Chugyeogja (The Chaser / Ölümcül Takip)

TÜR: Gerilim. SÜRE: 125 Dk. ÜLKE: Güney Kore. YAPIM YILI: 2008. imdb: 7,9. rottentomatoes: %83.

Gerçek bir seri katilden esinlenerek senaryosu yazılan Ölümcül Takip, hikâyesi, sağlam aksiyon çekimleri ve güzel anlatımıyla başarılı bir gerilim filmi.

Filmin afişi son derece etkileyici.

Konu

Eski bir polis olan ama yolsuzluktan dolayı görevinden atılan Joong-ho Eom (Yun-seok Kim), hayat kadınlarını pazarlamaktadır. Çalıştığı kadınların birer birer kaybolması üzerine işin peşine düşer ve araştırmaya başlar.

Hakkında

Ölümcül Takip’in senaryosunu Won-Chan Hong, Shinho Lee ve Hong-jin Na yazdı, Hong-jin Na yönetti.

Film toplam 37 ödüle aday gösterildi ve bunların 13 tanesinde mutlu sona ulaştı. En büyük ödül başarısını, Güney Kore’deki Grand Bell Ödül Töreninde yaşadı ve En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Sinematografi ödüllerinin sahibi oldu.

Ölümcül Takip, rottentomatoes’da %83 taze olarak değerlendiriliyor.

Film, 36 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmin senaryosu, Koreli seri katil Yoo Young-chul’dan esinlenilerek yazıldı. Yoo, çoğu hayat kadını ve varlıklı zengin, yaşlı erkeklerden oluşan 21 kişiyi, 2003 Eylül ile 2004 Temmuz tarihleri arasında öldürdü ve bunlardan bazılarının karaciğerlerini yediğini itiraf etti. TV kameralarına, “kadınlar hayat kadını olmamalı ve zenginler ne yaptıklarının farkında olmalı” diyerek cinayetlerdeki nedenini dile getirdi. Yoo, 2005’de idam cezasına çarptırıldı fakat ülkede 1997’den beri idam cezası uygulanmadığı için, dava bir türlü sonuca bağlanamadı. Bu durum ülkede büyük tartışmalara sebep oldu. Bu gelişmeler yüzünden ülke kamuoyundaki idam cezası isteyenlerin sayısında artma gözlendi.

Young-min’in (Jung-woo Ha), Joong-ho (Yun-seok Kim) ile patikadaki kovalama sahnesi sırasında kayması normalde senaryoda yer almıyordu. Oyuncu çekimler sırasında gerçekten de kaydı ve yönetmen bu ayrıntıyı severek kurgu aşamasında kullanmaya karar verdi.

Young-Min ve Joong-Ho’nun patikadaki kovama sahnesi 7 günde çekildi.

2008’de Warner Bros, 1 milyon dolar karşılığında filmin hakları satın aldı. Şirket en başta, bir başka Güney Kore filminden başarılı bir şekilde uyarlanan Köstebek’in (The Departed) yönetmeni Martin Scorsese ve başrol oyuncu olarak Leonardo DiCaprio düşündü fakat proje henüz yapım aşamasına geçemedi.

2011’de Hindistan’da Ölüm Takip’in konusuna sahip olan Katil 2 (Murder 2) adında bir film çekildi. Filmin Güney Kore versiyonundan tek farkı ise katilin kadın kıyafetleri giymesiydi.

Film, Hong-jin Na’nın ilk yönetmenlik deneyimi.

Dip Not: 20 Eylül 2011’de yayımlandı, 25 Şubat 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.