TÜR: Aksiyon, Komedi. SÜRE: 117 Dk. ÜLKE: İngiltere, Amerika. YAPIM YILI: 2010. imdb: 7,8. rottentomatoes: %76.
Süper Kahraman filmleri izlemiş ve çizgi romanları okumuş insanların aklında yer eden, “neden gerçek hayatta olmuyorlar ki?” sorusunu, eğlenceli bir şekilde “gerçek hayata” uyarlayan Göster Gününü, eğlenceli bir komedi filmi.
13 yaşındaki Chloë Grace Moretz’in oyunculuk performansı oldukça etkileyici.
Ayrıca filmin tema müziği olan Pretty Reckless’in Make Me Wanna Die şarkısı da takdire şayan.
Konu
“Ezik bir karakter” olan lise öğrencisi Dave Lizewski (Aaron Johnson), bu duruma artık bir son verip süper kahraman olmaya karar verir. Bunun için önce bir kıyafet satın alıp kendine göre uyarlayan Lizewski, kıyafetini üstüne geçirip sokaklarda dolaşmaya başlar. Bir gün, birilerine sataşan sokak serserilerine müdahale eden Lizewski, sağlam bir dayak yese de sürekli ayakta kalmayı başarır ve güvenlik kamerasının çektiği görüntüler televizyon ve internette yayınlanınca bir anda fenomen haline dönüşür.
Hakkında
Matthew Vaughn’ın yönettiği Göster Gününü, Mark Millar ve John Romita Jr.’ın aynı adlı çizgi romanlarından Jane Goldman ve Matthew Vaughn tarafından uyarladı.
Film toplam 69 ödüle aday gösterildi ve 15 tanesini kazandı.
30 milyon dolar bütçesi olan film 96 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.
Ivır Zıvır
Hit-Girl’ü canlandıran 13 yaşındaki Chloë Grace Moretz, bir röportajında, filmdeki repliklerinden herhangi birini gerçek hayatta söylerse muhtemelen 20 yaşına kadar odasından çıkmayacağını söyledi. Basit ve ortalama bir kız olduğunu söyleyen Moretz, röportajlarda filmin adını yüksek sesle söyleyemediğini bu yüzden hep, “film” kelimesini kullandığını ve ancak evde, onu da “Kıça Tekme” olarak söyleyebildiğini ifade etti.
Filmdeki ana karakter Dave Lizewski’nin adı, yaratıcısı Mark Millar’ın bir hayır kuruluşu için düzenlenen müzayedede, çizgi romanın ilk baskını satın alacak kişinin karakterin adını belirlemesi fikriyle ortaya çıktı. Sürpriz olmadı ve müzayedeyi kazanan kişi kahramana kendi adını verdi. Gerçek Lizewski sonraları bir röportajında, “hayatını çizgi romanlara adayan biri için, adını bir çizgi romanda görmek inanılmaz. Hele bir de filmi hatta oyuncakları yapıldı ki, tarif edilemeyecek bir duygu. Hala ara ara tanıtım filmine ya da postere bakıp heyecanlanıyorum” dedi.
Big Daddy’nin (Nicolas Cage) konuşma tarzı, orijinal Batman, Adam West’tin tarzından oluşturuldu.
Filmin son repliği olan Red Mist’in, “As a great man once said: Wait ’till they get a load of me / Zamanında büyük bir adamın dediği gibi; Hele bir beni görene kadar bekleyin” sözü, Jack Nicholson’un canlandırdığı 1989’daki Joker’e ait.
Filmde toplam 59 kişi ölüyor.
Matthew Vaughn, projesinin finansmanına hiçbir stüdyo sıcak bakmadığı için filmi bağımsız olarak çekmeye karar verdi. Sonraları Universal’la anlaşma sağladı ve en başta onlardan istediği bütçeden daha fazlasını elde etti.
Filmin yapımcılarından biri de Brad Pitt.
Big Daddy rolü için Daniel Craig ve Mark Wahlberg düşünüldü.
Christopher Mintz-Plasse, Kick-Ass rolü için testlere girmiş fakat onun rakibi Red Mist rolüne seçildi.
Christopher Mintz-Plasse, Mist Mobile’i sürmek için düz vites dersi aldı. Sonraları bir röportajında tamamen unuttuğunu söyledi.
Kötü karakter Red Mist’in anlamı, sniperlerin hedeflerini başlarından vurmalarını tanımlamak için kullanılan “Kan Bulutu.”
Lionsgate ile anlaşmadan önce diğer tüm stüdyolar, projeyi tek bir şartla kabul edebileceklerini onun da, Hit-Girl karakterini çıkartılması ya da 19 yaşına çekilmesi olduğunu söylediler.
Kick Ass’in Hit-Girl ile ilk buluşmasında, Big Daddy’nin arkasında yer alan billboardda Claudia Schiffer’in bir posteri yer alıyor. Gerçek hayatta Schiffer, yönetmen Matthew Vaughn’ın eşi.
Filmin Girişinden;
“Bunu benden önce kimse neden denemedi hep merak etmişimdir. Etrafta o kadar çizgi romanlar, filmler, televizyon dizileri varken insan, en azından manyağın biri kendine kostüm yapmıştır diye düşünüyor. Gündelik yaşam gerçekten heyecan verici mi? Okullar ve iş yerleri o kadar ilginç miydi ki bunu düşleyen tek kişi ben olmuştum? Hadi ama. Kendinize karşı dürüst olun. Hayatımızın bazı noktalarında hepimiz süper kahraman olmak istemişizdir.”
Dip Not: 1 Mayıs 2011’de yayımlandı, 14 Ocak 2015’de güncellendi.