Ask the Dust (Toza Sor)

TÜR: Dram, Romantik. SÜRE: 117 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2006. imdb: 5,8. rottentomatoes: %35.

Amerikalı yazar John Fante’nin, naif bir hüzün içeren eşsiz üslubuyla kaleme aldığı ve 1939’da yayınladığı aynı adlı romandan uyarlanan Toza Sor, güçlü oyuncu kadrosuna rağmen, (muhtemelen sadece) romanın okurları tarafından güzel karşılanabilecek bir romantik drama filmi.

Konu

Babası ile yaşadığı sıkıntıların da etkisiyle 20’li yaşlarının başında yazar olma umuduyla Los Angeles’a gelen Arturo Bandini (Colin Farrell), beş parasız bir şekilde ayakta durmaya çalışmaktadır. Bir yandan yazmaya, bir yandan da açlıktan ölmemeye çalışan Bandini’nin midesine inen tek şey, 5 sente aldığı bir düzine portakaldan başka bir şey değildir. Ama Bandini umutları sayesinde inatçıdır. Bugüne kadar sadece bir öyküsü yayınlanmıştır ve hala onun morali ile yaşamaktadır. Bir gün barda Meksikalı bir garson kızla (Salma Hayek) karşılaşır…

Hakkında

John Fante’nin aynı adlı romanından Robert Towne tarafından uyarlanan Toza Sor’un yönetmen koltuğunda da Robert Towne oturuyor.

İlk gösterimi Moskova Film Festivalinde yapılan film, Altın St. George ödülü için yarıştı.

Film, rottentomatoes’da %35 olarak değerlendiriliyor.

Toza Sora, 2,4 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Idina Menzel, Wicked adlı Brodway şovundan ayrılıp film çekimleri için Güney Afrika’ya geldi.

Bandini rolü için en başlarda Val Kilmer düşünüldü fakat açıklanmayan bir sebeple kadroda yer almadı.

Salma Hayek, okyanus sahnesinin çekimleri sırasında Hipotermi’ye yakalandı.

Robert Towne, filmin senaryosunu 90’ların başında yazdı fakat bir türlü finansal kaynak bulamadığı için proje hep rafta kaldı.

Filmin geliştirme aşamasındaki kadroda Johnny Depp de yer alıyordu.

Romanın hakları Mel Brooks’a aitti fakat Brooks’un zaman aşımına nedeniyle haklarını kaybettiği anlaşıldı.

Robert Towne, Polanski’nin kült filmi Çin Mahallesi’nin (Chinatown, 1974) senaryosunu yazmak için yaptığı araştırma sırada John Fante’ye tanıştı ve roman ilgisini çekti.

Yönetmenin 1970’lerde Bandini rolü için düşündüğü ilk isim Al Pacino idi. Pacino o günlerde Bandini rolü için en uygun yaştaydı.

Robert Towne, Salma Hayek’e Camilla Lopez rolünü teklif ettiğinde oyuncu, “sürekli Meksikalı rolü oynamak istemiyorum” diyerek teklifi geri çevirdi. Fakat 8 yıl sonra teklifi kabul etti.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Robert Towne, romanın finalini tamamen değiştirdi. Bu değişiklik romanın severleri tarafından büyük bir üzüntüyle karşılandı.

Dip Not: 24 Ağustos 2011’de yayımlandı, 19 Şubat 2015’de güncellendi.

“Ask the Dust (Toza Sor)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.