Knives Out (Bıçaklar Çekildi)

TÜR: Komedi, Suç, Dram. SÜRE: 131 Dk. ÜLKE: Amerika. YAPIM YILI: 2019. imdb: 8.0. Tomatometer: %97…

Düzenli olarak her şeyin çözüldüğünü göstererek izleyici şaşırtan ama gizemini kaybetmeyen Bıçaklar Çekildi, konusu, oyunculukları, şatonun nefis ayrıntıları ve göz kamaştırıcı anlatımıyla oldukça başarılı ve keyifli bir komedi, suç, dram filmi.

Konu

Polisiye suç romanlarının ünlü yazarı Harlan Thrombey (Christopher Plummer) çocukları ve torunlarıyla birlikte şatosunda 85. yaş gününü kutladığı gecenin sabahında bir odada boğazı kesilmiş olarak bulunur. Polis ve kimin kiraladığı belli olmayan ünlü dedektif Benoit Blanc (Daniel Craig) o gece şatoda olan herkesi sorgulamaya başlar…

Hakkında

Bıçaklar Çekildi’yi Rian Johnson yazıp yönetti.

Yapım Oscar, BAFTA ve Altın Küre’de En İyi Senaryo ödülüne aday gösterildi.

40 milyon dolar bütçesi olan film 312 milyon dolar gişe hasılatı elde etti.

Ivır Zıvır

Filmde annesini canlandırmasına rağmen K Callan, Christopher Plummer’dan 6 yaş daha genç.

Bir sahnede Marta’nın kız kardeşinin izlediği televizyon dizisinde detektifin sesi duyuluyor. O ses Rian Johnson’un 5 filminde oynayan Joseph Gordon-Levitt’a ait. Ayrıca oyuncu filmin sonunda akan yazılarda dedektif Hardrock olarak geçiyor.

Ransom normal senaryoya göre aile üyelerine “bok ye” yerine “seni s**eyim” diyordu. Fakat bu değişiklikle filmin +13 yaş kategorisinde kalması sağlandı.

Şatodaki birçok sanat eserinde, pencerelerde sıklıkla kuru kafalar ve iskeletler var. “Memento Mori” adı verilen ve Victoria döneminde oldukça popüler olan bu tarz, zengin fakir herkesin ölümlü olduğunu hatırlaması için kullanılırdı.

Jacob’u canlandıran Jaeden Martell sahne çekimleri sırasında “dedemle yattın sen! Ona çengel atan pis bir bebeksin!” sözleri tamamen doğaçlamaydı fakat çekim sırasındaki diğer rollerin bağrış çağrış ve konuşmaları arasında kaybolup gitti. Michael Shannon sözleri duydu ve yönetmene gidip bunun çok değerli bir söz olduğunu anlattı. Rian Johnson ikna olup bölümü kurguya ekledi.

Dedektif Benoit Blanc, teğmen Elliot, Thrombey aile üyelerini sorgularken arada bir piyano notasına basıyor. İlk bakışta rastgele gibi görünse de dedektif aslında hep teğmenin “eve ne zaman geldiniz?” sorusunun sormasını hatırlatmak için piyano tuşuna basıyor.

Harlan’ın 85. Yaş gününde ölmesi Agatha Christie’nin aynı yaşta ölmesine bir gönderme. Yapım hikâyesi ve yazım tarzıyla Agatha Christie’ye bir saygı duruşu yapıyor.

***Filmle İlgili İçerik / Spoiler Uyarısı***

Marta filmde göründüğü ilk sahnede şatonun araba yolundan eve ve aile üyelerine kafasını yukarıya çevirmiş bir şekilde bakıyor. Son sahnede ise neredeyse aynı açıdan tüm aile üyeleri balkondaki Marta’ya bakıyorlar. Bu da çok hoş bir şekilde rollerin değiştiğini gösteriyor.

Marta’nın Ransom’un evindeki ilk sahnenin arka planında 4-5 tane kahverengi cam sürahi görünüyor. Filmin devamında yapılan bir geri dönüş sahnesinde Ransom bunlardan biri ile tıp merkezini kundakladığı görünüyor.

Harlan Thrombey bir sahnede “Ransom gerçeği ile sahte bıçağı bile ayırt edemez“ diyerek Marta’ya torunu Ransom’ın pervasız yaşantısına vurgu yapıyor. Bu sahne aslında filmin finaline bir gönderme.

Harlan’ın masasındaki beysbol topu birçok sahnede elden ele dolaşıyor. Dedektif Blanc bir sahnede “oyun ayakta/devam ediyor” diyerek eski Sherlock Holmes’lere bir gönderme yapıyor ve “araştırma devam ediyor” demek istiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.