TÜR: Komedi, Dram, Romantik. SÜRE: 126 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2004. imdb: 7,6. rottentomatoes: %96.
2 yıl önce ayrıldığı eşini takıntı haline getirmiş bir adamla, bir hafta sonra evlenecek olan ama gözü hala dışarlarda dolaşan yakın arkadaşının yol hikâyesini konu alan Sideways, kadın erkek ilişkilerini, takıntıları ve ilişkilere farklı bakış açılarını işleyen, başarılı bir romantik komedi drama filmi.
Konu
Yazdığı romanın yayınlanmasını bekleyen eski İngilizce öğretmeni Miles (Paul Giamatti), eşinden 2 yıl önce ayrılmıştır ama onu bir saplantı haline dönüştürmüştür. Yakın dostu Jack’in (Thomas Haden Church) hafta sonu gerçekleşecek olan düğünü öncesinde iki dost, bekârlığa veda niteliğinde Miles’ın çizdiği bir rotada Şarap turu yapıp golf oynamaya karar verirler.
Hakkında
Rex Pickett’in aynı adlı romanından Jim Taylor ve Alexander Payne tarafından uyarlanan Sideways’in yönetmen koltuğunda Alexander Payne oturuyor.
Komedi ve Müzikal dalında En İyi Film Altın Küresi’ni kazanan Sideways, En İyi Senaryo dalında Oscar, Altın Küre ve BAFTA ödüllerinin sahibi oldu.
Toplamda 181 ödüle aday gösterilen film bunlardan 131’ini kucakladı.
Film, rottentomatoes’da %96 taze olarak değerlendiriliyor.
16 milyon dolar bütçesi olan yapım, 110 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.
Ivır Zıvır
Miles, Jack ve Miles’ın annesinin akşam yemeği yedikleri sahnenin çekimlerinden sonra üç oyuncu da gıda zehirlenmesi yaşadı.
Miles’ın Pinot’u öven ve Merlot’u aşağılayan konuşmalarının etkisi ile Sideways’in gösterime girmesinden sonra Batı Amerika’da 2004-05 Noel / Yeni Yıl döneminde Pinot noir satışları %20 arttı. Yaklaşık bir etki İngiltere’de de yaşandı. İronik bir şekilde, filmde Miles’ın değerli, 1961 Château Cheval Blanc’ı, Merlot ve Cabernet Franc’ın karışımından yapılmış bir şarap olmasıydı.
Jack rolünü George Clooney oynamak istese de, yönetmen Alexander Payne, Clooney’nin büyük bir yıldız olmasının filmin doğasını bozacağını düşünerek onu tercih etmedi. 7 yıl sonra ise, Senden Bana Kalan’da (The Descendants), başrol Clooney’nindi.
Miles, Jack, Maya ve Stephanie’nin akşam yemeğindeki diyaloglarının büyük bölümü doğaçlamaydı.
Erganian’ların evleri, O. J. Simpson’ın eski eşini öldürdüğü meşhur evin karşısında yer alıyor.
Oyuncuların şarap tattıkları sahnelerde alkolsüz içecekler kullanıldı.
Thomas Haden Church, yine Payne’in yönettiği Schmidt Hakkında (About Schmidt) filminin seçmelerinde finale kadar yükselmişti. Fakat Payne onu aradı ve Sideways’de Jack rolünü teklif etti.
Sandra Oh, rolü için motosiklet kullanmayı öğrendi.
Alexander Payne, filmdeki şarap listesini bizzat kendisi hazırladı.
Dip Not: 23 Ekim 2011’de yayımlandı, 4 Mart 2015’de güncellendi.
Bu filmi izledikten sonra okuduğum yazılarda iki konu dikkatimi çekmişti. Birincisi Miles’ın Merlot’u o kadar aşağılamasına rağmen, en değerli şarabı olan 1961 Cheval Blanc’ın Cabarnet Franc ve Merlot karışımı olduğuydu. (http://moyey.blogspot.com/2005/11/mistake-in-sideways-cheval-blanc-1961.html) Ki bunun senaristin yarattığı başarılı bir ironi olduğunu düşünüyorum bir çok insan gibi. İkincisi de ben ve filmle ilgili konuştuğum bir çok kişi, Miles’ın şarabı kağıt bardakta içtiği ana hep Miles açısından bakıp, değerlendirme yaparken bir şarap eksperinin “Evet, Miles o anda sınırda denebilecek düzeyde intihara meyilliydi, belki de bu onun son yemeğiydi, ama bir ’61 Cheval Blanc, kesinlikle daha iyi bir ölümü hakeder.” yazmasıydı.( Çeviri benim, hatalar da bana ait dolayısıyla) (http://www.slate.com/articles/health_and_science/wines_world/2004/11/a_connoisseurs_guide_to_sideways.html)
Bence Miles’ın 61 Cheval Blanc’a o kadar değer verip özensizce içtiği sahne, eskiden değer verdiklerine artık “o kadar da” değer vermeyeceğini, bir nevi bakış açısının değiştiğini simgeliyordu…
filmde en çok hoşuma giden şey ise şarap’ın aslında insan gibi sürekli değişen bir varlık olarak nitelendirilmesi idi…
Benzer bir yorum yapmıştım ben de, bir de “o an”ı beklemekten vazgeçtiğini düşünüp “bu an”ı değerlendirmeyi seçtiğini. Ama yukarıdaki yazıdaki gibi olayı Miles açısından değil de Cheval Blanc açısından değerlendirmek hiç aklıma gelmemişti açıkçası.
Bu arada konusu tamamen farklı olsa da oyuncu çağrışımıyla Barney’s Version filmine de bir bakmanı öneririm.
http://www.imdb.com/title/tt1423894/
kesinlikle çok enteresan bir bakış açısı zaten…
önerini not ettim hemen 🙂