TÜR: Dram, Aile. SÜRE: 89 Dk. ÜLKE: İran. YAPIM YILI: 1997. imdb: 8,5. rottentomatoes: %82.
İranlı yönetmen Majid Majidi’nin imzasını taşıyan Cennetin Çocukları, fakirlik üzerine oldukça basit, saf ve naif bir drama filmi.
Filmin, dünyanın her yerinde fakirlik çeken insanların yaşadığı bir hikâyeyi anlatması, etkisinin İran’ın sınırlarını aşmasını sağlıyor.
Konu
9 yaşındaki Ali (Ali Amir Farrokh Hashemian), kız kardeşi Zahra’nın (Bahare Seddiqi) yırtık pırtık olmuş ayakkabısını tamir ettirdikten sonra koyduğu siyah torba, yanlışlıkla çöpçü tarafından götürülünce başına kaynar sular dökülür. Telaşla eve giden Ali, kız kardeşine durumu anlatıp, bir çift ayakkabı alacak parası bile olmayan babasına durumu söylememesini ister.
Hakkında
Cennetin Çocukları’nı Majid Majidi yazıp yönetti.
Film, Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına aday gösterilen ilk İran filmi olma onurunu elde etti. Ama ödülü Hayat Güzeldir’e (La Vita è Bella / Life Is Beautiful) kaptırdı.
İlk gösterimi Fecr Film Festivali’nde yapılan ve En İyi Film, Yönetmen, Senaryo ve Kurgu ödüllerini kazanan filmin, İran dışındaki ilk gösterimi Montreal Film Festivali’nde yapıldı ve FIPRESCI dâhil 4 ödülün sahibi oldu.
Cennetin Çocukları, rottentomatoes’de %82 taze olarak değerlendiriliyor.
180 bin dolar gibi ufak bir bütçesi olan film 1,6 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.
Ivır Zıvır
Filmin atmosferinin daha gerçekçi olması ve Tahran’daki yaşamı daha iyi aktarması için, birçok çekim gizli olarak yapıldı.
Hakkında yapılan birçok yorumda film, 1948 yapımı Bisiklet Hırsızları’yla (Ladri di Biciclette (Bicycle Thieves) kıyaslandı.
Filmle ilgili yapılan az sayıdaki eleştiri, konunun çok basit olması ve bazı soruları cevapsız bırakması üzerinde yoğunlaştı.
Filmin Oscar’a aday gösterilmesi Amerika’da tanınmasını sağladı. Bu adaylık aynı zamanda filmin 1999-2001 yılları arasında dünya genelinde gösterime girmesini sağladı.
Filmin İngilizce DVD versiyonunda, son repliğinin çevirisi yapılmadı.
Dip Not: 18 Temmuz 2011’de yayımlandı, 13 Şubat 2015’de güncellendi.
“Bacheha-Ye Aseman (The Children of Heaven / Cennetin Çocukları)” üzerine bir yorum