Scott Pilgrim vs. the World (Scott Pilgrim Dünyaya Karşı)

TÜR: Aksiyon, Komedi, Romantik. SÜRE: 112 Dk. ÜLKE: Amerika, İngiltere, Japonya. YAPIM YILI: 2010. imdb: 7,5. rottentomatoes: %82.

Bir çizgi roman uyarlaması olan Scott Pilgrim Dünyaya Karşı, çekimleri, sahne geçişleri, şarkıları, fantastik öğeleri, görüntü üzerine yazı ve ses eklentileri ve atari dünyasının dövüş oyunları atmosferiyle oldukça fantastik ve başarılı bir aksiyon komedi filmi.

Filmin girişinde ekrana gelen düşük çözünürlüklü Universal’in logosu ve bu arada atari oyunlarının cızırtılı müziği sizi yanıltmasın!

Konu

22 yaşında, Kanadalı, Sex Bob-omb adlı grubun bass gitaristi Scott Pilgrim (Michael Cera), gizemli Amerikalı Ramona Victoria Flowers’a (Mary Elizabeth Winstead) âşıktır. Fakat Pilgrim, Ramona’ya ulaşabilmesi için önce onun geçmişinde yer alan birbirinden zorlu 7 eski sevgilisini alt etmesi gerekmektedir.

Hakkında

Edgar Wright’ın yönettiği Scott Pilgram Dünyaya Karşı, Bryan Lee O’Malley’nin aynı adlı çizgi romanından Michael Bacall ve Edgar Wright tarafından uyarlandı.

Film toplam 60 dalda ödüle adaya olmuş ve bunlardan 15 tanesini kazandı.

rottentomatoes’de hakkında yazılan 245 eleştirinin 200 tanesinden olumlu yorum alan film %82 taze olarak değerlendiriliyor.

60 milyon dolar bütçesi olan film ancak 48 milyon dolar gişe hasılatı elde etmiş fakat hem filmin medya satışları, hem de fan edinme konusunda başarı sağladı.

Ivır Zıvır

Filmin ilk gösterimi, dünyaca ünlü çizgi roman fuarı olan San Diego Comic-Con International’da yapıldı.

Filmdeki Sex Bob-Omb grubunun üyelerinden Mark Webber, Alison Pill ve Johnny Simmons sıfırdan ve Michael Cera ise onlardan bir adım önde enstrüman çalma dersleri aldılar.

Stacy Pilgrim rolünü oynayan Anna Kendrick, bu rolü oynamadan önce Bryan Lee O’Malley’in yarattığı Stacy karakterinin rozetini kullanıyor.

Edgar Wright filmde kullanmak üzere, Nintendo’nun 1991’deki oyunu The Legend of Zelda: A Link to the Past’ın tema müziği satın aldı ve şarkıyı, “atari kuşağının tekerlemesi” olarak tanımladı.

Ramona’nın Scott’ın sevgilisi/askıntısı Knives’ın kaç yaşında olduğunu sorduğu sahnede ekrana gelen, Scott’un düşence ruletinde, “O bir hiç!”, “Kırk yaşında!”, “aptal!”, “İngilizce konuşamıyor”, “akşam yemeği ne zaman?”, “Hıım…”, “Pac Man’in hikâyesini anlat”, “Hayır, o sensin”, “Bayıl”, “Önemsizdi”, “Kim?” ve “Çişim var” yazıyor.

Mary Elizabeth Winstead (Ramona) rolü gereği çayların tüm türlerini ezberledi. Çekim ekibinin “bir kâğıttan okuyabilirsin” önerisine rağmen, oyuncu hepsinin ezberleme konusunda ısrar etti.

Yönetmen Edgar Wright, filmin bir nevi müzikal olduğunu, ama karakterlerin müzikle dans etmek yerine dövüşmeyi tercih ettiklerini söyledi. Ayrıca Scott Pilgrim ve Matthew Patel’in dansının Bollywood tarzı dövüş sahnesi olduğunu belirtti.

Bryan Lee O’Malley, eşi Hope Larson ile çıkmaya başladığında, onun Matthew adında üç eski sevgilisi olduğunu öğrenmiş. Bunun üzerine aklında bir tür “Matthew Ligi” oluşturma fikri doğmuş. Zamanla fikir gelişerek, “Şeytan Eski Sevgililer Ligi ve Tek Şeytan Eski Sevgili Matthew Olmaya Çalışan Matthew Patel” haline dönüştürdü.

Ramona’nın çantasındaki yıldızın rengi, saç rengine uygun olarak değişiyor.

Çizgi romanda olduğu gibi Scott Piligrim, üzerinde isminin baş harfleri SP yazan tişört giyiyor. Aslında bu fikir, çizgi romanın yazarı Bryan Lee O’Malley’in ünlü alternatif rock grubu Smashing Pumpkins’e bir gönderme. Hatta Scott’un giydiği “Zero” tişörtü de yine grubun lideri Billy Corgan’ın bolca giydiği tişörte gönderme. Zero aynı zamanda, grubun en ünlü şarkılarından birisi.

Filmin ilk senaryosu Bryan Lee O’Malley’in çizdiği ilk iki çizgi romandan yazıldı.

Dip Not: 1 Mayıs 2011’de yayımlandı, 14 Ocak 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.