TÜR: Dram, Romantik. SÜRE: 86 Dk. ÜLKE: Çin. YAPIM YILI: 2006. imdb: 7,2. Tomatometer: %95…
Kocası sakatlanan koyun çobanı bir kadının arada kalmasını konu alan Tuya’nın Evliliği, oldukça başarılı bir romantik dram filmi.
Filmde Tuya’nın eşi ve çocukları için beklentisiz bir şekilde kendisini sürekli feda edişini izliyorsunuz. Belki tek isteğinde de arada kalan oluyor.
Konu
Koyun çobanı Tuya’nın (Nan Yu) kocası Bater (Ba’toer), bir kuyu kazarken sakat kaldıktan sonra, Tuya ona ve iki küçük çocuğuna bakmak için çobanlık ve su taşıma görevlerini üstlenir. Tuya’nın belinde yaşanan bir sorunun ardından Bater, üçüne de bakacak bir adam bulabilmek için boşanmayı önerir.
Hakkında
Wei Lu ve Quan’an Wang’ın senaryosunu yazdığı Tuya’nın Evliliği’nin yönetmen koltuğunda Quan’an Wang oturuyor.
Yapım Berlin Film Festivali’nde en büyük ödül olan Altın Ayı ödülünü kazandı.
Ivır Zıvır
Yapım Çin’in İç Moğolistan Özerk Bölgesi’nde geçiyor. “İç Moğolistan”, günümüz Moğolistan devleti ile Tuva Cumhuriyeti’ni kapsayan “Dış Moğolistan” kavramından farklıdır. “İç” ile “Dış Moğolistan”, tarihî olarak Çing Hanedanı (1635–1911) kontrolü altındaki topraklara bağlı olup birbirinden ayrı yönetilen iki farklı idari bölge şeklindeydiler. Tarihî Dış Moğolistan bölgesi Çin yönetiminden çıktıktan sonra Çin yönetimi altında kalmış İç Moğolistan bölgesine “İç Moğolistan” denilmeye devam edildi. Günümüz Çin Halk Cumhuriyeti’nde, Sincan Uygur Özerk Bölgesi veya Tibet Özerk Bölgesi gibi yerel nüfusun büyük kısmını etnik azınlıkların oluşturduğu bölgeler gibi, bu bölge de özerk bölge statüsüne sahiptir ve bölgenin tam resmî adı İç Moğolistan Özerk Bölgesi’dir
Empire Türkiye Dergisi’nden Murat Özer “En gelişmiş toplumlarda bile ‘kadının rolü’nü belirleme konusunda söz sahibi olmayı bir ‘hak’ olarak gören erkeğin suratına tükürüyor adeta bu film” şeklinde bir yorumda bulundu.
Radikal gazetesi ise film için “yalın bir anlatımla, Tuya’nın trajedisini bütün olasılıklarıyla önümüze atan yapım, kaçırılmayacak bir sinema örneği” değerlendirmesini yaptı.
Filmde Tuya’nın kocasını oynayan oyuncunun adı Ba’toer ya da eski arkadaşını oynayan oyuncunun adı Bao’lier olarak geçiyor. Yani soyadları yok. Moğol kültüründe ve İç Moğolistan gibi bölgelerde, özellikle kırsal kesimlerde, bazı insanlar geleneksel olarak tek isimle anılabiliyorlar. Soyad kullanımı modernleşme ile birlikte yaygınlaşsa da, Moğol göçebe kültüründe ve eski geleneklerde bu yaygın değil.