TÜR: Komedi, Dram, Romantik. SÜRE: 100 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 1987. imdb: 7,3. rottentomatoes: %78.
Charles Bukowski’nin rezil işlerde çalışıp, pansiyon pansiyon, şehir şehir dolaştığı, kazandığı üç beş kuruşla sürekli içtiği ve bir şeyler yazmaya çabaladığı, yaklaşık 10 yıllık dönemini konu alan Factotum romanına ait beş günü anlatan Bar Kelebeği, (özellikle Bukowski okurları için) oldukça keyifli bir komedi drama filmi.
Filmde Charles Bukowski, (malumunuz olduğu üzere) barda içenler arasında yerini alarak, filmde küçük bir rolde oynuyor.
Konu
“Zengin olmayı düşleyen yoksul ve despot bir babanın cehenneme çevirdiği ergenlik döneminden sonra iki yıl Los Angeles üniversitesinde gazetecilik bölümüne devam eden Charles Bukowski (Henry Chinaski) kararını verir. Babası gibi biri zengin olmayı isterse o tersini isteyecektir. Aylaklığı. Ancak erken yaşta saptadığı bir hedefi vardır. Yazar olmak. Mukavva bavulunu alıp yola düştüğünde yirmi iki yaşındadır. Ucuz pansiyon odalarında sefaletle boğuşup yazmaya çalışırken kendine gerçek bir dost edinmiştir. Alkol. Bar Sineği filminde beş günlük bir kesitinin senaryolaştırdığı bu dönem yaklaşık on yıl sürer. Eyalet eyalet dolaşıp, pansiyon kirası ve içki giderlerini karşılamak için sayısız ikinci, hatta üçüncü sınıf işlere girip çıkar. Bukowski roman, öykü ve şiirlerinde sık sık özlemle söz ettiği bu dönemi anlatırken mizahının ve onu çağdaş Amerikan edebiyatının önde gelen yazarlarından biri yapan eşsiz yalınlığının doruğundadır.” (Factotum kitabından)
Hakkında
Charles Bukowski’nin senaryosunu yazdığı Bar Kelebeği’nin yönetmen koltuğunda Barbet Schroeder oturuyor.
Film, 1987 Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye’ye ve Faye Dunaway, 1988 Altın Küre’de En İyi Kadın Oyuncu (Drama) dalında ödülüne aday gösterildi.
rottentomatoes’de film %78 taze olarak değerlendiriliyor.
3 milyon dolar bütçesi olan film, 3,2 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.
Ivır Zıvır
Filmin yayınlanmasından iki yıl sonra (1989) Bukowski, Bar Kelebeği’nin yapım aşamasında yaşadıklarını konu alan Hollywood adlı bir roman yayınladı. Yazar, kitapta kendine özgün üslubuyla bir yandan Hollywood’ta yaşanan “delilikleri” anlatırken, bir yandan da gençliğini oynayan Mickey Rourke’u sette gördüğünde yaşadığı duygu yoğunluğunu samimi bir şekilde kaleme alıyor.
Cannon Film’in yaşadığı finansal sorunları nedeniyle filmin yapım aşaması oldukça zorlu geçti. Yapımcı Fred Fuchs, daha önce yapımcı olarak beraber çalıştığı arkadaşı, ünlü yönetmen Francis Ford Coppola’yı devreye sokarak filmin çekilmesini sağladı.
Filmde Wanda’nın yaşadığı apartman, gerçekte Bukowski ve sevgilisi Jane Baker Cooley’in (Wanda) yaşadıkları apartman. İşin ilginç yanı ise, Bukowski bu durumu ancak filmi izlerken fark etmiş olması.
Charles Bukowski, Sean Penn’in kendisini oynamasını çok istiyordu. Penn, ancak filmi Dennis Hopper’un yönetmesi durumunda bunu yapabileceğini söyledi. Ama Bukowski, hem senaryoyu birkaç yıl önce Fransız TV’si için kendisini filme alan Barbet Schroeder için yazdığı için, hem de Hopper’u “Hollywood’un şarlatanı” olarak nitelendirdiği için, isteğinden vazgeçmek zorunda kaldı. Sean Penn ve Bukowski o günlerden sonra hep dost olarak kaldılar.
Bukowski’nin ölümünden sonra The New York Post’ta yayınlanan yazarın kısa biyografisinde Mickey Rourke’un Bar Kelebeği filminde çekilmiş bir fotoğrafı kullanıldı.
Mickey Rourke filmdeki rolünü oynarken, Charles Bukowski’nin gerçek sesini taklit etmeye çalıştı.
Filmde yer alan eski hotel, 1930’larda erkek kulübü olarak kullanılan The Royal Palms. Mekân 1986’da alkol tedavi merkezi olarak da kullanılmıştı. Filmde ufak roller alan “ayyaşların” bazıları da Royal Palms’ın sakinleriydi.
Bukowski, filmin başlarında Rourke’un performansını beğenmedi. Fakat çekimler ilerledikçe oyuncuya “kendisini” anlatarak ilerlemesini sağladı.
Filmin Türkçe adı (genelde romanlarda) Bar Sineği olarak geçiyor. Fakat Türkiye’deki sinemalarda ve televizyonda Bar Kelebeği olarak yayınlanmış. Barfly’ın gerçek anlamı ise, barlardan çıkmayan kimse, bar kuşu, bar sineğidir.
Bukowski filmin senaryosunu 1984’de yazdı fakat film ancak 1987’de çekilebildi.
Barmen rolündeki Frank Stallone, aktör Sylvester Stallone’nin kardeşi.
Dip Not: 12 Haziran 2011’de yayımlandı, 2 Şubat 2015’de güncellendi.
“Barfly (Bar Kelebeği)” üzerine 3 yorum