Hors La Loi (Outside the Law / Kanunsuzlar)

TÜR: Suç, Dram, Savaş. SÜRE: 138 Dk. ÜLKE: Fransa, Cezayir, Tunus, Belçika. YAPIM YILI: 2010. imdb: 6,7. rottentomatoes: %76.

1945-62 yılları arasında yaşanan Cezayir Bağımsızlık Hareketi ve Cezayir Savaşı zemininde, üç Cezayirli kardeşin yaşadıklarını konu edinen Kanunsuzlar, çok fazla beyaz perdeye aktarılmayan hikâyesi ve güzel kurgusuyla, başarılı bir suç dram filmi.

Filmin başındaki siyah-beyaz görüntülerde sadece Fransız bayrakları ve filmin sonundaki siyah-beyaz görüntülerde ise sadece Cezayir bayrakları renklendirilmiş olması hoş bir ayrıntı.

Konu

Cezayir’in kurtuluşundan çok, para kazanarak ayakta kalmak gerektiğine inanan ve bir yandan da boksör yetiştirme hayalini gerçekleştirmeye çalışan Saïd (Jamel Debbouze). 1945 yılında Setif ve Guelma’daki Fransız katliamından sonra tutuklanarak Fransa’ya götürülen, yıllarca hapiste kalan ve bu süre zarfında FLN için çalışmaya başlayan Abdelkader (Sami Bouajila). Ve Fransız askerleri ile birlikte Vietnam’da savaşan ve tek gözünü kaybederek ülkeye dönen Messaoud (Roschdy Zem). Birbirinden farklı hikâyeleri olan, bu üç Cezayirli kardeşin yolları kesişecektir.

Hakkında

Rachid Bouchareb, Kanunsuzlar’ın senaryosunu yazıp yönetti.

İlk gösterimi 2010 Cannes’da yapılan film, Altın Palmiye için yarıştı. Ayrıca Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına aday gösterilen Kanunsuzlar, İsimsiz Kahramanlar’dan (Indigenes / Days of Glory) sonra Bouchareb’in bu ödüle aday olan ikinci filmi oldu. Oscar ödülünü Daha İyi Bir Dünyada’ya (Haævnen / In a Better World) kaptırdı.

19,5 milyon Euro bütçesi olan film, Bouchareb’in bir önceki çalışması olan İsimsiz Kahramanlar’ın (Indigenes / Days of Glory) gişe başarısının gerisinde kaldı.

Film, rottentomatoes’da %74 taze olarak değerlendiriliyor.

Ivır Zıvır

Filmin başında yer alan Setif katliamı ile ilgili bölüm Fransa’da, gerçeği yansıtmadığı gerekçesiyle eleştirilmiş. Filmin yapımcılarından Mustapha Orif ise, yönetmen Rachid Bouchareb’in, birçok görgü tanığı ile konuştuktan sonra o sahneleri çektiğini, bu yüzden bölümün tarihi gerçekten farklı olduğunu düşünmediğini söyledi.

Bouchareb’in 2006’da yayınladığı ve büyük ilgi toplayan İsimsiz Kahramanlar’ın ardından yaptığı araştırma ve dönemin tanıklarıyla yaptığı röportajlar 9 ayını aldı ve senaryoyu 2 yılda tamamladı. Bouchareb, “İsimsiz Kahramanlar, 2. Dünya Savaşı’nda Fransa için savaşan Afrikalıları konu alıyor. Kanunsuzlar da aslında aynı Afrikalıların savaş sonrası neler yaptıklarını anlatıyor” dedi.

Dip Not: 3 Temmuz 2011’de yayımlandı, 9 Şubat 2015’de güncellendi.

“Hors La Loi (Outside the Law / Kanunsuzlar)” üzerine bir yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.