemizi anlattıktan sonra yanlış anlaşıldığımı ve yardım etmek isteyenlerden bu desteği beklediğimi ilettiğimde, Cem Pekin Gençlerbirligi ile ilgili bana yardım edebileceğini iletti. işten zaman buldukça kütüphaneye gidip gazete arşivlerinden tek tek maçları bulmaya başladık. Ama çoğu maçın tarihi elimizde olmadığı için -Cem Pekin ile mailleştikten sonra ilk aşamada çekindiğimden olacak maç tarihlerini istememiştim- gazetelerdeki her hafta sonuna bakıp yapılan maç var mı diye tek tek kontrol ettik. Tabii bu arada maç ertelenmişse işte o zaman durum çok vahimdi. Hafta içlerine de bakmak gerekiyordu. Bir yandan teknik direktörleri bulmak için de maç öncesi ve sonrası teknik direktör demeci varsa onları not etmek gerekiyordu. Geçmişe indikçe bunun çok zorlaşacağını fark ettik, tüm engelleriyle oldukça zaman isteyen bir işti ama başlamıştık bir kere…

Kadroları bulup bilgisayara aktarmak ve ardından onları veri tabanına uygun hale getirmekle uğraşırken bir sürü sorunla karşılaşıyorduk. Zaman zaman gazete bilgilerinin hatalı olduğunu gördük. Bilgileri kontrol edebileceğimiz hiçbir merci olmaması da ayrı bir sorundu. Kulüpten kaynak bulamıyorduk ve Türkiye Futbol Federasyonu’nun internet sitesinde de 98 öncesine ait hiçbir bilgi yoktu.

Biz geçmişe ilişkin bu zorluklarla boğuşurken 2005-2006 sezonunun 9. haftasında oynanan ve Lig TV’den canlı verilen Gaziantepspor-Gençlerbirliği maçının basında gençlerbirliği’nden ismail Güldüren sarı kart görmüştü. Fakat bir sonraki gün gazetelerde ismail Güldüren’in kart görenler arasında isminin yer almadığı gibi ajansların maçla ilgili verdiği bilgilerde farklılıklar olduğunu fark ettim. Birkaç gün sonra TFF’nin sitesinde yayımlanan maç bilgilerinde de ismail Güldüren ismi geçmiyordu. Ortada bir gariplik vardı. Canlı yayınlanan bir maçta görülen bir sarı kart bile sorun olurken biz ne diye geçmişle uğraşıyorduk ki? Hem haftada sadece 4 maçın canlı yayınlandığı ve yayınlanmayan maçların sadece 3 dakikalık Özetlerinin izlenebildiği güzide ligimizde canlı yayımlanmayan maçların bilgilerinin güvenilirliği ne derece sağlıklıydı ki? Ajansların gazetelere geçtiği futbolcu kadrolarında, kart bilgilerinde farklılıklar, dakikalarda uyumsuzluklar vardı ve bunları kontrol edebileceğimiz TFF dışında hiçbir merci yoktu, üsüstelik TFF’nin sitesinde bile özellikle yabanacı futbolcu isimlerinin hatalı yazılması gibi sorunlarla karşı karşıyaydık. Bu işe soyunmuştuk ve bize sunulan bilgilere güvenmekten başka yapabileceğimiz bir şey yoktu…

Neyse ki, geçmişe yönelik araştırmalar konusunda, hem elimizde Tanıl Bora’nın yazdığı Ankara Rüzgârı: Gençlerbirliği Spor Kulübü Tarihi kitabı gibi ince elenip sık dokunmuş bir kitap vardı hem de Cem Pekin gibi bu işe büyük emek harcayan biriyle tanışma şansına kavuşmuştuk. Yaptığımız çalışmalardan sonra bugün www.gencler.org, 1958-1970 ve 1981-2007* yılları arasında Gençlerbirliği’nin oynadığı 1383 resmi maçın 1363 tanesine ait detaylı maç bilgilerini yayımlamakta. Bu bilgilerle birlikte, tüm sezonlara ve genel toplama göre Gençlerbirliği’nde forma giyen tüm futbolcuların istatistikleri, rakip takımlarla oynanan maçlara ait maç istatistikleri gibi bilgileri sunmakta ve en önemlisi, bugün gencler.org kendi istatistik arşivinden faydalanarak Gençlerbirliği ile ilgili istatistik haberleri üretebilmekte.

Erdinç Sivritepe’nin eşsiz sitesini İncelerken temellerini attığımız ve bugün eksikleri olsa da büyük bir bölümü tamamlanan projemizin oluşması aşamasında kendimizi gerçekten çok şanslı hissediyoruz. Çünkü projenin bugünkü haline erişmesi sürecinde birçok “önemli” kişi bize destek oldu.

Bugün ülkemizde futbolla ilgili İnternet sitelerinden birçoğu, başlayacak yeni sezonla birlikte Önceki sezona ait bilgileri site yayınından kaldırmakta. Hâlâ ajanslar, gazeteler ve sitelerin büyük bir kısmı maç detaylarında futbolcu soyadlarını kullanmıyor, özellikle canlı yayımlanmayan maçlara ait bilgi’ terde tutarsızlıklar oluşmakta…

Bugün bizler gibi taraftarı oldukları takımın geçmişi hakkında istatistiki araştırmalar yapan bir sürü “önemli kişi” var. Fakat ne yazık ki hiçbir kurum ve hatta kulüpler bile bu çalışmalara destek vermedikleri ya da sponsor olmadıkları için çoğu yaptığı araştırmalardan vazgeçmiştir. Ancak birkaç “inatçı” hem zamanını hem de kendi cebinden parasını harcayarak araştırmalarını sürdürmeye çalışmaktadır. Belki de bu “inatçı” kişilerin harcadığı emek sayesinde ilerideki nesillere geçmiş biraz daha “net” aktarılabilecek… Bu “inatçı” insanlardan bazıları gencler.org’da yaptığımız çalışmaya destek oldular. Buradan onlara bir kere daha teşekkür etmekte yarar var.

*: 1970-1981 yılları arasındaki 2. ve 3. Lig maçları konusunda eski Gençlerbirlikli futbolcularla çalışmalar devam etmektedir.

Mehmet Ali Çetinkaya
Piknikte Dömivole, 2007
Derleyen: Barış Karacasu, Şener Yelkenci

Not: Bu yazının  üzerinden 5 yıl geçti ve elbette birçok değişiklik oldu. Onlardan biri de sitede yer alan 2. ve 3. lig maçlarını araştırırken tanışma fırsatını yakaladığım çok değerli eski Gençlerbirlikli futbolcular, taraftarlar, yöneticiler ve Hasan Şengel oldu. İlginizi çekerse buyurun bu konudaki yazıya da bakın:  Gençlerbirliği Eski Futbolcular Derneği Yemeği

gencler.org’dan bazı istatistikler:

Gençlerbirliği Futbolcuları
Gençlerbirliği Golcüleri
Gençlerbirliği Kalecileri
Teknik Direktör Karnesi
Teknik Direktör Sezonları
Rakip-Maç İstatistikleri
Avrupa Kupaları Karnesi
Ebedi Puan Cetveli
100dönümleri
Seri Sonları
Rakipler ve Belalıları
Her Yıl O Hafta

“Saymaca/Düzmece: Taraftar Takıntısının Bir Ucu” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.