Wolfwalkers

TÜR: Animasyon, Macera, Aile. Süre: 103 Dk. ÜLKE: İrlanda, Lüksemburg, Amerika, İngiltere, Fransa. YAPIM YILI: 2020. imdb: 8,1. Tomatometer: %99…

Kendine has çizimleriyle izleyiciye eşsiz bir animasyon deneyimi yaşatan Tomm Moore’un Kells’in Sırrı (The Secret of Kells) ve Denizin Şarkısı’ndan (Song Of The Sea) sonraki “İrlanda Folklor Üçlemesi”nin son filmi olan Wolfwalkers, yine farklı ve göz alıcı çizim tekniği ve konusuyla oldukça başarılı bir animasyon filmi.

Yapım, insan ile doğa ve hayvanlar arasındaki “saçma” mücadeleyi ve doğa ile hayvanların insanlar tarafından “şeytan” olarak damgalanıp yok edilişini anlatan konusuyla bizlere hafiften de olsa Miyazaki’nin en iyilerinden biri olan Prenses Mononoke’yi (Princess Mononoke) anımsatıyor.

Konu

1650 İrlanda’sı. Kilkenny kasabası Koruyucu Lord Oliver Cromwell’in emri altında tarım arazisi açmak için ormandaki ağaçları kesmektedirler. Fakat ormanda yaşayan ve ara ara kendilerini gösteren kurt sürüleri kasabalıların korkulu rüyasıdır. Robyn Goodfellowe, avcı ve asker olan babasıyla birlikte kasabaya gelirler. Babası gibi kurt avcısı olmak isteyen Robyn bir gün gizlice ormanda çalışan babasını takip ederken özgür ruhlu bir kız olan Mebh ile tanışır.

Hakkında

Tomm Moore ve Ross Stewart’ın hikayesinden Will Collins’in senaryosunu yazdığı Wolfwalkers’ın yönetmen koltuğunda Tomm Moore ve Ross Stewart oturuyor.

Animasyon Altın Küre’de 2021 yılında En İyi Animasyon dalında ödüle aday gösterildi.

Yapım 229 bin dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Animasyonun ilk versiyonunda Mebh’in babasının nereden geldiği ile ilgili açıklamalar da yer alıyordu.

Senaryonun ilk halinde Robyn bir erkek çocuğu idi fakat bu şekilde hikâye bir türlü yürümedi. Ve değiştirildi.

Ross Stewart Mebh’in ismini İrlanda’da bir dağın tepesine gömülen Kraliçe Medb’den aldığını söyledi.

Mebh’in ikinci ismi olan Óg MacTíre İrlandacada genç kurt anlamına geliyor. Robyn Goodfellowe adını Shakespeare’in “Bir Yaz Gecesi Rüyası” oyununda yer alan Robin Goodfellow’dan alıyor.

Hikaye, film stüdyosu Cartoon Saloon’un da bulunduğu İrlanda Kilkenny’de geçiyor. Wolfwalker’lar, yönetmen Tomm Moore’un Kilkenny’de büyürken öğrendiği Kurtadam Ossory efsanelerinden ilham aldı.

Wolfwalkers, bağımsız film yapımcılarına her yıl New York’ta düzenlenen bir törenle verilen Amerikan film ödüllerinden biri olan Gotham Ödülleri’nde “En İyi Uluslararası Film” dalında ödüle aday gösterilen ilk animasyon filmi oldu. Bir dipnot olarak ödül töreninin adı olan Gotham, 1 Kasım 1807’de yayınlanan Salmagundi sayısında Washington Irving’in New York’a verdiği takma isim olan “Gotham”‘dan geliyor.

Film Fransa’da “Kurt İnsanlar” olarak yayınlandı.

Yapım dijital platform olarak 11 Aralık 2020’de Apple TV+’da yayınlandı. Bu aynı zamanda Apple TV+’da yayınlanan ilk animasyon filmi oldu.

Yapımın galası 12 Eylül 2020’de TIFF’de yapıldı.

Robyn’i seslendiren Honor Kneafsey 12 ve Mebh’i seslendiren Eva Whittaker 8 yaşındaydılar. Kneafsey daha önce deneyimi olsa da Whittaker’ın ilk deneyimiydi.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Animasyonun resmi sanat kitabında yer alan karalamalardan birinde Robyn, babası ve aralarında duran sarışın bir kadın hayalet yer alıyor. Hayranlar bu kadının Robyn’in annesi olduğunu düşünseler de sonraları yapımcılar bu çizimlerin resmi olmadığını ve yapımı geliştirirken asla Robyn’in annesini çalışmadıklarını söylediler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.