Kedi

TÜR: Belgesel. SÜRE: 79 Dk. ÜLKE: Türkiye. YAPIM YILI: 2016. imdb: 7,7 rottentomatoes: %98.

Rottentomatoes’un en iyi 100 belgeseli arasında yer alan ve İstanbul’da‘ yaşayan sokak kedilerini ve onları kendi habitatlarında korumaya çalışan insanların hikayelerini konu alan Kedi, oldukça başarılı ve “oyuncuları” sayesinde oldukça sevimli bir belgesel.

Konu

İstanbul’da yaşayan Sarı, Duman, Bengü, Aslan Parçası, Gamsız, Psikopat ve Deniz adındaki kedilerin gözünden görülen antik bir kentin ve oradaki insanların hikâyesi. (tr.vikipedia)

Hakkında

Kedi’nin yönetmen koltuğunda Ceyda Torun oturuyor.

Yapım rottentomatoes’in en iyi 100 belgeseli arasında yer alıyor.

2016 yılı !f İstanbul Uluslararası Bağımsız Filmler Festivali’nde prömiyerini gerçekleştirdiği belgesel ayrıca ABD’de Seattle Uluslararası Film Festivali, Avustralya’da Melbourne Uluslararası Film Festivali ve Kanada’da Vancouver Uluslararası Film Festivali’nde gösterimi gerçekleşti. 10 Şubat 2017 tarihinde ABD’de sinema salonlarında gösterime girdi.

Ivır Zıvır

Yönetmen Ceyda Torun, afiş programında filmin başarı nedeni olarak, “Film iç açıcı ve olumlu bir film. Özellikle öyle yapmak istedik. Aslında kediler de hayatımıza bunu yapıyor. Bu yüzden çok iyi tepkiler aldı. Sonuçta kedici insan da çok” diye açıklandı.

Yönetmen Ceyda Torun, belgeselin Detroit’de bir yıl boyunca her Perşembe göstermek istediklerini söyledi.

Çekim ekibi 3 ay yapılan araştırmanın ardından 35 kedi seçildi. Bunların 19’unun çekimlerini yyaptı ve sonunda 7 tanesine odaklandı.

Kedi seviyesindeki çekimler uzaktan kumandalı oyuncak arabanın üzerine yerleştirilen kamerayla yapıldı.

Belgesel İstanbul’un kedilerine ve İstanbul’daki hayvanları sevip koruyan herkese adandı.

Belgeselin Ingilizce vikipedim sayfasında. bütçesinin 1 milyon dolar olduğu görülse de yönetmen Ceyda Torun bütçelerinin çok az olduğunu bu yüzden de fazla para harcamamak adına fotoğraf kameralarını kullandıklarını söyledi.

IndieWire filme A+ ve F ölçeğinde A- verdi ve şunları yazdı: “Türk sinemacısı Ceyda Torun teknik olarak sofistike, sanatsal bir belgesel sunmasına rağmen, Kedi otomatik olarak her şeye cesaret veren kimseler arasında sadık hayranlar bulacak.”

Variety, “Görkemli bir şekilde zarif ve sessizce büyülü [bir] belgesel” olarak nitelendirdiği filme 100 üzerinden 90 verdi.

TIME filme 100 üzerinden 80 vererek film için “Keyifli ve görsel olarak görkemli.” yazdı.

Rogerebert.com’dan Sheila O’Malley filme 4 yıldız üzerinden 4 verdi ve eleştirisinde “Ben bir kedi sahibiyim, itiraf ediyorum, ama ben bile Kedi’nin gücüne şaşırdım. Tüm bu duygular nereden geldi? Çünkü Torun’un beklenmedik biçimdeki güçlü filminde yakaladığı şey en saf haldeki şefkattir.” yazdı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.