TÜR: Dram, Savaş. SÜRE: 128 Dk. ÜLKE: Fransa, Fas, Belçika, Cezayir. YAPIM YILI: 2006. imdb: 7,1. rottentomatoes: %82.
Fransızların, II. Dünya Savaşı sırasında, Almanlarla savaşmak için askere aldığı ve ayrımcılık yaptığı, işgali altındaki Afrikalı askerleri konu alan İsimsiz Kahramanlar, beyaz perdeye çok az aktarılan konusu ve güzel anlatımıyla, başarılı bir savaş drama filmi.
Konu
II. Dünya Savaşı sırasında Fransızlar, Almanlara karşı savaşta kullanmak için işgalleri altında bulunan Cezayir ve Fas gibi Afrika ülkelerinden topladıkları Müslüman askerlerden birlikler oluştururlar. Bu askerlerin büyük bir çoğunluğu okuma-yazması olmayan ve ellerine hiç silah almamış fakir köylülerden oluşmaktadır. Bazıları para, bazıları da sürekli aşağılandıkları Fransızlardan itibar kazanmak için askere yazılmışlardır.
Hakkında
Rachid Bouchareb ve Olivier Lorelle’nin senaryosunu yazdığı filmin yönetmen koltuğunda Rachid Bouchareb oturuyor.
Cannes’da En İyi Erkek Oyuncu ve Cesar’da En İyi Senaryo ödüllerinin sahibi olan film, Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına aday gösterilmiş fakat ödülü Başkalarının Hayatı’na (Das Leben der Anderen/The Lives of Others) kaptırdı.
Film, rottentomatoes’de %82 olarak değerlendiriliyor.
14,4 milyon dolar bütçesi olan film, 42 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.
Ivır Zıvır
Kuzey Afrika kökenli olan filmin baş aktörleri, Fransızların II. Dünya Savaşı sırasında kendileriyle birlikte savaşan Afrika kökenli askerlere karşı uyguladıkları ayrımcılıktan, film sayesinde haberdar oldular.
Jamel Debbouze, gençliğinde geçirdiği bir kaza nedeniyle felçli olan sağ kolunu kullanamıyor. Fakat film boyunca bu gerçek hep göz ardı ediliyor, iki kolu da sağlam birini oynuyor.
Fransa’nın işgali altındaki Kuzey Afrikalıların, Le Chant des Africains (Afrikalıların Şarkısı) adlı, resmi olmayan marşta şu dizeler yer alır; “bizler anakarayı korumak için kolonilerden geliyoruz. Bizler ölmek için uzaklardan geliyoruz. Biz Afrika’nın erkekleriyiz.”
Film, Fransız hükümeti tarafından uzun yıllar önce emekli maaşları kesilen Afrikalı askerlerin haklarının yeniden gündeme gelmesini sağladı.
***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***
Filmin kapanış yazısı; “1959’da, geçirilen bir yasa ile Fransız Sömürgelerinin özgür kalmasıyla sömürge askerlerinin maaşları donduruldu. 2002’de, ardı ardına gelen duruşmalar sonunda, Fransız Hükümeti Avrupa’nın da baskısıyla maaşları ödemeyi kabul etti. Fakat daha sonra gelen hükümetler ödemeyi geri çevirdi.”
Dip Not: 21 Temmuz 2011’de yayımlandı, 13 Şubat 2015’de güncellendi.