Carne Tremula (Live Flesh / Çıplak Ten)

TÜR: Drama. SÜRE: 103 Dk. ÜLKE: İspanya, Fransa. YAPIM YILI: 1997. imdb: 7.4. Tomatometer: %81…

İspanya’nın yakın tarihine eleştirisel ufak göndermelerle bezenmiş, gizemli ve gerilimli hikâyesiyle ünlü İspanyol yönetmen Pedro Almodóvar imzalı Çıplak Tek başarılı bir romantik drama gerilim filmi.

Konu

1970 Madrid’de İspanya devletinin, sivil özgürlükleri kısıtlayan olağanüstü hal ilan ettiği günlerde hastaneye yetişmek isterken bir otobüste doğan Victor (Liberto Rabal) gençlik yıllarında gece kulübünde tanıştığı bir kıza âşık olur. Kız istemese de onunla konuşmak için evine gider ama itiş kakış sırasında patlayan bir silah tüm hayatlarını değiştirecektir.

Hakkında

Polisiye ve gerilim romanlarıyla tanınan İngiliz Ruth Rendell’in Live Flesh adlı romanından esinlenerek senaryosunu, Pedro Almodóvar, Jorge Guerricaechevarría ve Ray Loriga’nın yazdığı Çıplan Ten’in yönetmen koltuğunda Pedro Almodovar oturuyor.

Yapım 1999 BAFTA’da İngilizce Olmayan En İyi Film dalında ödüle aday gösterildi.

Film 1,7 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmin uyarlandığı romanın İngilizce adı ve aynı zamanda yapımın İngilizce yayınlanan adı Live Flesh yani “Canlı Vücut”, İspanyolca adı Carne Tremula yani “Titreyen Vücut” ve Türkçe adı Çıplak Ten.

Film diktatör Franco’nun sivil özgürlükleri kısıtlayan olağanüstü hal ilan ettiği günlerde başlıyor ve Ocak 1970 olarak belirtiliyor fakat aslında bu durum Ocak 1969’da gerçekleşti.

Javier Bardem’in annesi Pilar Bardem filmin başında Victor’u doğuran ebe rolünde oynuyor.

Normalde Victoor rolüne Jorge Sanz seçilmişti. Fakat çekimlerin birinci haftasında yönetmen Pedro Almodóvar onu Liberto Rabal ile değiştirdi.

Victor’un annesini canlandıran Penélope Cruz’un ilk Pedro Almodóvar filmi.

Almodovar’ın 12. filminin ilk gösterimi 10 Ekim 1997’de İspanya’da, galası ise 12 Ekim 1997’de New York Film Festivalinde yapıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.