Utomlennye Solntsem (Burnt by the Sun / Güneş Yanığı)

TÜR: Dram, Tarih, Savaş. SÜRE: 135 Dk. ÜLKE: Rusya, Fransa. YAPIM YILI: 1994. imdb: 8,0. rottentomatoes: %79.

Stalin döneminde, Rus devrim kahramanı olan bir Albay’ın, devrimin karanlık yüzüyle yüzleşmesini konu alan ve bir günde geçen Güneş Yanığı, başarılı bir tarihi drama filmi.

Konu

Devrim kahramanı olan Albay Sergei Petrovich Kotov (Nikita Mikhalkov), genç eşi Maroussia (Ingeborga Dapkunaite), 8 yaşındaki kızları Nadia (Nadezhda Mikhalkova) ve kalabalık ailesinin diğer fertleri ve dostları ile yakınlardaki bir nehrin kenarında bulunan yazlık evinde tatil yapmaktadır. Albay Kotov, Stalin’e kalben inanmış saf, idealist bir devrimcidir.

Bir gün Mitya (Oleg Menshikov) adında yakışıklı, cana yakın bir genç adam çıkagelir. Eski bir asil olan Mitya, bir zamanlar Anti-Komünist bir Beyaz Ordu mensubu iken devrimden sonra birdenbire ortadan kaybolmuştur. Eskiden Maroussia’nın da sevgilisi ve nişanlısı olduğu anlaşılan, aynı zamanda da uzaktan akrabaları olan Mitya’yı aile hemen bağrına basar. Oysa Mitya’nın karanlık bir yüzü ve gizli bir de görevi vardır.

Hakkında

Nikita Mikhalkov ve Rustam Ibragimbekov’ın senaryosunu yazdığı Güneş Yanığı’nın yönetmen koltuğunda Nikita Mikhalkov oturuyor.

Oscar ve BAFTA’da Yabancı Dilde En İyi Film ödüllerine aday gösterilen yapım, Oscar ödülünün sahibi oldu. Ayrıca Cannes Film Festivali Büyük Ödülü ve Ecumenical Juri ödüllerinin sahibi oldu.

Film, rottentomatoes’da %79 taze olarak değerlendiriliyor.

Filmin bütçesi yaklaşık olarak 2,8 milyon dolardı.

Ivır Zıvır

Senaryo yazarı ve yönetmen Nikita Mikhalkov, filmde de başrol oyuncusu Sergei Petrovich Kotov’u canlandırıyor. Öz kızı Nadezhda Mikhalkova da Nadya rolünü oynuyor.

Film adını Utomlyonnoye Solntse (Bıktırıcı Güneş) adlı Rusça bir tangodan almıştır. Filmin tema müziği sayılan bu dokunaklı tangoyu film boyunca ünlü Sovyet şarkıcı Pyotr Leşçenko’nun (1898-1954) taş plaktan gelen buğulu sesinden ara ara duyuluyor. Şarkının orijinali de Polonyalı tango şarkıcısı Mieczysław Fogg’un 1935 yılında seslendirdiği “To Ostatnia Niedziela” (Bu Son Pazar Günüdür) adlı tango parçasıdır. Bu hüzünlü şarkı, karamsar sözleri ve depresif tonu nedeniyle “intihar tangosu” olarak da anılmaktadır. Benzer nedenlerle aynı tango Schindler’in Listesi (Schindler’s List), Krzysztof Kieślowski’nin Üç Renk: Beyaz (Trois Couleurs: Blanc), Andrey Konçalovski’nin Siberiade filmlerinde de kullanılmış.

2010 ve 2011 yıllarında çok daha yüksek bütçeli ve yine uzun soluklu iki devam filmi daha çekildi. Bunlar 45’er milyon dolar maliyetleriyle Rus sinema tarihinin en pahalı filmleri oldular ama ilki kadar ilgi görmediler.

Film Türkiye’de ilk kez Nisan 1995’te 14. Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde gösterildi.

Mitya karakteri için Beyaz Ordu’da eski bir General olan Nikolai Skoblin’nin 1930’larda yaşadıklarından esinlenildi.

Film, Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ını kazanan dördüncü Rus filmi oldu. Bundan öncekiler; Harp ve Sulh (War And Peace / Voyna I Mir, 1966), Dersu Uzala (1975) ve Aşk Gözyaşlarına İnanmıyor (Moscow Does Not Believe In Tears / Moskva Slezam Ne Verit, 1980)

Dip Not: 23 Mart 2012’de yayımlandı, 24 Mart 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.