Django Unchained (Zincirsiz)

Django Unchained - Zincirsiz

TÜR: Western. SÜRE: 165 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2012. imdb: 8,5. rottentomatoes: %88.

Zincirsiz, uçuk karakterleri, baş döndürücü replikleri ve bol kanlı sahneleriyle, tam anlamıyla Quentin Tarantino tarzı, eğlenceli bir western filmi.

Filmde siyahî karşıtı ırkçı örgüt Ku Klux Klan’a yapılan gönderme ve Samuel L. Jackson’ın oynadığı Stephen karakteri çok eğlenceli.

Konu

1858’de dişçi ve aynı zamanda mükâfat avcısı olan Dr. King Schultz (Christoph Waltz), üzerine ödül koyulan 3 tane beyazı tanıyan tek kişi olan bir siyahîyi aramaktadır. Bir gece köle sevkiyatı yapan 2 beyazı durdurur ve siyahî birini aradığını söyler. Kölelerden biri ses verir. Bunun üzerine Schultz fenerini yakıp kölelere yaklaşır ve Django (Jamie Foxx) ile tanışır.

Hakkında

Zincirsiz’i Quantin Tarantino yazıp yönetti.

Film, Oscar, Altın Küre ve BAFTA’da En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu (Christoph Waltz) ve En iyi Senaryo dallarında ödüllerin sahibi oldu.

8,5 ortalama puanı ile imdb’nin en iyi 250 film listesinde yer alan yapım, rottentomatoes’da %89 taze olarak değerlendiriliyor.

100 milyon dolar bütçesi olan film, 425 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Leonardo DiCaprio’nun karakteri Calvin Candie’nin, akşam yemeğinde avcunun içiyle sertçe masaya vurduğu sahnede, oyuncu bir bardağı kırdı ve eli kanamaya başladı. Hatta ilk anda kanın bir bölümü Kerry Washington’un yüzüne de bulaştı. Fakat oyuncu karakterinde kaldı ve sahne sonuna kadar çekime devam etti. Çekim bittikten sonra odada bir alkış yağmuru patladı.

Filmdeki akşam yemeği sahnesinde Leonardo DiCaprio, rolü gereği sarf ettiği ırkçı sözlerden o kadar çok rahatsız duydu ki, çekimin durmasını istedi. Samuel L. Jackson, oyuncuyu bir kenara çekip onu sakinleştirmek için, “bu bizim için sadece bir başka günah çıkartma günü (Tövbe Salısı)” dedi.

Jamie Foxx, filmde kendi atı Cheetah’ı sürdü.

Bu filmde çalıştıktan sonra, ünlü besteci Ennio Morricone, yeterince zaman tanımadığı ve müzikleri uygunsuz yerlerde kullanmaya başladığı için, Quentin Tarantino ile muhtemelen bir daha çalışmayacaklarını söyledi.

Tarantino bir röportajında, iki siyahinin yaptığı mandingo kavgası ve köpeklerle olan bölümün normalde daha uzun ve daha vahşi olduğunu fakat seyircide “travma etkisi” yaratmamak için kurgu aşamasında birçok bölümü kestiğini söyledi.

Christoph Waltz, rol çalışması yaparken attan düşüp leğen kemiğini kırdı. Jamie Foxx, oyuncunun moralini yerine getirmek için, emniyet kemerli bir eyer hediye etti.

Eleştirmen Alex Ross, Django ile Dr. Schultz arasındaki anlaşmanın, çoğu seyirci tarafından saçma bulunuyor olsa da, aslında 1840’larda Amerika’ya yerleşmiş olan birçok devrimci ve ileri görüşlü Alman’ın, köle hareketi sırasında oldukça aktif olduklarını dile getirdi.

Christoph Waltz, senaryoyu ilk kez okuduğunda, rolün tam anlamıyla kendi kişiliğine uyarlandığını hissettiği için teklifi geri çevirdi. Fakat Tarantino, ısrar etti ve oyuncuya cevap hakkı tanımadı. Bunun üzerine Waltz, karakterinin iyi niyetli ve şeytani şeylerden uzak olması şartıyla rolü kabul edeceğini söyledi. Tarantino oyuncuya, “kesinlikle, Mein Herr! (bayım), Q.” diye basit bir mektup gönderdi. Waltz’da ona cevaben, “Mein Herr, kesinlikle!, CW.” diye bir telgraf gönderdi.

Filmin sonuna doğru poker oynayan beyaz adamların, tıpkı kölelerde olduğu gibi kesik kulakları var.

Will Smith, Idris Elba, Chris Tucker, Terrence Howard, Michael Kenneth Williams, and Tyrese Gibson Django rolü için düşünülen oyuncular arasındaydı. Quentin Tarantino başlarda rolü doğrudan Will Smith için düşünüyordu. Fakat Smith’in ajansı ve menajeri oyuncudan rolü kabul etmesini istese de oyuncu teklifi reddetti.

Quentin Tarantino, Comic-Con’da Jamie Foxx ve Kerry Washington’un karakterlerinin, 1971 yapımı Korkusuz’daki (Shaft) John Shaft’ın, büyük büyük büyük büyük babası olduğunu söyledi.

Jackson Hole, Wyoming’deki çekimler sürecinde, Quentin Tarantino, yerel bir sinemayı kiralayıp kendi kişisel samuray ve western film koleksiyonunu gösterdi.

Dr. Shultz, tren vagonuna dinamit yerleştirirken, ıslıkla Django’nun tema müziğini çalıyor.

Filmin çekim süreci 130 gün sürdü. Bu süre Tarantino’nun kariyerindeki bir film için harcadığı en uzun süre.

Kan renginin koyulaşıyor olması gibi ayrıntılı nedenlerden ötürü filmin Çin’de gösterime giriş tarihi Nisan 2013’ü buldu.

Dennis Christopher’ın karakteri Leonide Moguy, 1930-40’lardaki Fransız yönetmen Léonide Moguy’a bir saygı duruşu.

Quentin Tarantino, The LeQuint Dickey Mining Co. çalışanlarından biri olarak filmde yer alıyor.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Broomhilda’nın özgürlüğü karşılığı ödenen 12 bin dolar, 2012’ye göre yaklaşık 318 bin dolar değerinde.

James Remar filmde iki karakter canlandırıyor. Butch Pooch ve Ace Speck. Oyuncunun ilk karakteri Speck, Dr. King Schultz (Christoph Waltz) tarafından vurularak öldürülüyor. İkinci karakteri Pooch, ise Dr. King Schultz’u vurup öldürüyor. Kısacası, Waltz, Remar’ı öldürüyor ve sonrasında Remar onu öldürüyor.

Dr. Schultz filmin ortalarında “benim, ABD’nin Mississippi, Chickasaw Beldesi’nde ölmeye niyetim yok” dese de, orada öldürülüyor.

Senaryonun son halinde Stephen (Samuel L. Jackson) daha vahşi bir karakterdi. Senaryoya göre, Django yakalandıktan sonra Stephen, göğsüne sıcak demir basarak ona işkence yapıyordu. Filmde yer almayan bu sahnede Stephen’ın repliği, filmin müzik albümünde yer alıyor.

Filmin sonunda, Samuel L. Jackson’ın Django’ya söylediği, “senin hikâyen orada bitecek”, sözü Kill Bill: Bölüm 2’de (Kill Bill: Vol. 2) de kullanılıyor.

Dip Not: 7 Nisan 2013’de yayımlandı, 20 Mayıs 2015’de güncellendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.