Pred Dozhdot (Before The Rain / Yağmurdan Önce)

TÜR: Dram, Savaş. SÜRE: 113 Dk. ÜLKE: Makedonya, İngiltere. YAPIM YILI: 1994. imdb: 8,0. rottentomatoes: %85.

Makedonyalı müzik grubu Anastasia’nın etnik tınılarıyla birlikte, Balkanlardaki bitmek bilmeyen kin, nefret ve savaşları nefis bir dil ve hikâyeyle, beyaz perdeye aktaran Yağmurdan Önce, oldukça başarılı bir savaş drama filmi.

Konu

“Kelimeler”, “Yüzler” ve “Fotoğraflar” başlıklarını taşıyan üç bölümden oluşan film, Bosna savaşı sırasında geçiyor. Bir savaş atmosferinde ve politik çalkantıların zemininde talihsiz trajik aşkların anlatıldığı öykülerden ilki Makedonya’da bir Ortodoks Manastırında, ikincisi Londra’da geçerken, üçüncü öyküde tekrar Makedonya’ya dönülür ve bu sonuncu öykü, ilk iki öyküyü birbirine bağlar.

Hakkında

Yağmurdan Önce’yi Milcho Manchevski yazıp yönetti.

Venedik Film Festivalinde Altın Aslan ödülünü kazanan film, Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına aday olmuş fakat ödülü Güneş Yanığı’na (Utomlennye solntsem /Burnt by the Sun) kaptırdı.

Yönetmenin ilk uzun metrajlı filmi olan Yağmurdan Önce, Makedonya’nın Oscar’a aday gösterilen ilk filmi olma özelliğini de taşıyor.

Yağmurdan Önce, rottentomatoes’de %85 taze olarak değerlendiriliyor.

Film Amerika’da 763 bin dolar gişe hasılatı elde etmiş ve bu rakamla Amerika’da en fazla gişe hasılatı elde eden Makedon filmi olmayı başardı.

Ivır Zıvır

Yağmurdan Önce, The New York Times’ın “Tüm Zamanların En İyi 1000 Filmi” listesinde yer aldı.

Yönetmen ve senaryo yazarı Milcho Manchevski, Yağmurdan Önce’nin dairesel dramatik hikâye yapısını, Hollandalı ünlü grafik sanatçısı M. C. Escher’in (1898-1972) çalışmalarıyla karşılaştırdı ve “zamanın içindeki görsel aldanma” olarak tanımladı.

Film, William Shakespeare’in Romeo ve Juliet, Hamlet, MacBeth’den alıntılar yer alıyor.

Dip Not: 23 Temmuz 2011’de yayımlandı, 13 Şubat 2015’de güncellendi.

Anastasia – Before The Rain

“Pred Dozhdot (Before The Rain / Yağmurdan Önce)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.