Sıcağıyla, Acısıyla Adana Futbolu, Yavuz Yıldırım, Mustafa Uçar

Adana futbolu deyince aklıma kesik kesik bilgiler düşüyor. Ufaklığımla ilgili olanlardan biri (maalesef önceleri sevindiğim ama sonraları hep üzüldüğüm) 10-0’lık Beşiktaş-Adana Demirspor maçı. Bir diğeri (nedensizce) Adana Demir’in renklerine ve takıma sempati duymam.

Günümüze dönersek 2002-04 yılarındaki Adanaspor maçları ve özellikle şampiyonluğa havlu attıktan sonrasına denk gelen Ankara’daki 0-2’lik maç..  2009’daki Adana Demir – Livorno maçı yolculuğu ve o günkü unutulmaz atmosfer. O maçta Yavuz Yıldırım ile tanışıp birkaç çift laf etmek. 2008’de sırf Adana Demir’i tribünden canlı canlı izlemek için işten kaçıp 19 Mayıs’ta titreyerek takip ettiğim 1-0’lık Türkiye Kupası maçı… Ve elbette futbol araştırmalarına başladığım 2003’de sadece Ankara-İzmir ve İstanbul takımlarının Milli Lig’de oynandığı 1960-61 sezonunda Adana Demir’in Ankara’da Milli Lig maçları yaptığını öğrenmenin şaşkınlığı…

2009’da Tanıl ağabeyin önerisi ile Yavuz Yıldırım ve Mustafa Uçar’ın derlediği ve Adana futbolu ile ilgili bugüne kadar yapılmış en geniş kapsamlı araştırma kitabı olan “Sıcağıyla, Acısıyla Adana Futbolu”nu edinmiştim. Geçmişiyle, bugünüyle Adana’daki futbolu çok iyi anlatan, maç anıları ve yazıları ile bezenmiş kitap çok güzel.

İletişim’in Futbol Kitapları serisinin 21. kitabı olan Sıcağıyla, Acısıyla Adana Futbolu’nu bir süredir en üst futbol liginden uzakta gezinen Adana takımlarını ve futbolunu gerçekten tanımak isteyen herkese şiddetle tavsiye ederim.

Kitaptan;

Adana takımları futbolun en üst katından uzun yıllardır uzaklar. İzmirlilerin yokluğu kadar çarpıcı bir eksik bu. Adana Demirspor, üç büyük şehir dışındaki en köklü kulüplerden biri, tam  teşekküllü bir spor yurdu ve gerçekten bir “camia”. Adanaspor ise Eskişehirspor ve Sivasspor’la birlikte, Türkiye 1. Ligi’ni ikinci bitirmeyi başarabilmiş üç taşralıdan biri… Bu iki dokuz canlı kulüp arasındaki rekabet,  sahici derbi değeri taşıyor – üç büyük şehir dışındaki tek hatırı sayılır derbi!

Elinizdeki kitap, Adana futbol âleminin kendine mahsus rengini yansıtıyor.

Muharrem Gülergin’den, Füze Selami’den, Kartal Yaşar’dan, Gündüz Tekin Onay’a, Miliç’e, Kaynak kardeşlere, İsa’ya, efsaneler ve portreler… Şenlikli tribün ortamı… Derbinin yanı sıra, diğer Çukurovalılarla rekabet…

İki Adana takımına ilişkin istatistik dökümler de yer alıyor kitapta. Futbol dışında, uzun bir dönem Türkiye yarışmalarına damgasını vuran Adanalı (Demirsporlu) şampiyon yüzücüler unutulmuyor.

Bütün bunlar, Adana hayatı ve Adanalılık hikâyeleriyle iç içe…

Şefik Akkurt, İsmail Annıkızıl, Murat Ayman, Sezcan Çamurdan, Özgür Daşlı, Feridun Düzağaç, Lerzan Fidanoğlu, Nihat Geven, Metin Gören, Hasan Gülmüş, Ali Hoşfikirer, Hulusi Kılıç, Kıvanç Koçak, Güntekin Onay, Eser Özaltındere, Coşkun Özarı, Cem Pekin, Ruhi Polisci, Turgay Renklikurt, H. Bahadır Türk, Mustafa Uçar, Tufan Ünlüeser, Yavuz Yıldırım, Metin Yıldız, Mehmet Yılmaz’ın yazılarıyla…

Sıcağıyla, Acısıyla Adana Futbolu’ndan macanilari.com’a yapılan alıntılar…

Sıcağıyla, Acısıyla Adana Futbolu, Futbol Kitapları, 21

İlgili maçlar;

2000-2009 (Özel Maç) Adana Demirspor 0-0 Livorno AS

1989-1990 Sezonu 1. Lig 6. Hafta Maçı Beşiktaş 10-0 Adana Demirspor

2007-2008 Sezonu Fortis Türkiye Kupası B Grubu 4. Hafta Maçı Gençlerbirliği 1-0 Adana Demirspor [T2L]

2002-2003 Sezonu Süper Lig 30. Hafta Maçı Gençlerbirliği 0-2 Adanaspor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.