The Departed (Köstebek)

The Departed aka Kostebek

TÜR: Suç, Dram, Gerilim. SÜRE: 151 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2006. imdb: 8,5. rottentomatoes: %91.

Hikâyesi, kurgusu, çarpıcı finali, Jack Nicholson’ın nefis “kötü karakter” oyunculuğu ve Leonardo DiCaprio ile Matt Damon’ın etkileyici performanslarıyla Köstebek, oldukça başarılı bir suç dram gerilim filmi.

Celtic punk grubu Dropkick Murphys’in I’m Shipping Up To Boston parçasının da filme güzel bir hava getirdiğini atlamamak gerek.

Konu

Frank Costello’nun (Jack Nicholson) öncülüğündeki mafya, polis tarafından çökertilmeye çalışılmaktadır. Fakat oldukça akıllı olan Costello’nun alt edilmesi o kadar da kolay gözükmemektedir. Bu yüzden sadece polis şefi Oliver Queenan (Martin Sheen) ve Bryce Dignam’ın (Mark Wahlberg) bilgisi dâhilinde, mafyanın konuşlandığı Boston’da yetişmiş olan genç polis memuru Billy Costigan (Leonardo DiCaprio) mafyaya köstebek olarak sokulur. Ama öte yandan Costello’nun da çocukluğundan beri yetiştirdiği bir başka genç polis memuru Colin Sullivan (Matt Damon) da köstebek olarak diğer tarafın içine sızmıştır bile.

Hakkında

Senaryosunu William Monahan’ın yazdığı Köstebek’in yönetmen koltuğunda Martin Scorsese oturuyor.

Yapım, En İyi Film, En iyi Yönetmen, En İyi Senaryo ve En iyi Kurgu dallarında 4 Oscar ödülünün sahibi oldu. Ayrıca Altın Küre’de En İyi Yönetmen ödülünü kucakladı.

8,5 ortalama puanı ile yapım, imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alıyor.

90 milyon dolar bütçeye sahip olan film, 290 milyon dolar hasılat elde etti.

Ivır Zıvır

Frank Costello’nun (Jack Nicholson), fahişelere kokain fırlattığı sahne, Jack Nicholson’ın tuhaf önerilerinden biriydi. Matt Demon ile porno sinemasındaki sahnede, belden bağlamalı vibratör giyme fikri de Nicholson’a ait.

Mark Wahlberg, polis memuru rolünü oynarken, gençliğinde iki düzine kez tutuklandığında yaşadıklarını temel aldı.

Köstebek, En İyi Film Oscar’ı kazanan ve içerisinde en çok “f**k” kelimesi bulunan (237 kez) film oldu.

Martin Scorsese, filmin kurgusunu gösterime bir hafta kala bitirdi.

Jack Nicholson normalde rol teklifini reddetti. Fakat sonraları Martin Scorsese, William Monahan ve Leonardo DiCaprio ile yaptığı bir görüşmenin ardından teklifi kabul etti. Bu geri dönüşün en büyük sebebi, son zamanlarda komik rollerde oynayan Nicholson’un, Costello gibi gerçekten kötü bir karakteri canlandırma isteğiydi.

Hong Kong yapımı Kirli İşler (Infernal Affairs) filminin Hollywood uyarlaması olan Köstebek, En İyi Film Oscar’ını kazanan ilk yabancı film uyarlaması oldu.

Martin Scorsese, filmi yönetmeyi kabul ettiğinde, projenin bir yabancı film uyarlaması olduğunu bilmiyordu.

Frank Costello karakteri, New York City’de boy göstermiş olan Lucky Luciano (1897–1962) ve Meyer Lansky’in (1902–1983) gibi çete liderlerinin çağdaş bir uyarlaması.

Köstebek, Martin Scorcese’nin kariyerindeki en iyi açılış hasılatı elde eden film oldu.

Jack Nicholson, Boston Red Sox şapkası giymeyi reddetti ve New York Yankees şapkası taktı.

Warner Bros, filmin yeniden uyarlama haklarını almak için 2003’te 1,75 milyon dolar ödedi.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Jack Nicholson, çoğu sahnesinde doğaçlama yaptı. Bunun en büyük sebebi, Nicholson’a karakterinin “anlaşılmaz doğasına” ekleyebileceği her şeyi eklemesi fırsatının tanınmasıydı.

Filmin sonundaki fare bilgisayar efektiyle eklendi.

Filmde toplam 22 kişi ölüyor.

Filmden;

Frank Costello: “Senin yaşlarındayken derlerdi ki polis de olabilirmişiz, suçlu da. Bense şu an sana diyorum ki suratına doğrultulmuş dolu bir silah varken ne farkeder ki?”

Dip Not: 23 Şubat 2014’de yayımlandı, 1 Ağustos 2015’de güncellendi.

Dropkick Murphys – I’m Shipping Up To Boston

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.