TÜR: Suç, Gerilim. SÜRE: 124 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2005. imdb: 8,1. rottentomatoes: %78.
Şiddetin, kötülüğün ve karanlığın hüküm sürdüğü Basin şehrinde yaşamakta olan 3 gerilimli hikâyeyi konu alan Günah Şehri, çizgi romandan fırlama karakterleri, ilgi çekici anlatımı ve sadece bazı obje ve ayrıntıların renklendirildiği, siyah-beyaz, eşsiz renk sunumunun oluşturduğu nefis atmosferiyle, oldukça başarılı bir suç gerilim filmi.
Konu
That Yellow Bastard: polis memuru olan John Hartigan (Bruce Willis), çocukları öldüren seri katili Roark Junior’un (Nick Stahl) peşine düşer ama katili kollayan polisler de vardır. The Hard Goodbye: Marv (Mickey Rourke), sevgilisi Goldie’nin (Jaime King) katilini aramaktadır. The Big Fat Kill: Dwight (Clive Owen), eski erkek arkadaşı Jackie Boy (Benicio del Toro) tarafından kötü davranılan Shellie’yi (Brittany Murphy), kurtarmaya çalışır.
Hakkında
Günah Şehri, Frank Miller’ın aynı adlı çizgi romanı temel alınarak filmleştirilmiş ve yönetmenlik koltuğuna Miller ile Robert Rodriguez birlikte oturdular.
Gösterimi Cannes’da yapılan film, Altın Palmiye’ye aday gösterilmiş ve “görsel şekillendirme” dalında Technical Grand (Robert Rodriguez) ödülünün sahibi oldu.
8,1 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde 187. sırada yer alan film, rottentomatoes’de %78 taze olarak değerlendiriliyor.
40 milyon dolar bütçesi olan film 159 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.
Ivır Zıvır
Film, Miller’ın çizgi roman serisinin birinci, üçüncü ve dördüncü bölümlerinden sinemaya aktarıldı. İlk ve son sahne ise serinin altıncı bölümünden uyarlandı.
Miho’nun (Devon Aoki) kullandığı kılıçlar, daha önce, 2003 yapımı Kill Bill Vol. 1’de Crazy 88 üyeleri tarafından kullanılmıştı. Quentin Tarantino, Kill Bill’in çekimlerinin ardından kılıçları garajında sakladı ve sonrasında Günah Şehri için ekibe teslim etti.
Bazı sahneler, tüm oyuncular ekibe dâhil edilmeden önce, dublörlerle çekildi ve yapım aşamasında dijital olarak gerçek oyuncular sahneye eklendi. Bu yüzden Mickey Rourke (Marv) ve Elijah Wood (Kevin), ancak film yayınlandıktan sonra görüşebildiler.
Robert Rodriguez, filmin çizgi romandan uyarlanarak senaryosunun yazılmasına gerek duymadı. Bu yüzden film çalışanları listesinde senaryo yazarı diye bir kalem bulunmuyor. Bunun yerine çizgi roman yaratıcısı Frank Miller yazıyor.
Brittany Murphy, üç hikâyede de görünmesine rağmen, tüm çekimleri sadece bir gün sürdü.
Konuk yönetmen Quentin Tarantino, Dwight’ın (Clive Owen), Jackie Boy (Benicio Del Toro) ile arabada giderken, polisin uyarısı ile arabayı kenara çektiği sahneyi çekti.
Jessica Alba, Nancy rolünü oynamak için imza attığında, karakterin çizgi romandaki çıplak sahnelerinden haberdar değildi. Öğrenince de hiçbir şekilde çıplak görünmek istemediğini belirtti. Yönetmenler Miller ve Rodriguez, çıplaklığın senaryo için önemli bir konu olmadığını düşündükleri için bu durumu önemsemediler.
“Müşteri Her Zaman Haklıdır” sahnesinin çekimleri için Josh Hartnett ve Marley Shelton, yeşil ekranın önüne geçtiklerinde Frank Miller, Robert Rodriguez ile yönetmenlik koltuğunda oturup oturmama konusuna daha tam olarak karar vermemişti.
Filmin büyük bir bölümü Robert Rodriguez’in stüdyosunda yapıldı. Ki stüdyo yönetmenin hemen evinin karşısına kurulmuştu. Çünkü yönetmen başka bir yer de çalışmayı ısrarla reddeti ve Mirmax’da tanıdığı önemli kişiler sayesinde bu isteği kabul edildi. Zira diğer stüdyolar bu isteği yersiz bulup geri çevirmişlerdi.
Kill Bill: Volume 2’nin müziklerini yapan Robert Rodriguez bunun karşılığında Tarantino’dan 1 dolar aldı. Bu yüzden Quentin Tarantino da bu filmde yöneteceği bölüm için Rodriguez’den 1 dolar talep etti.
Robert Rodriguez, Benicio Del Toro’ya makyaj yapılmasını düşünmüyordu fakat oyuncu bu konuda ısrarlı olunca yönetmen de onun isteğini kabul etti. Sonraları Tarantino, makyajın iyi olduğunu söyleyip, “bu sayede insanlar, Del Toro’nun gerçekte neye benzediğini unuttular” dedi.
Filmin çekildiği günlerde, yönetmen Robert Rodriguez ve grubu The Accelerators, Bruce Willis’in vokaliyle bir gece kulübünde konser verdiler. Konsere Günah Şehri ve aynı yerde film çekimleri yapılan Karanlığı Taramak (A Scanner Darkly) filmlerinin ekibi ve çalışanları katıldı. Gecenin tüm geliri bir hayır kurumuna bağışlandı.
Jessica Alba, rolüne hazırlanmak için striptiz kulübüne gitti. Sonraları bu konu hakkında, “ama bu bir işe yaramadı çünkü profesyonel striptizciler sadece bahşiş almaya çalışıyorlardı” dedi.
Dip Not: 20 Mayıs 2011’de yayımlandı, 22 Ocak 2015’de güncellendi.
“Sin City (Günah Şehri)” üzerine 3 yorum