The Descendants (Senden Bana Kalan)

TÜR: Komedi, Dram. SÜRE: 115 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2011. imdb: 7,4. rottentomatoes: %89.

Hayattan bir kesit sunan Senden Bana Kalan, George Clooney’nin başarılı oyunculuğuyla süslenmiş, Alexander Payne tarzında, hoş bir komedi drama filmi.

Konu

Matt King (George Clooney), Honolulu’da yaşamakta olan bir avukattır. Ailesinden kalan 25 bin dönümlük arsayı kuzenleriyle birlikte yaklaşık 500 milyon dolara satma planları yapmaktadır. Son zamanlarda işiyle çok fazla ilgilenen, eşi ve iki kızını ihmal eden Matt, aldığı bir kaza haberiyle apar topar evine geri döner. Karısı Elizabeth King (Patricia Hastie) yarış sırasında sürat teknesinden düşerek komaya girmiştir.

Hakkında

Kaui Hart Hemmings’nin aynı adlı romanından Alexander Payne, Nat Faxon ve Jim Rash tarafından uyarlanan Senden Bana Kalan’ın yönetmen koltuğunda Alexander Payne oturuyor.

Yapım, En İyi Senaryo Oscar’ı ve En İyi Film (Drama), En İyi Erkek Oyuncu (George Clooney) Altın Küre’lerinin sahibi oldu.

Film, rottentomatoes’da %89 taze olarak değerlendiriliyor.

20 milyon dolar bütçesi olan Senden Bana Kalan, 177 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmde Matt King’in, “çocuklarımın şımarık ve kaba bir şekilde büyümesini istemiyorum. Babamla hemfikirim: ‘Çocuklarına bir şeyler yapabilecekleri kadar para ver ama hiçbir şey yapmadan oturacakları kadar çok verme’ derdi” sözü milyarder Warren Buffett’ın 1986’da Fortune Magazine verdiği röportajı temel aldı.

King ailesi, Kauai’daki Lihue havaalanındayken Matt, “birazcık holoholo” diyor. Hawaii dilinde “holoholo”nun anlamı “dolaşmaya çıkmak.” Bir sonraki sahnede, kuzeninin arabasıyla dolaşırlarken çalan şarkıda ise, “holoholo ka’a” sözü geçiyor, onun anlamı da, “arabayla gezintiye çıkmak.”

Matt’in Gold Cost’u ararken telefonunda görünen numara gerçekten de, Honolulu’daki Gold Coast Emlak Bürosunun telefon numarası.

Kristen Stewart ve Amanda Seyfried, Alexandra rolü için rol testine giren oyunculardandı.

Bir sahnede, Elizabeth’in annesi için “tutu” deniyor. Bu kelime Hawaii argosunda büyük ebeveynler için kullanılıyor.

Alexander Payne, ikinci kez En İyi Senaryo Oscar’ını kazandı. Payne, 7 yıl önce Sideways ile ilk kez En İyi Senaryo Oscar’ını kucaklamıştı.

Kuzen Hugh’ı canlandıran Beau Bridges, gençliğinde Hawaii Üniversitesinde okumuştu.

Amara Miller, çekimlerin başlamasına iki hafta kala kadroya dâhil edildi.

Romanda, Matt’in karısının adı Joan, filmde ise Elizabeth.

George Clooney 2004’deki Sideway’de Jack rolünü oynamak istese de, yönetmen Alexander Payne, Clooney’nin büyük bir yıldız olmasının, filmin doğasını bozacağını düşünerek onu tercih etmemişti. Ama 7 yıl sonra beraber çalıştılar.

Dip Not: 10 Mart 2012’de yayımlandı, 23 Mart 2015’de güncellendi.