Incendies (İçimdeki Yangın)

TÜR: Gizem, Savaş, Dram. SÜRE: 139 Dk. ÜLKE: Kanada.YAPIM YILI: 2010. imdb: 8.2. rottentomatoes: %92

2011’de Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına aday olan Kanada yapımı İçimdeki Yangın, gizemle bir konuya ve nefis bir kurguya sahip.

Lübnan’da yaşanan Hıristiyan – Müslüman çatışmalarının beşiğinde geçen ana hikâye oldukça çarpıcı ve şaşırtıcı.

Konu

Jeanne (Mélissa Désormeaux-Poulin) ve Simon Narwan’ın (Maxim Gaudette) annesi, çocuklarına iki mektup bırakıp, birisini babalarına, diğerini de ağabeylerine vermelerini vasiyet ederek hayatını kaybeder. Bu iki mektup yerine ulaşınca kendilerine üçüncü bir mektup verilecektir. İşin ilginç yanı, Jeanne ve Simon’un babaları ölmüştür ve ağabeyleri de yoktur. İki kardeş, olayın annesinin geçmişi ile ilgili olduğuna karar verip Lübnan’a doğru yola çıkarlar…

Hakkında

İçimdeki Yangın, Wajdi Mouawad’ın aynı adlı oyunundan Denis Villeneuve tarafından uyarlandı ve yönetildi.

New York Times’ın 2010 yılının en iyi 10 filmi listesinde yer alan filmin galası, Venedik ve Toronto Film Festivallerinde yapıldı.

Yabancı Dilde En İyi Film Oscar’ına aday gösterilen film ödülü Daha İyi Bir Dünyada’ya (Haævnen / In a Better World) kaptırdı. Ayrıca yapım, 2012’de BAFTA’da İngilizce Olmayan En İyi Film ödülüne aday gösterildi.

Film en büyük ödül başarısını, Kanada Film Akademisi’nin ödül töreni olan Genie’de, aralarında En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Senaryo’nun da bulunduğu 8 ödülü kazanarak elde etti.

Film, 8,2 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alıyor.

6,8 milyon dolar bütçesi olan film 5,8 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Film, Avustralya’nın Adelaide kentinde iki yılda bir düzenlenen ve yapıtların birbiriyle yarışmadığı Adelaide Film Festivali’nde Juri Ödülü’nü kazanınca, yönetmen Denis Villeneuve, ödülden ötürü teşekkür ettikten sonra, bir sonraki filminde yer alacak karakterlerden birine Adelaide adını vereceğini söyledi.

Filmdeki en büyük hata, konu itibariyle Lübnan’da geçen sahnelerde, filmin çekildiği yer olan Ürdün plakalı arabaların yer alması.

Dip Not: 5 Temmuz 2011’de yayımlandı, 12 Aralık 2014’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.