Hævnen (In a Better World / Daha İyi Bir Dünyada)

TÜR: Dram. SÜRE: 119 Dk. ÜLKE: Danimarka, İsveç. YAPIM YILI: 2010. imdb: 7,7. rottentomatoes: %77.

2011’de Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ını kazanan Danimarka-İsveç yapımı Daha İyi Bir Dünyada, Danimarka’da küçük bir kasabada ve Afrika’daki bir mülteci kampında, işlenen suçların cezasız kalması durumda yaşananları konu alan, başarılı bir drama filmi.

Filmdeki iki çocuk oyuncunun performansları oldukça etkileyici. Özellikle annesinin ölümünden babasını sorumlu tutan Christian’ı canlandıran William Jøhnk Nielsen’ın mimikleri çok güzel.

Konu

Boşanmanın eşiğine gelen doktor çiftin büyük çocukları Elias (Markus Rygaard), sürekli okuldaki çozukların saldırısına uğramaktadır. Hayatı boyunca birçok ülkede yaşamış olan ve annesini kaybettikten sonra Danimarka’ya gelen Christian (William Jøhnk Nielsen) bu saçmalığa son vermeye karar verir. Bu arada Sudan’daki bir mülteci kampında gönüllü doktorluk yapan Elias’ın babası Anton (Mikael Persbrandt), bir yandan çatışmalarda saldırıya uğramış kadınları tedavi etmekte, bir yandan da bunlara sebebiyet e tıbbi yardım yapıp yapmama konusunda ikileme düşmektedir.

Hakkında

Anders Thomas Jensen’in senaryosunu yazdığı Daha İyi Bir Dünyada’yı Susanne Bier yönetti.

Film, Yabancı Dilde En İyi Fil Oscar’ı ve En İyi Yabancı Dilde Film Altın Küresi’ni kazandı.

5,5 milyon dolar bütçesi olan film 10 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Danimarkacada filmin adı olan “Hævnen”ın anlamı “İntikam:” Yönetmen Susanne Bier, “In a Better World / Daha İyi Bir Dünyada” olan filmin İngilizce adında “umudu” ve Danimarkaca adında ise “şiddeti” vurgulamak istediğini ifade etti.

Susanne Bier, senaryo yazarı Anders Thomas Jensen ile 4. kez ve oyuncu Ulrich Thomsen ile 3. kez çalıştı.

Yönetmen, Elias’ın annesi ile Christian’ın babasının okul müdiresinin odasındaki karşılaşma sahnesinin daha uzun olmasını ve hikâyedeki ilk sahne olmasını düşündü. Bu sahnenin aynı zamanda iki kişinin arasındaki romantizmin filizlenmesini de göstereceğini düşünüyordu fakat kurgu aşamasında birçok sahne, uzunluklarından ötürü kesilip, değiştirilirken bu sahne de benzer bir sonla karşılaştı.

Filmden;

(Öldüklerinde) çocuklar daha mı genç görünür bilmiyorum. Büyükler çocuk gibi görünürler, öldüklerinde. Biliyorum, annem öyleydi. Küçük bir kız gibiydi. Hiç büyümemiş gibi. Hiç annem değilmiş gibi. Onu çok özlüyorum.

Dip Not: 29 Nisan 2011’de yayımlandı, 13 Ocak 2015’de güncellendi.

“Hævnen (In a Better World / Daha İyi Bir Dünyada)” üzerine 2 yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.