CODA

TÜR: Komedi, Dram, Müzik. Süre: 111 Dk. ÜLKE: Fransa, Amerika. YAPIM YILI: 2021. imdb: 8,0. Rottentomatoes: %94.

Annesi, babası ve abisi doğuştan sağır olduğu halde hem duyabilen, hem de konuşabilen genç bir kızın, müzik söyleme hayalinin peşinden gitmesiyle, ailesinin yanında kalıp onların diğer insanlarla iletişim kurmasına yardım etmek arasında kalan öyküsünü anlatan CODA, oldukça başarılı bir komedi, dram, müzik filmi.

Filmde annesinin Ruby doğduğundaki hislerini anlattığı sahne ve babasının Ruby şarkı söylerken ona dokunarak genç kızı “duymaya” çalıştığı sahne efsanevi!

Konu

4 kişilik bir ailenin duyabilen tek üyesi olan lise çağındaki Ruby’nin (Emilia Jones) tek hayali müzik söylemektir. Ailesinin sağır olması nedeniyle sürekli diğer çocuklar tarafından dışlanan genç kız, müzik hayalinin peşinden gitmekle evinde kalıp ailesinin diğer insanlarla iletişimlerini sağlamak arasında sıkışıp kalır.

Hakkında

CODA’yı Sian Heder yazıp yönetti.

En İyi Film, En İyi Uyarlama Senaryo ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu dallarında Oscar ödüllerine aday olan yapım 3 ödülün hepsinde de mutlu sona ulaştı. Ayrıca BAFTA’da En İyi Senaryo ve En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu ödüllerini kazandı. Altın Küre’de ise dram dalında En İyi Film ve En iyi Yardımcı Erkek Oyuncu dallarında ödüle aday gösterildi.

10 milyon dolar bütçesi olan film 1.6 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmin adı aslında bir kısaltma. CODA’nın açılımı “Child Of Deaf Adults” yani sağır yetişkinlerin çocuğu anlamına geliyor.

Coda aynı zamanda müzikte bir parçayı sonuna getiren bir pasaj anlamındadır. Coda sembolü Mr. Villalobos’un Ruby ile müzik çalıştığı bir sahnede nota defterinde ekran geliyor.

Emilia Jones rolü gereği 9 ay boyunca Amerikan işaret dili, şarkı söyleme ve balıkçı teknesinde çalışma konusunda eğitimler aldı.

Balık tutma sahnelerinde gerçekten balık tutulduğu için, oyuncular ve ekip yerel balıkçılık kurallarına uymak zorundaydı. Bir gün yanlarında bir gözlemci getirmek zorunda kaldılar ve teknede en fazla 10 kişi olabildikleri için ekip üyelerinden birini tekne setinden çıkarmak zorunda kaldılar.

Troy Kotsur, Oscar kazanan ilk sağır erkek oyuncu oldu. Filmde Kotsur’un eşini canlandıran Marlee Matlin 1987’de, Başka Tanrının Çocukları (Children of a Lesser God) filmindeki rolüyle Oscar alan ilk sağır oyuncu olmuştu.

Setteki tercümanların hepsi CODA’lardı.

Film 2014 yapımı Fransa-Belçika yapımı Hayatımın Şarkısı (La Famille Bélier) filminin İngilizce olarak yeniden yapımıdır.

Yapım 2019 ortalarında Gloucester, Massachusetts’de çekildi.

Filmin uyarlandığı 2014 yapımı Hayatımın Şarkısı (La Famille Bélier), vizyona girdiğinde sağır camiasında tartışma konusu olmuştu çünkü ana sağır karakterlerden ikisi gerçek hayatta sağır olan Luca Gelberg dışında işiten oyuncular tarafından canlandırılmıştı. Fakat bu filmde Rossi ailesinin sağır olan tüm oyuncular gerçek hayatta da sağır oyuncular canlandırdı.

CODA, Sundance Film Festivali’nde gösterildikten sonra, Apple dağıtım haklarını 25 milyon dolara satın aldı ki bu o zamanlar (2021) bir rekordu.

Yapım öncelikle bir yayın hizmeti (Apple TV+) tarafından dağıtılan ve En İyi Film Akademi Ödülü’nü kazanan ilk film oldu.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Ruby şarkı söylerken “seni seviyorum” diyor ama işaret dilinde bunu işaret parmaklarıyla X yaparak gösteriyor. Yani “seni gerçekten seviyorum”.

Film sırasında, Ruby’nin babası ve erkek kardeşi, gemide işiten bir kişi olmadan bir balıkçı teknesini işlettikleri için para cezasına çarptırılır ve balıkçılık lisansları iptal edilir. Sahil Güvenlik’in, sağır teknelere ciddi kısıtlamalar getirme ve itiraz edildiğinde mahkemede kaybettikleri davalar var. Engelli Amerikalılar Yasası’nın (ADA) kabul edilmesiyle, sağır balıkçı teknelerine uygulanan tüm kısıtlamalar makul olmalı ve sağırlara ve işitme güçlüğü çekenlere yardımcı olmak için mevcut teknolojiyi dikkate almalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.