Limbo (Araf)

TÜR: Komedi, Dram. Süre: 104 Dk. ÜLKE: İngiltere. YAPIM YILI: 2020. imdb: 7,2. Rottentomatoes: %93.

Günümüzün bir numaralı gündem maddesi olan ve ülkemizde yıllardır dibine kadar yaşadığımız özellikle Suriyeli göçmen sorununa İngiltere’den bir bakışı açısı sunan Araf, yalın diliyle, göçmenlere birazcık da olsa empati kurmamızı sağlayan başarılı bir yapım.

Film ülkemizde sıklıkla gündeme gelen, “madem ülkelerinde savaş vardı, neden savaşmadılar da kaçtılar” sorusunu da gündeme getiriyor.

Bir ilginç not olarak film rottentomatoes’da eleştirmenler tarafından %93 oranında başarı bulunsa da izleyicilerden sadece %53 oranında başarılı bulunmuş. Sanırım bu da günümüzde insanların göçmen hikayelerine nasıl baktıklarının bir göstergesi.

Konu

Suriyeli bir göçmen olan Omar (Amir El-Masry), İskoçya’dak izibe bir adada yer alan sığınmacı kampında sığınma talebinin sonuçlanmasını beklemektedir. Ailesi İstanbul’da sığınmacı olan Omar’ın erkek kardeşi de Suriye’de kalıp savaşmayı seçmiştir. Bir yandan ülkeye kabul edilmek için mektup bekleyen ve aynı zamanda ud müzisyeni olan ama artık çalmayan genç Suriyeli, kamptaki diğer göçmen arkadaşları, savaştaki kardeşi, İstanbul’daki ailesi ve adadaki İskoçlar arasında dönen hikayelerle sürekli gelgitler yaşamaktadır.

Hakkında

Araf’ı Ben Sharrock yazıp yönetti.

Yapım BAFTA’da Yılın En İyi İngiliz Filmi ve Bir İngiliz Yazar, Yönetmen veya Yapımcıdan En İyi İlk Film ödüllerine aday gösterildi. Ayrıca İngiliz Bağımsız Film Ödülleri’nde En İyi Erkek Oyuncu (Amir El-Masry) dahil 4 dalda ödüle aday gösterildi ve Çığır Açıcı Yapımcı ödülünün sahibi oldu.

Film 922 bin dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

İlk yönetmenlik deneyimi için kamera arkasına geçen Ben Sharrock Arap tarihi ve göçmenlerin çektiği ısdıraplar konusunda güçlü bir geçmişe sahip. Yönetmen lisans eğitimi için Arapça ve siyaset okudu. 2011’deki iç savaş başlayana kadar eğitiminin üç yılında Şam’da yaşadı ve Cezayir’deki mülteci kamplarında çalıştı.

Ben Sharrock senaryoyu Uist adalarında yazdı. Burayı daha önce hiç duymamıştı ama Google Haritalar’a şöyle bir bakınca ne kadar uzak olduğunu fark edip gitmeye karar verdi. Ayrıca adalarda wi-fi olmaması bir sorun olmasına rağmen, deneyimi gerçekten yaratıcı bir şekilde özgürleştirici buldu.

Mültecilerle ilgili zor konusu göz önüne alındığında, Ben Sharrock kendi ülkelerinden kaçan insanlarla konuşurken onların mizahla rahatladığını fark etti. Bu yüzden senaryosuna kasıtlı olarak çok fazla mizah katmaya karar verdi.

Araf Uist adalarında çekilen ilk film oldu. Uist adaları Outer Hebrides’de yer alıyor.

Yapım 2020 Cannes Film Festivalinde gösterilmek için seçildi fakat fiziksel festivalin COVID-19 salgını ışığında iptal edilmesi nedeniyle gösterilmedi.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Suriye’den çıktığından beri ud çalmayan Omar’ın kardeşi ile konuştuğu bir bölümde bunla ilgili olarak, “Suriye’den çıktığımdan beri çalmıyorum. Zaten çalsam da aynı şeyleri hissedemem” demesi oldukça etkileyici.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.