A Beautiful Mind (Akıl Oyunları)

TÜR: Biyografi, Dram. Süre: 135 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2001. imdb: 8,2. Tomatometer: %74.

Nobel ödüllü Amerikalı matematikçi John Nash’in zorlu hayat hikâyesini anlatan Akıl Oyunlar, başarılı bir biyografi, dram filmi.

Konu

John Nash (Russell Crowe), öğrencilik yıllarından itibaren hayaller görmeye başlar. Mezuniyetinden sonra, zamanla paranoid şizofreni olur; fakat hasta olduğunun farkına varması oldukça sancılı olacaktır.

Hakkında

Sylvia Nasar’ın Pulitzer ödülüne aday gösterilen aynı adlı kitabından Akiva Goldsman tarafından uyarlanan Akıl Oyunları’nın yönetmen koltuğunda Ron Howard oturuyor.

Yapım En İyi Film, Yönetmen, Uyarlama Senaryo ve Yardımcı Kadın Oyuncu (Jennifer Connellly) dallarında Oscar ve Drama dalında En İyi Film, Yardımcı Kadın Oyuncu (Jennifer Connellly), Erkek Oyuncu (Russell Crowe) ve Senaryo dallarında Altın Küre’nin sahibi oldu.

58 milyon dolar bütçesi olan film 313 milyon dollar gişe hasılatı elde etti.

Yapım imdb’nin En İyi 250 Film listesinde yer alıyor.

Ivır Zıvır

Sınıf tahtasında yazılı olan denklemler Nash’in gerçek hayatında yazdığı denklemlerden.

John Nash seti ziyaret etti. Russell Crowe sonraları bu konuda çok etkilendiğini ve karakterine girmesi için kendisine oldukça yardımcı olduğunu ifade etti.

Nash ve eşi 23 Mayıs 2015’te bir araba kazası sonucu hayatlarını kaybettiler.

Crowe’un oynadığı karakterin durumunu daha iyi yansıtabilmesi adına çekimler gerçek tarih sırasına göre yapıldı.

Filmin sonlarına doğru Crowe’un karakteri bir süre düşündükten sonra çay içmeye karar veriyor. Aslında bu John Nash’in sete yaptığı 15 dakikalık ziyareti sırasında benzer bir şekilde çay mı kahve mi içmek istediği konusundaki kararsızlığa bir gönderme.

Alicia Nash’i canlandıran Jennifer Connelly filmin yayınlanmasından kısa bir süre sonra filmde Charles’ı canlandıran Paul Bettany’le dünya evine girdi.

Yapımda John Nash sigara içse de gerçek hayatta Nash oldukça koyu bir sigara karşıtı.

2001’de yayınlanan Entertainment Weekly’de yayınlanan makaleye göre, film yapımcıları John Nash’in homoseksüelliğine bir gönderme yapmak istemiş fakat şizofreni ile homoseksüellik arasında bir bağ varmış gibi yanlış bir sonuca gitmesinin önünü kapatmak için bu fikirden vazgeçmişler. Bu geri dönüşün en büyük sebebi 1950’lerde yapılan ve artık günümüzde saygınlığını yitirmiş bazı psikoloji çalışmalarda şizofreni ile homoseksüellik arasında bir bağ olduğuna dair sonuçlar çıkartılmış olması.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Bir sahnede Nash’in hayali oda arkadaşının yeğeni kuşlara doğru koşuyor ama hiçbir kuş hareket etmiyor. Aslında bu onun hayali olduğuna bir gönderme.

Nash’in gerçek hayatından bazı önemli noktalar filme eklenmedi. 1. Nash iki kere evlendi. İkisinde de Alicia Nash ile. 2. Geçmişte erkek ve kadınlarla ilişkileri oldu. 3. Skandal olarak polis tarafından tutuklandı. 4. 20’lerinde gayrimeşru çocuğu oldu. 5. Gerçekte akıl hastalığının dünya dışı canlıların kendisine ulaşması için bir avantaj olduğuna inanıyordu. 6. Amerikan hükümetinin kendisinin zorladığına inandığı için vatandaşlıktan çıkmayı denedi. 7. Ekstrem akli sorunları sırasında defalarca antisemitist açıklamalarda bulundu. Çoğunluğu Yahudilerle komünistlerin dünyalarının aynılığı hakkındaydı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.